Чешки козунак

Да, аз тъкмо се редактирах малко по-нагоре, за да дообясня. Кексова форма е от тези 25 см. тефлонова. Имам и силиконова, благодарение на Сладка хапка, но в нея пекох кекс едновременно с козунака, та още незнам в нея дали стават козунаците. В тефлоновата стават бижу.

Мерси за комплимента :flower:

Не, от тази доза ми излязоха 2 козунака в този размер форма.Имай предвид, че може да ти се види че е малкък сплетения вече козунак, обаче като втаса тръгва да те търси :D

Зори козунака ти е станал супер :clap: и аз стигнах до този извод след първия си опит ,че ще го направя в кексова форма ...количеството наистина е точно за два козунака.
Кажи ми как го пече ...при предварително подгрята фурна или не...и след колко време горе долу беше готов ?Моя го пекох 1 час ,но от долу доста му беше потъмняла кората.

Зори, чуден е козунака! Радвам се, че този път се е получил! Направо е за изложба!А щом ти е по-удобна формата, така ги прави!

Малката помощница е голяма сладурана! и моят син ми помага от време на време и изяжда повече тесто, отколкото готовият продукт после :)

qni, козунака ми втасва във фурната на около 40-50 градуса и като го извадих да го намажа и поръся засилих на 190. Не съм засичала колко време се е пекъл, защото както бях писала по-горе, когато правя нещата "на око" ми стават по-добре :D . Но със сигурност беше по-малко от час, може би около 50 минутки. А бе, като се зачерви добре отгоре, без да потъмнява прекалено коричката е готов :wink: .

Браво Скарлет ,екстра са ти станали козунаците :yes:
Закупих си кексова форма ,но мисля да я пробвам за Великден ... :D

Браво момичета, майсторки сте! :yes: Може и аз да се пробвам с тази рецепта... :wink:

Ванче,ако пробваш рецептата имай напредвид следните неща:
1.Отива повече от 500гр.брашно(мисля,че е някъде около 650-700гр.)
2.Захарта е дадена 100гр.,аз сложих около 150гр.,но за Великден ще сложа 200гр.,зависи кой колко сладичко обича. :lady: [:]
3.Както е казала Наталина,много е важно втасването,наистина е така,втория втаса повече,докато чаках пекането на първия козунак и наистина стана още по-пухкав.
4.Около 100-120 пъти удрях тестото в масата.

Скарлет, браво за козунака! :clap: Майсторки сте вие момичета! :flower: :yes:

Дали да не сменя в рецептата количеството на брашното на 700 - и според мен отиват толкова? А и захарта (аз го правя с 150г, но мъжа ми го обича не много сладък), но знам, че в БГ козунаците са по-сладки.

Аз не съм удряла тестото - защо е нужно? да за се омеси по-добре ли?

Скарлет, чудесни козунаци си сътворила, поздравления :clap: !

natalyna, наистина не е лошо в скобки да добавиш, че всъшност отива малко повече брашно, защото ако някой реши да действа като мен за първият опит точно по рецептата, няма да му се получи добре. А и ти си писала, че си го правила с малко по-едросмляно брашно, може би от тук идва разликата в количеството, което поема. Същото е и със захарта - едни обичат по-сладко, други не чак толкоз. Просто опиши, че тези две съставки варират според вкуса и типа брашно.
Иначе и аз тряскам тестото за козунак около стотина пъти в масата, чула съм (а и съм чела) че така се прави с козуначено тесто :!:

Готово - промених пропорциите - дано това да е в помощ!

Зори, то и с чешкото по-едро брашно ми отиват винаги около 700г, така че просто рецептата не е точна, макар да се казва, че е нужно още брашно за доомесване!Но аз си мислех, че аз не мога да го омеся толкова добре с по-малко брашно и затова си писах така както е в рецептата [:]

Скарлет каза:
Ванче,ако пробваш рецептата имай напредвид следните неща:
1.Отива повече от 500гр.брашно(мисля,че е някъде около 650-700гр.)
2.Захарта е дадена 100гр.,аз сложих около 150гр.,но за Великден ще сложа 200гр.,зависи кой колко сладичко обича. :lady: [:]
3.Както е казала Наталина,много е важно втасването,наистина е така,втория втаса повече,докато чаках пекането на първия козунак и наистина стана още по-пухкав.
4.Около 100-120 пъти удрях тестото в масата.
Благодаря за съветите и уточненията на всички.Ама наистина, защо се удря тестото в масата?Не се ли сбива така?А нещо смътно ми се върти из главата, че и баба ми и майка ми правеха така като месеха козунаци... :? И беше ужасно топло.

Знам от баба ми,че колкото повече се удря в масата,толкова повече въздух взимало тестото и така става по пухкав козунака. :lady:

На мен ми се върти в главата обяснението на една моя приятелка - хлебарка (ама как звучи :!: ) - имаше нещо общо с глутена и отделянето му...Ще я питам пак, като се видим.

Стискайте палци - моят козунак го меси машинката в момента. Дано стане за снимка.

В моите дебели книги пише, че тестото за козунака не трябва да се удря, а да се разтегля. Снощи опекох един козунак, но го пекох в по-плитка и широка тава, така че се опече бързо. Този път използвах мас+олио, по съвет на Стефани, стана вкусен и се опече безпроблемно. Успех на всички!

Рецептата е един път! Наталина - голямо благодаря.

Всичко започна по план-график до момента на втасването. Оказа се, че имам проблеми с маята. Със същата мая правих хляб предния ден и н евтаса, затова като ми се повтори този проблем - вече съм сигурна, че утре ще трябва да ходя за нова.

Снимах козунака оплетен. След изпичането не съм го снимала, защото не е нищо особено - стана по-плосък, отколкото би трябвало. Но задължително ще повторя опита и ще се похваля.

А плетенето се оказа много лесно :)

Ех, както сте я подкарали,няма да издържа и аз.Въздържах се , въздържах се да не поглеждам в темата,че ми е слабост козунака,и въпреки,че си казвах- не до Великден- никакъв козунак, май няма да издържа повече. Утре няма да имам време, че след работа ще ходя в детската градина- ще е тържеството за 8 март, но вдруги ден- козунак дръж се ! Ще взема да го направя и аз.

Назад