От кухнята на Джемма

• Началник на темата Началник на темата Djemma
  • Начална дата Начална дата
Статус
Not open for further replies.
Моята рецепта за Наполеон:
Тесто:
100г маргарин
100г кис.мляко или сметана
100г захар
2 яйца
сол и сода (гасена) на върха на ножа
брашно
Разбърква се маргарина със захарта,прибавя се кис.мляко,яйцата, солта и содата, разтворена в малко кис.мляко, постепенно се прибавя брашното,омесва се тесто, което да не лепне по ръцете.Оставя се в хладилник за 30 мин. Разделя се на 15 части и се разточват много тънки кръгли кори. Изпичат се.
Крем:
1 голямо или 2 малки яйца
1,5 ч ч захар
3.5 ч.ч мляко прясно
2-3 с.л брашно
250 гр масло
От продуктите без маслото се приготвя варен крем,като изстине се прибавя по лъжица при непрекъснато разбиване към маслото.
Тортата се оставя за една нощна стайна температура (не висока),да поемат добре корите от крема и да омекне.След това се поставя в хладилник до вечерта.Омеква идеално!
Това е по рецепта, но аз не я държа на стайна температура,слагам я в хладилника за една нщ и до сутринта си е омекнала.

strais, елда е зърнена култура,както вече ти отговориха, търси я на щанда с диетични храни, поне в нашия супер там се намира.

Момичета, много ви благодаря за Наполеона, задължително ще се пробва. :idea:
Другата седмица сигурно ще правя торта, но някаква детска за РД на детето. Вече поръчах за градината една, но за вкъщи мисля аз да си я направя (естествено с ваша помощ). :lady:

Момичета, как така с лека ръка сте написали, че примерно 10-15 блатчета за Наполеон се ИЗПИЧАТ и дори няма коментар, че е бавно или трудоемко... :D Ами само като прочета, че трябва да пека толкова много ... :cry: се замислям колко ли време ще прекарам в кухнята... :?

Не плачи тия блатчета като се загрее добре фурната стават за не повече от минута две ,мисля че се получават като изсъхнали корички.Аз имам подобна торта само че се правят шес кори но затова пък става много вкусна няма да съжалявате ако я направите. :smokin:

Снощи вечеряхме с пица ( а някои само с блата от пицата :D )

Тесто:
250 мл вода
2 с.л зехтин
2 ч.л сол
2 ч. л захар
1 пак суха мая
500 гр брашно

Плънка:
кренвирши, шпек салам, гъби сърнели, доматен сос с чесън, босилек и зехтин, кашкавал. лук

За мен само тесто с лук отгоре изпечено като фокача.

Днес следобяд си похапнахме Фокача с кашкавал, рецептата е на Carina от кукинг.ру
Стращно е вкусна и мекичка, препоръчвам ви я

350 гр брашно
150- 170 мл вода
80 г пармезан
40 г сирене Pecorino
80 г сирене Emmentаl ( Чеддер. Едам, Гауда итд)
1 ч л сол
2 ч л захар
2 яйца
1 с л олио
7 г суха мая ( 20 гр пресувана)
едра сол , розмарин,ким или риган

Аз вместо изброените сирена сложих 200 гр настърган кашкавал

Омесва тесто от всички продукти без подправките. Като втаса се разделя на 2 , разточва се на две кори с дебелина 1 см, поръсва се с едра сол или някоя от подправките по желание и се пече. .

Djemma, може ли да напишеш рецептата за тези сладки, пишеш че се правят като бадемчетата, но както виждам имат и някакава подложка.

Биби, ето рецептата:

160 гр смлени бисквити се смесват с 60 гр масло, 160 гр пудра захар, 60 гр смлени орехи, 1 с.л какао, 2 с.л пр. мляко,1 с.л ром, 1 ч.л нес кафе( разтворено във вода)
Крем:
150 гр пудра захар,,150 гр масло,1 жълтък,4 с.л ром. Във специална формичка се наръсва пудра захар, слага се от тестото, с дървена пръчица се прави дупка в средата и се пълни с крем, слага се капаче от кръгли бисквити, маслени, обръща се и се изважда от формичката.

Уф, Djemma, голям фен съм ти да знаеш. Ама трябваше в началото на темата да пишеш бременни момичета да не четат и гледат, щото ще взема да родя по-рано от твоите вкусотии. Вече опитах 3-4 рецепти от твоите, много съм доволна и чакам с нетърпение още. Тъй че продължавай в същия дух.

водолейче, благодаря ти за милите думи. Не знаех, че си бремена, кога ще е щастливото събитие? Ами ако трябва ще помагаме, давай адреса и ще пращаме колети с вкусотийки, само да не наддадеш много, че на мен в осмия месец ми каза докторката, че ако продължавам да качвам по кило на седмица ще ме постави на диета. :D Бях стигнала 87 кг преди да родя. Б-рр-р кошмар. :cry:

След около 2 месеца се очаква да се роди бебока. А, за сега не съм качила много тъй че пращайте вкусотиите :D Обаче и аз първият път като влязох да раждам бях около 87 кг, цели 30 отгоре, но после ги свалих де :)

Ягодова торта за Свети Валентин

Блат 5 чйца, 1 ч.ч захар, 1 1/2 ч.ч брашно, 1 бакпулвер

Блатът се изпича във форма на сърце. Разрязва се на две. Сиропира се с компот от ягоди, маже се с крем от разбита сметана с розова боя, нареждат се ягодите от компота.Слага се втория блат,сиропира се, маже се с крем отвсякъде, украсява се по желание.
Аз използвах суха сметана на д-р Йоткер, разбих я с прясно мляко.

Розите са от бонбони маршмелоу, бях давала рецептата тук някъде, но пак ще я напиша- 200 гр маршмелоу се полива с 2-3 капки лимонов сок, поставя се за 20 сек в микровълновата и се измесва със ситна пудра захар на тесто. После си изрязвам кръгчета и едно по едно ги слепваш като оформяш роза.

Djemma каза:
Розите са от бонбони маршмелоу, бях давала рецептата тук някъде, но пак ще я напиша- 200 гр маршмелоу се полива с 2-3 капки лимонов сок, поставя се за 20 сек в микровълновата и се измесва със ситна пудра захар на тесто. После си изрязвам кръгчета и едно по едно ги слепваш като оформяш роза.

Djemma, има ли някъде във форума как се моделират розите. Много са красиви и искам да пробвам да ли ще се справя. А ти колко време преди деня ги приготвяш за тортата?

Статус
Not open for further replies.
Назад