Чешки козунак

natalyna, днес го направих и аз козунака, на вид и вкус стана много хубав (плетох го с 4 плитки), обаче защо ми се струва, че маслото е малко множко за 500 гр. брашно? И всъшност на мен ми остана половината количество мляко, ако го бях сложила цялото щеше да стане много рядко тестото. Нещо съм изпуснала по редицата, но какво? въпреки че се опече много добре, отвътре си стоеше като глетаво, маслено някакво.
А такава приятна миризма се носеше из кухнята и само точех лиги около печката, но какво обърках.
 
Зори, съжалявам че не се е получил! Изчака ли го да изстине съвсем? Както писах по-долу, ако се разреже топъл или дори хладък, изглежда глетав, но ако изчакаш, не би трябвало да е проблем. Маслото не е много - в никакъв случай не би трябвало да е мазен! вярно е, че млякото е множко, ако го правиш с 500г брашно само. Обаче аз писах, че всъщост отиват към 700г с доомесването(не знам защо не са го споменали в рецептата). А дали е бил опечен добре? Ох, мила не знам. Пробвай как ще е утре(при рязане) и пиши дали е по-пръхкав! :rezando:
 
Благодаря за отговора. Абе видях аз, че му трябва още малко брашно, но реших този път да действам точно по рецептата, затова така стна. Но не се отказвам. Ако този утре не става за ядене,ще замеся втори и непременно ще покажа снимка и ще споделя какво се е получило. Но този път ще действам по интуиция :D Аааа, няма да се дам аз на един козунак, нали така :wink: :!:
 
Аз имам ужасния навик винаги да правя нещата" на око ", префасонирам рецептите и за това ми е трудно, когато трябва да напиша рецепта.Така стана и с козунака -в никакъв случай не го омесих с 500 гр.брашно.Отиде повече ,но и не мога да кажа колко -добавях го" на око" :D Той просто си искаше още брашно... :idea:Винаги когато спазвам нещата точно ,нещо не се получават...за това оставям да ме движи вътрешната ми интуиция :) не ,че това е гаранция за добър резултат :D
 
Тук мога да добавя, че и аз правя така. А то си зависи и от материалите - например 1 кафяна чаша моя едва ли е равна на една твоя-зависи си от чашите. И яйцата - аз например вземам от двете си села и от пазара. От пазара си купвам големи, които долу-горе отговарят на тези от едното село. Но от другото село яйцата пък са почти два пъти по-малки. И така 3 яйца съвсем не са равни на 3 яйца - от там и брашното, това е мое наблюдение и мнение де.
 
По повод на козунаците искам да попитам нещо. Решила съм утре да правя козунак със стафиди, мариновани предварително в ром. Обаче не знам колко време се държат стафидите в рома. Дайте някакви идеи 2-3 часа, 1 денонощие? Нямам никаква идея.
 
Здравей Валя,

аз лично не ги накисвам в ром, защото не го понасям, но мисля че ако ги наложиш от днес вечерта, няма да сгрешиш. По-дългото киснене не може да им навреди, докато не е сигурно дали ще се напоят добре за 2-3 часа!
 
Благодаря, Наталина! Ще ги накисна сега.
Аз обожавам ром във всякакво състояние - самостоятелно, като есенция за сладки, в чай. Има невероятен аромат.
Малко се отклоних от темата за козунака. :D
 
В доста сладкарски рецепти се сочи, че накисването на стафидите е добре да е за поне 6 ч. или за цяла нощ. След това се отцеждат от остатъка от алкохола.

Аз не винаги се сещам да го направя, затова слагам стафидите и алкохола (аз слагам уиски, защото това винаги имаме, а ром и коняк никой не пие) в купичка и ги завъртам в микровълновата на най-сбабата степен за няколко минути. Внимавам да не заври, да не останат на сухо или да не прегорят. Като ги извадя, оставям да изстинат и това е. Набъбват идеално.
 
Аз заливам стафидите с ром+вода и ги слагам в МВ за 1 минута. Много обичам стафиди в торта и веднъж бях забравила да ги накисна от по-рано. Така се сетих, че мога да пробвам с МВ - стават идеални!
Вчера пекох козунак, но в последния момент промених рецептата и само упражних плетенето с 6 плитки.
Моля някой да ме посъветва на 1 кг брашно колко захар (в грамове, ако може) е допустимо да се сложи. Обичам сладък козунак, но знам, че ако захарта е много, може да не втаса... Ето рецептата, по която правих козунака: 1 кг брашно, 250 мл прясно мляко, 30-40 г мая, 250-300 г захар, 1 чаена лъж. сол, 200 г масло или 150 г мас, ванилия или лимонова кора (аз добавих накрая и стафиди), 5-6 яйца (аз сложих 4 яйца).
Струва ми се, че захарта е множко... Козунакът ми се препече отдолу, но общо взето е малко глетавичък като се яде (иначе се надигна и на вид е добре). На конци е, но като че ли още малко му трябваше печене... Не съм сигурна дали е трябвало още малко да се поизсуши във фураната или 250 г захар са му дошли много. Ще се радвам на съвети :).
 
Алис, прегледах си козуначените рецепти и там на 1 кг брашно обикновено се слагат 250 г захар и 250 г прясно мляко, маята е 25 г, мазнината е смесена /масло + олио или мас + олио 1:1/. Така че захарта в твоята рецепта съвсем не е много. Щом отдолу се е препекъл, а отвътре е останал глетав, явно фурната не пече равномерно - отдолу е по-силна, а отгоре е по-слаба. При мен така се получава, когато правя козунак в машината и той се надуе догоре - тогава отдолу се опича, отгоре остава леко суров.
Когато правиш козунак само с масло, той става по-тежък и по-плътен. Маста го прави пухкав и обемен, затова предпочитам да правя козунаците с мас + олио. Не трябва да се смесват мас и масло - не се получава добре.
Стафидите ги накисвам от вечерта в ирландски коняк и на другия ден ги слагам в тестото заедно с коняка.
Само солта ми се вижда множко - аз слагам 2-3 щипки.1 ч.л. сол слагам на питката "Хризантема".
Сърдечни поздрави и успех следващия път :!: :lady:

SflowerLine5.gif
 
Така, да се отчета и аз по темата [:] . Снощи го замесих пак козунака и този път се получи идеално. Определено си му трябваше още брашно и този път си действах "на око" дето се вика и стана. Пак го оплетох на 4 плитки, зщото на 6 се мъчих с едни шнурчета, обаче нещо съм много смотана и не мога да схвана :? . Но ще упражнявам още, де, няма да се откажа.
Снимах го, обаче кабела към РС-то е прегризан от дъщеря ми и съм поръчала нов на любимия, като го донесе ще публикувам снимките.
Аааа и смесих 50:50 олио и масло защото и масло нямах достатъчно, но се получи идеално :idea: .
 
:hello: Зори :!: :!: :!: :D

Момичета, къде се скри Джема, някой не знае ли? :?
Не е писала от рожденния си ден :? Да не са и подарили почивка :?: :?:
 
Оправих проблема! :lady:
А,Джема току-що пусна тортата за рожденния ден на сина си!Вижте я,много е хубава! [:]
 
Имам кабел вече и показвам творението си :idea:

natalyna, благодаря много за рецептата, козунака е страхотен :!: Какви конци станаха, какво чудо. Малко в сплитането трябва да потренирам още, пък и нямах подходяща тава за печене, та го метнах в кексовата форма, но пак стана добре.
:flower:
 
А ето я и моята помощница, бек чието присъствие във кухнята не минавам. Особено си пада по месенето и мазането :D
 
Зори станал е перфектен!Браво!
kao189.gif


Да те питам нещо.Направи ми впечатление съда,в който печеш.Това форма за кекс ли е или тавичка? :? Питам,защото моята форма за кекс е абсолютно същата и ако е станал сполучлив в нея,да пробвам и аз. [:]
 
Назад
Top