От кухнята на Джемма 2

Много благодаря за разясненията,но имам един последен въпрос свързан със сушито-при кои продукти в големите магазини да търся това нори????
 
Ами в Пикадили имаше специален щанд за китайска нрана- там имаше и за японски ястия. Попитай някой служител да те упъти.
 
Джемма, направих калиите, които си дала в първата част на темата си - станаха страхотни, пък и се правят много бързо. Е малко пари наистина, когато ги слепваш и ми се поначупиха, но мисля че с малко тренинг ще постигна добри резултати.
Щом и мъжът ми ги хареса, хем такива неща не обича значи попадението е точно в десетката. Много ти благодаря!!!
 
Радвам се, че са ти харесали, за да не се чупят трябва да действаш бързо и с малки дози за едно печене, а може и да намалиш малко брашното, ако ти се вижда гъста сместа.
 
Относно калиите - и аз съм ги правила преди доста време, дори ги правех доста често и за да не ми пари на пръстите, когато ги стисках, си слагах на двата пръста - палеца и показалеца - по една лепенка. Наистина има ефект.
 
Вярно Валя, много добра идея, аз си мислех да си сложа напръстници, но май с лепенки ще е по-лесно. Тези дни ще пробвам
 
Джемма, аз се превръщам в тотален твой фен. Днес правих локумените кифлички и резултатът е чудесен :clap: . Обаче имам една молба - можеш ли да обясниш или да покажеш как си ги завила твоите, защото изглеждат много апетитно, а моите станаха доста безформени, хем се старах да им подвивам краищата навътре.
Благодаря и :flowerlove:
 
Ами разточваш тестото на кръг, режеш като торта на 16 и получените триъгълници завиваш на кифлички, като в широката част слагаш локума . Аз ползвам само точилката като правя топче от тестото и с точилката изтънявам единия край, а другия изтънявам.

Преди малко забърках плодовата смес за коледния кекс , трябва да престои една нощ и утре смятам да го изпека. Ще направя снимки стъпка по стъпка.
 
Английски коледен кекс

източник : http://kuking.net/4_770.htm

Вечерта се накисват:
500 гр стафиди
100 гр сушени кайсии- нарязани на дребно
150 гр сушени череши- нарязани на половинки
100 гр орехи нарязани
100 гр бадеми нарязани
75 гр портокалови кори, нарязани на ситно
настъргана кора от 1 лимон
сок от 1 лимон
4 с л портокалов сок
100 мл коняк (аз сложих "Капитан фред"- страшно е ароматен)
1 с л канела
1 с л смлян карамфил
малко смлян джинджифил
Завива се с найлон и се оставя на хладно.
Ето така изглежда :

1162208252963.jpg


На другия ден:
Включва се фурната на 150 гр.
Застила се пекарска хартия на дъното и стените на формата :

1162208221807.jpg
 
Аз използвам метална кутия, в която после ще съхранявам кекса, тя има плътно прилепващ капак :

1162208121370.jpg


В купа се слага 350 гр масло, 3 с л акациев мед, 200 гр кафява захар и 150 гр бяла захар :

1162208199620.jpg


В рецептата е само бяла захар, но ми казаха, че ако я заменя на кафява- кексът ще се запази по-дълго свеж.
 
Приготвят се 350 гр брашно.
Маслената смес се разбива на крем. След това се прибавят едно по едно 6 яйца, като след всяко яйче се разбива сместта, слага се по 1 с л брашно, разбива се и чак тогава се слага следващото яйце.

1162208175495.jpg



След прибавянето на всички яйца и 6 с л брашно сместта изглежда така :

1162208147760.jpg
 
Прибавя се половината от брашното, 1 бакпулвер, 100 гр смлени бадеми и плодовата смес. Разбърква се добре и се слага останалото врашно, отново се разбърква до еднородна смес. Изсипва се във формата, заглажда се добре отгоре :

1162208092792.jpg


Отгоре се слага пекарска хартия, двойна, завързва се (аз не я връзвах, а сложих капака, за да улегне и стои сгъната след като махна капака) :

1162208059682.jpg


Така опакован кексът се слага да се пече 2,5 - 3 часа, докато клечката излезе суха.
 
Моят сега се пече- не мога да ви опиша какъв аромат се носи из къщи.:D

Като се изпече се надупчва на няколко места и се залива с 5 с л ром, оставя се така 30 мин, след което се вади на решетка до пълното му изстиване. След което се завива във фолио, прибира се в метална кутия и на студено се съхранява до Коледа, като през няколко дена се напръсква с ром. А за да не се опиянчим на Коледа от кекса, може ромът да е разреден с малко портокалов сок или чай.

Ето го, току що полят със ром, оставям го за половин час. А и на кутията нищо и няма от печенето:
 
Така го описваш, че чак до Бургас се разнесе аромата. с нетърпение чакам да видя резултата. :clap: :greeneye:
И до Коледа може да бъден съхраняван без проблем?
 
Ами да, аз миналата година го правих в средата на ноември, но в руския форум ме убедиха, че сега е времето. Колкото повече стои, толкова по- хубав става. Дори и да се пече по Коледа , то поне 2 седмици трябва да престои.
 
Назад
Top