Козуначени топчета(??) с крем

  • Началник на темата Началник на темата nelka
  • Начална дата Начална дата
Marinera!

С голяма благодарност прочетох думите ти! Може би и с мъничко страх: от отговорността да не сбъркам нещо и да подведа някого, макар и несъзнателно.

Права си че някои рецепти са норвежки. Тук примерно вафлите(гофретите) са едва ли не национална гордост и белег на идентичност :) . Имат много тестени неща, базирани на сметана и на течна сметана; това е много различно от нашите нрави. Също така има множество "неща", приготвени от мляко и всичките му производни, но аз съм опитвала малко от този тип продукти, защото с млякото съм скарана от дете.

Сигурно не и' е тук мястото, но просто като поздрав към теб, ето днешната торта, която правих:

000342083.jpg


000342084.jpg


Аз пък изпитвам едно много хубаво чувство на топлина от името на града, в който живееш.
Поздрави! :idea:
 
Много интересно - чак ми намирисва на шоколадово!
Нелка, пускай снимки винаги, когато се сетиш. С гледане няма да се научим, но поне да знаем как може да изглежда една торта :yes: :lady: .
 
Страхотно, все се каня да пробвам пеперудките и борда по края на тортата, но все не ми остава време за това. А в средата разкажи какви са тези топчета, от какво?
 
Брей хора,
направо вземете да отворите една тема "Как да шашнем околните с тортата си" и давайте напътствия стъпка по стъпка - като за по-малко умни:), за това как да оформим тортите си.

Сигурна съм, че няма да има недовлни :idea:
 
Нели, ти като някоя вълшебница все измъкваш от ръкава такива чудесии, че на човек свят да му се завие :D .Кажи сега, как тая красота ще се нареже, за да бъде изядена, а :?: :idea:
SflowerLine5.gif
 
Стефани, това беше и моята първа мисъл, след като видях тортата - как да се нареже :? . Показах я на сина си, а той без много да му мисли, каза, че щял да почне от топчетата :D .
 
Нелка може ли да покажеш как се правят пеперудките и да ни дадеш рецептата за тортата(ако не е тайна де). [:]
Искам също да те питам дали си участвала някога в кулинарни конкурси :lady:
 
О, ужас. Почивай си. Дано си по-добре утре, ние ще почакаме, не бързаме. Стига ти да си добре.
 
nelka каза:
Marinera!
Сигурно не и' е тук мястото, но просто като поздрав към теб, ето днешната торта, която правих: ....
:shock: Наистина невероятни неща правиш. Даже по сладкарниците не съм виждала такива торти! :shock: Аз на твое място щях да отида да работя към някоя сладкарска фирма...
 
:lady: Здравейте отново! Ох, имам чувство че не сме "били заедно" от кой знае колко време, а е само едно денонощие.

Да си призная, малко ще ми е трудно да обясня ТОЧНО какво и как из тортата, но започвам отнякъде, пък каквото стане. Аз не помня откога не съм правила нещо по строго определена рецепта, карам малко и на око, затова
първо ще напиша рецептата, от която тръгнах и която смятах да правя.

Торта ОПЕРА (размери 25x25x5 см или D=26sm)
Платки:
2 дл бадеми
7 яйца
2,5 дл захар
2,5 дл брашно
3 с.л. разтопено масло
ванилия
***за напояване: 1,25 дл кафе+ 4с.л. захар

Мока крем:
2,25 дл мляко
1 с.л. нес кафе(или друго кафе на прах)
3 жълтъка
1,25 дл захар
1 ч.л. нишесте
ванилия
250 г малсо

Шоколадов крем:
2,5-3 дл течна сметана(38%)
3 с.л. масло
1/2 с.л. кафе-прах
200 г шоколад(готварски)

Шоколадова глазура:
150 г готварски шоколад

Украса:
50 г млечен шоколад

*******************************
Разбий яйцата+ захрата, добави внимателно смлените бадеми и брашното (+ванилия) , за край прибави внимателно маслото.
Печи на 175*С 25-30'
Охлади тортата във формата преди да я освободиш от нея.
Спокойно може да престой до следващия ден, когато ще пристъпиш към пълненетоо/сглобяването.

За сиропирането сваряваш силно кафе и го подслаждаш- това е по вкус, мерките са относителни.

Мока крем:
Възвари млякото+кафето.
Разбий леко жълтъци+захар+нишесте.
Прибави към тях на тънка струя врящото мляко/кафе и бъркай през цялото време.
Постави на котлона и загравяй при разбъркване докато се сгъсти.
Охлади, добави ванилия.
Вбий в крема размекнатото масло- на малки порции.За целта може да ползваш миксер.
А може и да разбиеш първо маслото с миксера и да добавиш към маслото крема на малки порции.
Кремът също може да се приготви от предния ден.

Шоколадов крем:
Възвари сметана+масло+кафе.
Добави натрошения шоколад, остави да се разтопи и охлади като разбъркваш от време на време.
_____________________________
Раздели блата на три части.
Овлажни с 1/2 дл от кафето.
Намажи с малко повече от половината шоколадов крем.
Сложи тортата за 10' в камерата- да се стегне кремът
Постави следващата платка, овлажни, намажи с повече от половината мока крем.
Постави отгоре последната платка, овлажни с кафето и намажи останалия мока крем.
Остави да се стегне в камерата за 10'.
Намажи и останалия шоколадов крем, като използваш подходяща лопатка/палетной, натопен в топла вода.
Отново остави в камерата за 15'

Глазура: Разтопи внимателно шоколада и залей тортата с него.
Украси с млечен или някакъв друг шоколад (различен по цвят от тъмния на глазурата).

**********************************
Дотук- добре.
Само че аз спазих единствено рецептата за основата.
Ползвах 5 или 6(??) яйца.
Пекох две правоъгълни платки, които после разделих всяка на две части.

Единият ми крем беше нещо такова:
3 жълтъка, 3 лъжици захар и 1 лъжица нишесте, и неопределено количество мляко. Не знам колко, може би 1,5 или 2 дл.
Сварих на крем, пуснах един шоколад(100г) в него да се разтопи, охладих и прибавих към 250г разбито масло.

За следващия пълнеж сварих 2 яйца, малко захар, малко нишесте и малко мляко, охладих и после смесих с 250 г МАСКАРПОНЕ и с една "хубава" лъжица портокалово сладко.

Не напоявах, само сглобих платка+6околадов, платка+портокалов, платка+6околадов, платка+портокалов.
За капак опекох една допълнителна платка от 2 яйца,40г захар и 50г брашно, и я изрязах според нужния ми размер.

Глазурата ...целта беше да е като на предната шоколадова торта, но с половинката не можахме да се разберем какво ми е нужно, та, естествено, се получи катастрофа. Та в крайна сметка разтопих в получилата се рядката смес 300г шоколад и така спестихме на съседите един яростен семеен скандал.
Но ето рецептата такава, каквато бе замислена:

Какаова глазура
150 г вода
250 г захар
100 г какао
150 г течна сметана
7 листа желатин

Смеси всички съставки- БЕЗ ЖЕЛАТИНА, възвари и остави да поври 3-4'. Свали от огъня, прибави накиснатия и изцеден желатин.

Шоколадовите топчета:
1,25 дл течна сметана(38%)
80 г чисто масло
500г тъмен шоколад
0,9 дл сметана(заквасена)- или крем fresh
3 с.л. портокалов ликйор (аз ползвам друг алкохол)
1 4.л. настъргана портокалова кора
______________________________
по 1,75 дл пудра захар и какао
______________________________
Шоколадова глазура:
200г кухненски шоколад

Захарна глазура:
2 белтъка
4-5 дл пудра захар
1 4.л. лимонов сок
1 4.л. течен глицерол

Течна сметана+масло се затоплят до стопяване на маслото.
Добави начупения шоколад да се разтопи и той, бъркай добре до хомогенна маса.
Дръпни от топлината, добави ликйор, кора и сметана.
Изсипи в подходяща форма на пласт около 3 см и след като се охлади, постави в хладилника за да се стегне достатъчно, така че да може да се оформя на топчета. Това става за около час.

Какаото и пудрата захар ползваш сега, при оформянето на масата в топчета. Наръсваш обилно дланите си с какао(или захар) и с лъжичка вземаш от сместа колкото е възможно по-овална топка шоколад и максимално бързо я оформяш на сфера, приблизително с диаметър 3см. Това, разбире се, зависи от целта, за която ще ги ползваш; може по-малки и по-големи.
Аз намирам за по-лесно първо да понамачкам шоколадените парченца до нещо като топчета, да ги оставя да се охøадят добре и отново да ги обработя, този път вече по-прецизно. Но разбира се че за всичко това се изисква доста време.
След като топчетата са добре оформени, ги пъхаш в камерата да замръзнат , след което разтопяваш шоколада и едно по едно ги потапяш в него за да се покрият изцяло с глазура. Оставяш ги да се отцедят върху решетка.

Другите топчета, които са оваляни в пудра захар, глазираш със захарната смес( на снимката няма такива).
*****************************

За тази торта не съм ползвала захарна глазура, направих само шоколадови.

Отделно правих топчета от парченце нугат, увито в марципан. Тях глазирах с млечен шоколад.
Белите топчета са разни смесици от нугат, сладко от портокали, натрошени печени лешници, изобщо разни неща. Те са оставени така, с видимо марципаново покритие.

*****************************
*****************************
Не се сещам друго в момента, но сигурно съм пропуснала някои неща,тях- по-нататък.


Джемма, какво хубаво момиченце си поставила, честито!

Поздрав на всички ви! :idea:
 
Нелка,как разделяш блатовете на две равни част??? :?
Гледах на снимки разделяне с конец,но ми се вижда дост трудно........
 
Скарлет,

Тези стават тънки, аз ги деля не на дебелина, или...ех, ама как се обяснява това пък!!
Деля ги не по хоризонтална, а по вертикална плоскост. Да кажем както би разделила на две равни части един лист хяртия.

А иначе, когато е обикновен, дебел блат(примерно пандишпан), ползвам дълъг назъбен нож и разрязвам с него. :yes:
 
Нелка,задавам толкова въпроси,защото покрай вас се запалих и реших за рожденния ден на големия син и аз да направя торта.И тъй като ти си непресъхващ извор от идеи искам да те попитам имаш ли идея как да направя тарта във форма на риба или нещо свързано с риболова.... :? :? :?
 
Назад
Top