Бърза закуска"рошави топки"

• Началник на темата Началник на темата jivi
  • Начална дата Начална дата
"РОШАВИ ТОПКИ":D
1 кофичка кисело мляко
3 пълни чаши брашно
1ч.л. сода
250рг.сирене
щипка сол
В дълбок съд се изсипват горните продукти и се разбъркват добре.Взема се с лъжица тесто и се слага като рошава топка в намазана с масло тава.Върху всяка топка се слага малка бучка краве масло така,че да влезе в тестото.Пече се в предварително загрята фурна до порозовяване.

Да Ви е сладко:kissyou:

Последно редактирано:
Много ми е турдно всеки ден да измислям различна закуска за децата:oops:
Всеки който има желание може да предлага идеи:angel:

Страхотни са! В неделя ги направих за моите мъже иииии...какво да ви кажа....вкарах си авто-гол :D...ми те сега искат всяка седмица да ги правя.....:kissyou: благодаря ти jivi

Много се радвам ,че са се харесали:kissyou:.Много са лесни и бързи.
Тези дни смятам да правя рогчета с сирене,моите мъже много ги харесват.:amam:

РОГЧЕТА
Пускам рецептата,а снимки очаквай когато ги направя.
250мл.-хладка вода
1 суха мая
1с.л захар
Тези продукти се разбъркват и се оставят около 10мин.Аз слагам и 1 лъжица брашно.
След това се прибавя:
1с.л. сол
4с.л. кисело мляко
4 с.л. маргарин -аз слагам олио пак става
брашно колкото поеме,около 1/2"меко тесто"
извара или сирене
След като се омеси тестото се оставя да втаса,след това се разделя на равни топки.Всяка се разточва на правоъгълник с дебелина оклоло 0,5см-1 смПоставя се плънката по дължина и се навива.Нарежда се в намаслена тава,оставя се малко да втаса,намазва се с яйце и се пече.
Ами това е много вкусни стават,а и не са трудоемки:kissyou:

Последно редактирано:
Рошавите топки ги знам като Добруджанки и скоро не съм правила.Веси,моите обичат много качамак/от грис ,а не царевично брашно/.Казвам ти го като вариант,защото не се меси.Аз го правя с повечко мсълце и сирене и съвсем малко сол.

jivi Тези РОШАВИ ТОПКИ ние вкъщи ги знаем като добруджанки,Децата ми си умират за тях,vessi_s запрятай ръкавите,месенето е лесно,а и приятно,Аз вчера си прекарах деня в кухнята заради приготвянето на един коледен щолен,Извинете,че се отплеснах от темата ,Аз бих ви предложила рецепта за бърза "Бъркана баница"Друга любима закуска на моето семейство,А и е лесна за изпълнение , Бъркана баница Продукти:wine:, 3 яйца 5с,л,олио 200гр,сирене 1ч,ч кисело мляко 1 ч,л,хлебна сода 15 с,л,брашно, Всичко се разбърква добре,изсипва се в намаслена тавичка и се пече,Аз го пека на 180гр,но зависи от фурната,Дано ви хареса,

jivi Тези РОШАВИ ТОПКИ ние вкъщи ги знаем като добруджанки,Децата ми си умират за тях,vessi_s запрятай ръкавите,месенето е лесно,а и приятно,Аз вчера си прекарах деня в кухнята заради приготвянето на един коледен щолен,Извинете,че се отплеснах от темата ,Аз бих ви предложила рецепта за бърза "Бъркана баница"Друга любима закуска на моето семейство,А и е лесна за изпълнение , Бъркана баница Продукти:wine:, 3 яйца 5с,л,олио 200гр,сирене 1ч,ч кисело мляко 1 ч,л,хлебна сода 15 с,л,брашно, Всичко се разбърква добре,изсипва се в намаслена тавичка и се пече,Аз го пека на 180гр,но зависи от фурната,Дано ви хареса,

Всеки който има идея за вкусна и бърза закуска нека да сподели.
А товята Бъркана баница я правя много често.Рецептата е от бабата на моя мъж:loveglasses:

ANIMONI...знаем го това с качамака и го прави съпруга ми...негов специалитет е!
d78152- опитах 5-6 пъти да меся....и олееее провал. Как ли не го месих...и свекървами ме гледаше, за да види къде греша...и всичко правя както трябва и...нищооооо...подметкааааа :D
А как искам да омеся аз една питка за коледа...ама не мога....не ми се получава.
...няма да се отказвам....пак ще пробвам....такъв инат съм :idea::kissyou:

ANIMONI...знаем го това с качамака и го прави съпруга ми...негов специалитет е!
d78152- опитах 5-6 пъти да меся....и олееее провал. Как ли не го месих...и свекървами ме гледаше, за да види къде греша...и всичко правя както трябва и...нищооооо...подметкааааа :D
А как искам да омеся аз една питка за коледа...ама не мога....не ми се получава.
...няма да се отказвам....пак ще пробвам....такъв инат съм :idea::kissyou:

Не се тревожи - и на най-големите майстори някой път не им става питката!
Аз само съвет мога да дам: преди да започнеш месенето се скарваш с идеята че няма да се получи, предствяш си впечатляващ краен резултат
А! и намираш весела песничка да си припяваш или ако някой е край тебе да си разказвате весели истории или вицове
После ще е чудо и приказ и ще те питат за рецептата ;)

Веси,понеже надали тук е мястото след това ще си изтрия поста,но ето как процедирам аз-в купа смесвам течните съставки и след това добавям брашно ,бъркайки с голяма лъжица,докато стане доста гъсто .след това сипвам брашно на плота/масата/и го доизмесвам с ръце.На два пъти ми се случва в тава в купчина брашно с кладенче да добавям останалите съставки и да ми стане прекалено твърдо тесто,което става само за казана,затова процедирам по първия начин.И НИКАКВО ОТКАЗВАНЕ-ЧЕ СЛЕД ВРЕМЕ ДА НЕ ТИ СЕ СМЕЕ СНАХАТА.

ANIMONI недей да си триеш поста.
За да стане хубаво тесто е много важно да се използва хубаво брашно и винаги да се минава през сито:kissyou:

През сито...с топла водичка....с меко тесто....100 пъти го бих...претрепах го :D...не става и това е...ама аз пак ще пробвам де...може и сама да си я ям...ама няма да се откажа.
А за снахата..какво да кажа...ми да меси тя...аз ще си призная че не мога...
:D абе имам една проектоснаха....:shhh:...майка и е готвачка...:D...освен така да се уредя с някоя хубава питка....те ще месят а аз ще готвя другото :gipsy:

Аз пък нямам с какво да се похваля...питката за коледа си стана все същата подметка :(
но пък на мен се падна парата :shhh:
давайте...пишете нови лесни рецепти...ама моля без да са с месене на тесто....отчаяна съм....:D

Назад