Козуначени топчета(??) с крем

  • Началник на темата Началник на темата nelka
  • Начална дата Начална дата
20 броя
Тесто:
2 дл мляко
мая
2 яйца
70 г захар
щипка сол
75 г масло, разтопено
лимонова кора
около 600 г брашно

Крем:
1 яйце
2 с.л. захар
1,5 с.л. картофено брашно
2,5 дл лека сметана (20%)
лимонова кора
1 с.л. лимонов сок
1 дл кокосова маса
ванилия

Глазура:
Пудра захар + вода или белтък + кокос

***************************************************
Тестото се приготвя както всяко козуначено тесто

За крема поставяш всички съставки -без ванилията- в малък съд и загряваш при непрестанно бъркане почти до завиране. Сваляш от огъня, добавяш ванилията и охлаждаш.

Раздели тестото на две части и разточи всяка на правоъгълник с размери 35 x 28.
Следвай процеса от снимките.
Притисни по линиите на деление с подходящ предмет без да разрязваш тестото, а само за да прилепиш двата листа един към друг, с плънката помежду им.
Бучни еднократно всяко "пакетче" с вилица или друг остър прибор.

Раздели на 20 части, оформи на топчета, остави да се надигнат и печи на около 200*С около 10'

След като са поохладени, разнеси глазурата и наръси с кокос.


000333147.jpg


000333148.jpg


000333149.jpg


000333150.jpg
 
Ами сега ..., ако някой още не си е глътнал граматиката от възхищение, нека пише коментари :D
Аз ще се въздържа [:] .
 
:shock: аз определено спадам към тези с глътнатата граматика, ох ама какво слюнкоотделяне получих........................и то след днешното гладуване :cry:
Нелка трябва да си много щастлива че не си наблизо :wink:
 
Момиченца добрички,

Елате ми всичките на гости, няма страшно! :yes: Половинката тъкмо ще се зарадва, защото като натоваря масата пред него с разни неща за хапване, той все мърмори че съм за къща, пълна с хора. А сега сам му се налага да се справя с всичко.
Е, и аз му помагам, де. :lady:
 
След като и аз си глътнах граматиката като Алис и постоях в захлас известно време, отидох да си хапна нещо сладичко и вече съм във форма, за да направя смислен коментар :D
Нелка, страхотна си :!: :!: :!:
Чудесна рецепта и великолепен резултат :yes:
Мисля си, обаче, откъде да намеря картофено брашно, не съм виждала такова чудо по магазините. Картофеното пюре на прах дали е подходящ заместител :?
А какво значи 1 дл кокосова маса - кокосови стърготини ли са или е нещо течно, щом го измерваш в децилитри?
Сметаната, която използваш, би трябвало да е течна готварска, за да не се пресече при загряването, нали?
Извинявай, че те затрупах с въпроси, но рецептата ме вдъхнови и ...не можах да се въздържа :wink:
Сърдечни поздрави и красив ден ти желая... :)
SflowerLine5.gif
 
Стефани, присъединявам се към въпроса с картофеното брашно. :? Подобен проблем имах при едни бисквити с картофено нишесте и на принципа на опита и грешката, го разреших, като вместо картофено нишесте, сложих царевично нишесте (десертно - бяло или кремаво) и се получи чудесен резултат.
Ще помогна на Нелка при отговаряне на другия въпрос - за децилитрите. В една друга тема "посипахме градината й с камъни от децилитри" :D , та тогава изяснихме въпроса. Оказа се, че в много рецепти измерват и сухите вещества с дл. След дълго умуване :D стигнахме до решението, ако е дадено 2 дл, да се разбира една водна чаша обем или 2 дл = 1 чаша. За кокосовата маса и сметаната не се бях замислила, така че да оставим и този въпрос за Нелка.
 
Мила Срефани,

За картофеното брашно и аз помня че Алис по някое време питаше къде може да се намери... Лично аз преди доста години си купувах от Германия- пътувайки обратно за България. Но тогава аз и захарта си купувах оттам(!!!), защото у нас и нея я нямаше.
Това беше пример от недалечната история. :twisted:

Иначе по отношение на картофеното брашно: нарича се така, но като че ли по-правилно би било да носи името "нишесте", защото е точно такова. А според мен различните типове нишесте общо взето имат еднакви свойства и еднакъв вкус, особено когато се касае до толкова малко количество както в случая.
Така че спокойно можеш да го замениш с някакъв друг вид нишесте: пшеничено, оризово, царевично.

За децилитрите Алис е помогнала: просто ползваш една мензура за течности и насипваш в нея до съответното отбелязано ниво. 2 дл кокосови стърготини е равно на обема, който запълват 200 мл вода.

За сметаната грешката е моя: не съм отбелязала че е течна, незаквасена. Съжалявам. Понякога е лесно да приемем нещата, които знаем, за истина, известна на всички.
Да, течна сметана, с маслено съдържание от 20%.

А кокосова маса са стърготините: все едни и същи в крема и върху глазурата. Самата дума "стърготини" ми идва малко дълга и тежка, и понеже тук вместо нея се употребявано именно "маса", направих и аз същото.

На Алис- благодарност за помощта!

Поздрав и лек ден!

k64.gif
 
Хм ... Аз си мислех, че поне едно обедно кафе съм заслужила, а то ... си минах с едното мерси :D
Нелка, благодарности за изчерпателните уточнения (горното е шегичка, разбира се) :!:
 
Нели, Алис, благодаря ви, сега вече всичко е ясно :!: Остава да си запретна ръкавите... :D
SflowerLine5.gif
 
Ех, nelka nelka ... да имах проблемът на мъжа ти! А, моят ти стана голям фен!!!
Поздравления за рецептата, непременно ще я пробвам, само дано се справя.
 
Затова,че топчетата изглеждат превъзходно,няма две мнения,но искам да подчертая,че особено ме впечатли техниката на изработването им :!: :!: :!: :yes: :yes: :yes: :yes:
 
Stahl,
Ако някой ден се запътите насам на ски, непременно се обади, ще направя специално една нова порция.

Скарлет,
И аз точно заради техниката на приготвяне ги показах, защото с друг метод е голяма цапаница докато "спретне" човек едно топче с крем вътре.

Нали и у нас някога имаше едни подобни закуски?-Как се казваха?
Или само си мисля че е имало? :?
k24z.gif
bai.gif
k10.gif
 
:hello: Нелка както винаги оригинална. Но за мен крема ми се вижда трудничък. Кажи не може ли да стане със сладко вместо със крем?
 
Олеее, май ще ме принудите да не влизам 6 месеца в тоя сайт. :( Както не съм яла от понеделник нищо, само на чай и бульони, познайте корема ми каква симфония засвири.Но ще си запазя рецептата за след 6 месеца.
 
nelka каза:
Stahl,
Ако някой ден се запътите насам на ски, непременно се обади, ще направя специално една нова порция.

Недей така, ще взема да се вържа и да дойда :D :D :D :D :D
А, сега сериозно ... искам да ви кажа на всички, че сте страхотни :!: Моля не спирайте да слагате рецепти тук, откъде сте ги взели е без значение.
 
Ако се "вържеш" и дойдеш, няма да си първата: при нас има много германец на почивка. :yes:
Аз нали живея на върха на един баир, та идват си хората тук да се пързалят.-Ама си носят всичко за ядене от къщи. И за пиене, че тук една биричка струва :shock: :cry:
 
nelka, само искам да кажа, че рецептите ти винаги ме вдъхновяват и си ги копирам всичките, особено сладкишите. Някой ден ще ги пробвам. Много е хубаво, че слагаш снимки, освен това всички неща са интересни и оригинални, може би доста от тях са норвежки рецепти, различни от нашите тук. Продължавай да ни радваш все така! :)
 
Назад
Top