От кухнята на Джемма

  • Началник на темата Началник на темата Djemma
  • Начална дата Начална дата
Статус
Not open for further replies.
Нещо много ми е студено, а сме с парно... Така че отивам в кухнята, за да пробвам кифличките и лаваша - поне ще се стопля :D :yes: [:]
 
Кекс

3 яйца
1.5 ч.ч захар
2/3 ч.ч олио
1 ч.ч пр. мляко
1 ванилия
1 бакпулвер
3 ч.ч брашно

Разбиват се яйцата със захарта, постепенно се добавят останалите продукти.Час от тестото се оцветява с какао. Пече се в предварително загрята фурна на 180 гр 50 мин.
 
Селски хляб със закваска

Вечерта се прави закваска от 225 мл топла вода, 1/2 ч.л суха мая и 225 гр брашно. Оставя се на топло за 12 часа. Аз я сложих в йенска тенджера с капак в микровълновата да стои цяла нощ. Готова е когато се покрив цяла повърхност с малки мехурчета. На сутринта се замесва тесто от закваската + 85 мл вода, 225 гр брашно,1 ч. л сол, 1 ч.л суха мая. На мен обаче ми отиде повече брашно с това количество беше рядко тестото. Като втаса се оформя хляб. Правят се няколко бразди с нож .Слага се в предварително загрята на 250 гр фурна, на дъното на която има купичка с вода. След 10 мин се намалява фурната на 220 гр. След още 10 мин се напръсква фурната и хляба със студена вода и се вади купичката с водата. Пече се още 20 мин. При мен се опече след 10, а не след 20, така, че зависи от фурната може би. Много вкусен хляб и по мое мнение най-добрата рецепта, коята съм правила до момента.
 
Джема,ако видят производителите на хляб какво бижу си направила, ще искат и кулинарния раздел да се затвори........ :D :D :D Спокойно можеш да конкурираш най-големите производители. :yes: :yes: :yes:
 
:thumbup: Вярно е Скарлет, Джемма удари в земята и хлебари и сладкари и майсторите готвачи от реномираните заведения/ и не само тя, както виждам във форума има много добри кулинари/.Жалко, че в къщи имам две злояди момчета и като им предложа нещо, те се изнизват и се връщат я с ябълки, я с портокали/ те обичат много плодове, но не и тестени работи/ и с приготвеното се ''борим'' с баща им.
 
:clap: :no: Миличка с твойте красоти и изкушения диетата ми отива на кино. Продължавай все така. Как си след операцията ?
 
Благодаря ви за милите думи.Нали сега съм в болнични и се чудя как да се вихря в кухняъа, че като съм на работа все нямам много време за глезотийки- една манджа и толкова. :D Добре, че не ям, иначе не се виждам в дрехите си след болничния, :D :D :D
 
Djemma, направих козуначените кифлички, но тестото стана много рядко и мазно, на дъното имаше един пръст течност. Според мен брашното трябва да е 500гр. На колко градуса ги пече и за колко мин?
 
О, моето тесто стана идеално, нито мазно, нито рядко.Просто си беше супер. утре сутринта пак ще ги правя,че не им стигнаха на моите, ще дам подробно снимки на процеса.Аз тестото го меся в автомата за хляб, може от там да идва разликата, той винаги меси идеално тесто.В интерес не истината като меся на ръка винаги ми отива повече брашно от написаното в рецептата.Пекох ги на 200 гр но колко минути не мога да кажа, на око.Може би около 15-20. А как така на дъното имало мазнина? На кое дъно? :? Месиш докато стане идеално тесто и се поеме мазнината.
Но в крайна сметка виждам , че са станали. Радвам се, че ти харесаха. :yes:
 
:D Джема, аз не мога да меся тесто, използвам машината за хляб. :? Ами незнам защо така се е получило при мен? Пеках ги на 170 градуса за 17 мин и станаха много вкусни. :rezando: Не спирай да слагаш такива хубави рецепти :!:
 
Чудех се в коя тема да напиша мнението си, защото направих лаваш и кифлички, но отново комбинирах... Сега ще обясня...
Направих лаваш по рецептата на Джемма - получи се перфектно (т.е. без забележки) - с леко кафеникави петънца. Имах руска салата, с която намазах, навих на рулце - мнооого вкусно!
Тъкмо да правя кифличките на Джемма ... гледам, че съм приготвила рецептата за козуначените топчета на Нелка и сравних рецептите... Оказа се минимална разликата и накрая направих нещо трето - смених плънката на топчетата с течен шоколад (не ми останаха сили и за крем). Всичко хубаво, НО... трудничка ми се видя технологията с топчетата (някак си шоколадът все тръгваше навън :D ) и накрая част от шоколада изтече в тавата. Иначе се опекоха бързо и добре.
Та... питането ми е дали във вид на кифли, плънката от течен шоколад ще си остане вътре в кифлите... :?
 
Алис, и при мен течният шоколад има същите лоши навици - все гледа да се разтече, вместо да си стои на мястото :D . Затова при кифличките обикновено използвам шипков мармалад или печени сливи, които си приготвям специално за такива цели - те са послушна плънка и не създават проблеми... :wink:
SflowerLine5.gif
 
Уф,цял ден не можех да вляза във форума, даваше някаква грешка. Днес пак направих кифличките и след малко ще дам стъпка по стъпка снимки.

За шоколада в кифличките- не съм пробвала,но съм чела следното:
Не се използва течен шоколад,а обикновен, млечен, слага се по едно парче в кифлата и се завива.Докато се изпече тестото,шоколадът тъкмо се разтапя без да има време да изтече.Все си мисля да го пробвам и все като омеся тестото не се сещат точно за това.
:D
 
Снощи моите вечеряха с дюнер кебап.В лаваша завих пържен кебап от свинско месо с лук, черен пипер и малко чубрица,като предварително намазах питката с майонеза,а върху месото сложих кетчуп. Най-доволен беше големия син, който обожава дюнери. И каза учудващо:"Не знаех,че можеш да правиш дюнери". :D А аз му отговорих; "И аз не знаех" :D :D :D
 
Статус
Not open for further replies.
Назад
Top