От кухнята на Джемма

  • Началник на темата Началник на темата Djemma
  • Начална дата Начална дата
Статус
Not open for further replies.
Djemma и тортата и хлебчетата са чудесни! Рецептата за хлебчетата съм си копнала за в бъдеще, когато ще имам хлебопечка(щото не обичам много да меся с ръце)!

Аз тази седмица ще правя торта за 80 годишнината на бабата на мъжа ми и ще се похваля какво съм измайсторила - имам няколко идеи и още се чудя, коя да реaлизирам!
 
goldenova, виж където пиша за хлебчетата, че "чеснови хлебчета" е с по-различен цвят.Като кликнеш там с мишката се отваря линка към рецептата.
 
Тарама хайвер

С пасатор се разбива 1 с.л хайвер и половин глава лук, прибавя се накиснат във вода хляб(3-4 филии), Разбиването продължава с миксер, като на тънка струйка се прибава олио, докато се сгъсти сместта, сол и малко лимонов сок.
 
Крем "Капучино"

Рецептата я взех от BG Mamma.Цитирам дословно:

200мл прясно мляко
1 чаена лъжичка желатин
3 жълтъка и 3 белтъка
5 супени лъжици захар
1 супена лъжица нес кафе
250 мл сметана (може заквасена, може и течна)
1-2 щипки канела
Разтворете в топлото мляко предварително накиснатия в студена вода жалатин. Разбийте жълтъците със 2 лъж. захар, после постепенно ги разредете с млякото. Сложете сместа на слаб огън и я бъркайте непрекъснато, докато се сгъсти и бухне (случвало ми се е да не оцеля понякога този слаб огън, и сместа се пресича, затова вече го варя на водна баня и винаги се получава. Когато ми се е пресичало го разбивам с пасатора, но крема не става толкова пухкав, както би трябвало да стане). Свалете от огъня, добавете кафето и канелата, оставете да изстине. Разбийте сметаната с 1 лъж. захар и я добавете към студения крем. Накрая като бъркате внимателно, добавете разбитите на сняг с 2 лъжици захар белтъци. Готовия крем разсипете в купички(чаши) и оставете за около 2 часа в хладилника.

Като количество на мен ми излизат 7 такива чаши.
 
Фокача с пресни домати

Тесто.
500 гр.брашно
1 пак суха мая
1/2 ч.л. сол
1 1/4 чаши вода
4 с.л. зехтин

3 домата
1 ч.л.пълна риган
1 ч.л. сол
масло

Втасалото тесто се разстила в тавичка, малко по-дебело от колкото за тънка пица. Маже се с масло, нареждат се тънко нарязани домати, посипва се със сол и риган и се пече при 250 гр около 25 мин. Внимава се да не се изсуши.

При мен се пече по-малко около 20 мин
 
Панетоне в автомата за хляб

4 супени лъжици прясно мляко
2 яйца
80 г масло
130 г брашно
60 г захар
130 г брашно
1 пакетче суха мая
6 супени лъжици стафиди
4 супени лъжици захаросани портокалови корички
 
Салата от моркови и ряпа

Настъргах зеленчуците в комбайна.Овкусих със сол, олио и оцет.
 
Кюфтета с елда

Омесват се 1 към 1 кайма и варена елда, ситно нарязан лук, 1 яйце и 1 пак. Малки тайни за кюфтета. Сместа се омесва добре и се оставя в хладилника за половин-един час. Оформят се кюфтета, овалват се в брашно и се пържат.Вкусни са и са спорни- с половин кг кайма излизат доста кюфтета.
 
Djemma каза:
Крем "Капучино"

Рецептата я взех от BG Mamma.Цитирам дословно:

200мл прясно мляко
1 чаена лъжичка желатин
3 жълтъка и 3 белтъка
5 супени лъжици захар
1 супена лъжица нес кафе
250 мл сметана (може заквасена, може и течна)
1-2 щипки канела
..........

Да, аз я бях пуснала и се радвям да видя че някой я е направил. Хареса ли ти?
 
Ле леее, кюфтетата с елда са страхотна идея :!:
Много благодаря, непременно ще ги предложа на домочадието :yes: .
 
Djemma, страхотни неща си наготвила както винаги! В най скоро ще пробвам рецептите за зеленчуковата торта (но ще я направя с млечна майонеза) и кюфтетата с елда(ако разбира се разбера, как се казва елда на чешки - как е на руски?)!

Поздравления! :clap:
 
natalyna каза:
Djemma, страхотни неща си наготвила както винаги! В най скоро ще пробвам рецептите за зеленчуковата торта (но ще я направя с млечна майонеза) и кюфтетата с елда(ако разбира се разбера, как се казва елда на чешки - как е на руски?)!

Поздравления! :clap:


На руски се казва "гречка".

И аз и имам мерак на зеленчуковата тортичка и скоро ще направя една.
 
tanita, ще си отбележа , че е твоя рецептата. Страхотен крем, благодаря за рецептата.

natalyna, на руски елда е гречка. Млечната майонеза е добра идея, тъкмо като за мен- без яйца, е и мазно не трябва да ям, ама по малко може .
 
Джемма, ако ти остане някой ден по-свободно време би ли превела рецептата за торта "Наполеон", към която беше дала линк ? :?
За съжаление хич не се разбирам с руския. :(
 
много обичам "Наполеон" правя го по тази рецепта, но вече не помня от къде съм го взела.
Наполеон
За тестото:
300г маргарин
3 ч.ч. брашно
1 ч.ч. вода
1 с.л. оцет
щипка сол
Прави се тесто, 7-8 топки. Оставят се да починат на хладно. Точат се кори и се пекат една по една набодени с вилица. Като изстинат, корите се мажат с крем.
Крем
5 яйца
2 ч.ч. захар
1л и 1 ч.ч. мляко
3/5 ч.ч. брашно
ванилия
Жълтъците се бият със захарта + брашното + 1ч.ч. мляко.
Тази смес се влива на малки порции във врящо мляко.
След като заври, прибавят се белтъци, бити на сняг + ванилия + краве масло по желание.
Най-отгоре на тортата трябва да има крем, поръсен с натрошени парчета от печени кори, печени орехи и фъстъци.
 
Статус
Not open for further replies.
Назад
Top