Чешки козунак

bambina, за да ти се отворят линковете за плетене на козунака, кликни с десен бутон върху единия (а после и върху другия) и избери Save Target As. След като изтеглиш файла, ще можеш и да го гледаш (освен ако ПС-то ти не е с много слаби параметри).
По едно време ми се искаше да викна сина ми да помага в плетенето с шест плитки, защото докато го гледах видеото, ми се струваше, че ми е ясно, а после... :D :oops: :? - абе голям майтап, но мисля, че се научих [:] .

Благодаря ти Алис.Изтеглих ги,гледах ги и пак не схванах.Ще ми трябват много тренировки с вьженца

Здравейте момичета,

извинявам се, че не съм поглеждала тези дни, но ни е налегнал някакъв грип и бях станала разногледа! :( Сега малко се успокоиха нещата!

Djemma, козунака е станал като за изложба, но в твоето майсторство не се и съмняваме. :thumbup:

Bambina, много въпроси си имала, но добре че момичетата са отговорили - кажи какво се получи в крайна сметка! :wink:
За белтъка, аз не го слагам, защото и аз не разбрах къде, а и бабето на мъжа ми(която ме запали по козунаците, също не слага)! Що са го написали тоя белтък и на мен не ми е ясно, така че няма проблем, че не си го сложила!
За плетенето - няма да се пУашиш, след малко тренировки е много лесно! [:]

Milinka и твойте козунаци са чудесни - добре дошла! :clap: :flower:

natalyna каза:
Здравейте момичета,

извинявам се, че не съм поглеждала тези дни, но ни е налегнал някакъв грип и бях станала разногледа! :( Сега малко се успокоиха нещата!

Djemma, козунака е станал като за изложба, но в твоето майсторство не се и съмняваме. :thumbup:

Bambina, много въпроси си имала, но добре че момичетата са отговорили - кажи какво се получи в крайна сметка! :wink:
За белтъка, аз не го слагам, защото и аз не разбрах къде, а и бабето на мъжа ми(която ме запали по козунаците, също не слага)! Що са го написали тоя белтък и на мен не ми е ясно, така че няма проблем, че не си го сложила!
За плетенето - няма да се пУашиш, след малко тренировки е много лесно! [:] B

Milinka и твойте козунаци са чудесни - добре дошла! :clap: :flower:

Благодаря, Natalyna.
Чешкият козунак е направо убиец и чакам да ми се отвори повече време, за да го направя. Идва и велик ден.

чешки козунак

Искам да Благодаря на Наталия
Винаги съм смятала за козунака че е недостъпна територия за мен, но благодарение на Наталия и всички момичета се престраших.
И съм много горда със себе си защото стана точно като нейния .Не успях да го снимам защото мъж ми като го видя и не се стърпя (жена на вид си го докарала да видим и на вкус) и така се изяде скоростно.Другия път ще го снимам.
Много благодаря Наталия.
Продължавай да ни заразяваш със хубави рецепти.

:( пьрвият ми опит беше плачевен-много месих,бльсках в плота ,за плетенето да не говорим.Накрая го оплетох с 3и отгоре 2 плитки,набучих го с шишове и да втасва в тавата.Ми то като взе да се разплува ,не втасва нагоре ,а настрани.Викам карай дано го докарам на печене.Да ама не-и там се провалих-за по-сигурно така го препекох,че даже вьтре е кафяв и назьбения нож едва го реже.За моя най-голяма изненада мойте двама мьже/мьжа ми и сина ми-да не помислите че съм многоженка/ го харесаха.Така че сьм обнадеждена,че следващия пьт ще се справя по-добре.

БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ КОЙТО ПОМАГАХА СЪС СЪВЕТИ !

Трябва да благодаря на Наталия за рецептата за козунака.И аз правя за първи път и съм доволна от резултата .Явно рецептата е сполучлива :yes: За Великден ще направя козунак, като тогава смятам да се справя и с плетенето
:D
Нещо не можах да дочакам Великден :D

Моля за помощ-хванала съм се да правя тоя хубав кузунак и мислех,че всичко ми е ясно,но-кажете ако слагам мая от тази сухата на доктор Йоткер -колко трябва да сложа-и друго на колко градуса се пече козунакът???

Аз не съм използвала от сухата(знам, че [Djemma] май беше пробвала), но на пакетчето доколкото си спомням пише, че едно пак. отговаря на 20г прясна. Така че сложи 2 пак.

За печенето, зависи с какъв тип фурна си, винаги я загрей предварително - това е много важно! Включи фурната, когато вече я оплетеш и чакаш още да втаса. Аз съм с фурна с горещ въздух(вентилатор) и пека на 170-180°, но при обикновенна фурна се пече на 200-220°, като спазваш правилото да сложиш по-ниската температура и ако прецениш след това да увеличиш!

Успех и се похвали!

Страхотни са козунаците!!! :yes: Искам да ви попитам-някоя от вас правила ли е козунак,на който 2 от плитките са оцветени с какао и при нарязването козенака е много шик.И ако сте правили-моля,споделете ,как става?Т.е.отделно ли се замесва или от общото тесто се отделя и се добавя какао?

Аз съм виждала такъв козунак,не съм го правила,но по пътя на логиката би трябвало да е както при кекса,след,като се замеси тестото да се отделя едно количество,към което да се прибавя и какао. :? :? :?

Момичета-обяснете ми като на пълен невежа-колко време месите козунака-мен хич ме няма в омесването-но много искам да се науча.два пъти пробвам козунака-спхазвам стриктно всичко и нещо не се получава много добре-смисъл много добре втасва-става огромен направо-но като истине става твърд,а и вътре все глетавм ми се струвакъде бъркам :cry:

Лидия,аз съм от тези,които нямат хлебопекарна и затова си меся на ръка.След,като омеся тестото(да е меко),удрям го около 150-200 пъти в масата.Много е важно и печенето,с една клечка(дървена)проверявам дали е изпечен козунака.

Имам и аз едно въпросче - на колко градуса печете козунака? Отгоре и отдолу, с вентилатор? Дайте повече подробности за печенето, моля ви :kissyou:

Аномалия, аз пека така както ми е написано в книжката ми към фурната и винаги е ставал - тук пише:

Вентилатор(без долен и голен огрев) - фурната се загрява предварително и се пече на 170-180°Ц - в зависимост от големината - около 40-45 мин(но мпже да се наложи и повече. Тавата е на второ ниво , като смяташ отдолу нагоре. При козунака пише, че е по-добре да се пече на горещ въздух.

При печене с долен и горен огрев, фурната също се загрява предварително, но се пече на 200- 220° и тавата е на първо ниво отдолу нагоре - т.е по-близо до долния реотан. Времето за печене е горе-долу същото!

Дано съм помогнала - успех!

Лидия, не знам защо ти става така. Аз месих около 15-20 минути - основното месене! И не съм го "била". Да не би да ти е превтасал, или да се е препекъл много?

Звезда, аз какао не слагам, защото не обичаме много шоколадовите неща в къщи, но и аз мисля, като Скарлет и Дйемма, че може при плетенето да отделиш тасто и да го смесиш с какао!

Назад