ДРЕБНИ СЛАДКИ

  • Началник на темата Началник на темата nelka
  • Начална дата Начална дата
000271593.jpg


000274521.jpg


000275837.jpg


1. Пандишпанови бисквитки
_____________________________
2 яйца
почти 100г захар
120г брашно
лъжичка канела
*** Пекат се на 160- 170*Ц до пясъчен цвят. ***


2.Бадемови пръчици
_____________________________
50 г чисто масло
100 г захар
2 яйца (едно по едно)
160 г брашно
160 г смлени бадеми
*** Пекат се на 180*Ц 12' ***


3. "Мериленд"
_____________________________
125 г масло
70 г захар
70 г кафява захар
2 яйца (1х1)
150 г брашно
75 г едро натрошени орехи
100 г тъмен шоколад натрошен на парченца
*** Пекат се на 185*Ц 12' ***


4.Звездички с мед
______________________________
150 г мед
500 г брашно
70 г пудра захар
120 г чисто масло
2 яйца
ванилия, бакпулвер, кора от лимон
мaрмелад за слепване
*** Пекат се на 180*Ц до златисто. ***


5. "Fattigmann"
______________________________
5 жълтъка
5 с.л. захар
5 с.л. сметана
1 с.л. коняк
1/4 ч. л. канела
1/4 ч. л. смлян кардамон(кардемомме)
1 белтък
200 г брашно, отделно 100-150 г за разточване

Разбий жълтъците и захарта и смеси с разбитата отделно сметана.
Добави ароматозаторите.
Разбий белтъка , прибави го към сместа, прибави и брашното.
Остави тестото да почива на хладно до следващия ден.
Точи по мъничко от тестото, с колкото може по-малко брашно.
Изрежи ромбове, направи в центъра им разрез и промуши едното връхче през отвора.
*** Изпържи в олио с умерена температура ***


6. Шприц-бисквити
______________________________
125 г чисто масло
60 г пудра захар
1 яйце
150 г брашно
*** Пекат се на 180*Ц до златиcто ***



7. ”Sirupsnipper”
______________________________
150 г сироп (=мед)
150 г захар
1,5 дл незаквасена сметана
100 г чисто масло
450 г брашно
по 1/4 ч.л. смлян пипер, джинджифил, анасон и канела
по 3/4 ч.л. амонячна и хлебна сода

Възвари сиропа, захарта и сметаната.
Прибави маслото и охлади до хладко.
Прибави сухите съставки.
Остави да престои една нощ на хладно.
Разточи на тънък лист и изрежи ромбчета, постави по половин обелен бадем в средата им
*** изпечи на около 160*Ц ***


8. Кокоски
______________________________
2 белтъка
100 г захар
135 г кокос
шепа стафиди
*** Пекат се на 175*Ц 7-8' ***


9. "Карирани" бисквитки
_______________________________
40 г чисто масло
1 дл(децилитър) захар
2 яйца
кора от 1 лимон
100 г брашно
75 г шоколад за гарниране.
*** Пекат се на 185*Ц 6-8' ***


10. Пурички със сушени сливи
______________________________
100 г чисто масло
1 дл захар
1 яйце
1,5 дл мляко
6 дл брашно
3 ч.л. бакпулвер
ванилия

Разточената кора се реже на правоъгълничета и се завива на руло, като в единия край се поставят резенчета/парченца предварително накиснати сушени сливи.
*** Пекат се на 220*Ц 12' ***



11. ”Amaretti” (Бадемовки)
_____________________________
3 белтъка
300(250) г захар
300г смлени бадеми
10 сушени кайсии, нарязани на малки парченца
*** Пекат се на 175*Ц 10-ина минути ***


12.” Bordstabelbakkels”
______________________________
1 жълтък
0,5 лъжица сметана
60 г захар
125 г брашно
125 г масло
Пълнеж:
2 белтъка
120г пудра захар
120 г белени и смлени бадеми
*** Пекат се на 165*Ц до златисто ***



13. Целувки от жълтък (В центъра на подноса)
______________________________
2 жълтъка
по-малко от 1 с.л. вода
150 г пудра захар
1/2 ч.л. амонячна сода
ванилия
счукан орех/бадем за наръсване

Разбий жълтъците с водата, добави постепенно захарта и бий до получаване на кремообразна маса, прибави и останалите съставки.
*** Пекат се на 150*Ц 18-20' ***
 
БРАВО Нели,
:thumbup: :clap: :clap: :clap: :flower:

Какви са боите ти, страхотни цветове, тук с нашите бои не можеш да докараш такива цветове. Веднъж само бях попаднала на страхотни цветове и повече не се повтори. :(
 
Нелка, приказни са!!!
Запазих си и рецептите, и снимките, за които много ти благодаря. Имам си отделен файл на ПС-то, където си запазвам специални рецепти, каквито са твоите. В твое лице винаги съм имала добър учител, за което съм много щастлива. Може и да нямаме достатъчно материали в БГ, но не мисля, че е само това. За да направиш нещо красиво, трябва да ти идва отвътре, както е при тебе. Нелка, аз съвсем забравих, че съм в кулинарен свят! :lady:
 
:rezando: Браво НЕЛКА както винаги си направила много красиви неща. Вие с Dgemma ме стимулирахте и аз да започна да се подготвям за Коледа. Направила съм меденките на Djemma и станаха много хубави и приготвям продукти за другите сладки и сега в събота и неделя отварям сладкарския цех и аз.
 
Мила Алис!

Как е възможно с толкова малкото налични средства във форума да постигнеш толкова голям ефект в постингите си?
Ти буквално създаваш радост и настроение с онова, което пишеш и мисля че не съм единствената, която има да ти каже едно БЛАГОДАРЯ за присъствието ти.

*********************************

Джемма,

Бои4ките ми са съвсем обикновени, калпави бои от "бакалина".
Случвало ми се е няколко пъти да се навъртам край хубавите такива на "Какас", но все ми се свиди да платя сумата. Което е глупаво, защото знам че са много икономични, но досега все отлагам.
Тези са много водни, но са единствената алтернатива.I sa samo 3 vida. 4-jat izob6to ne stava.

*********************************
На Мери-

Много успех с ароматния цех в неделя!!
Някога под блока имахме тъкмо сладкарница. По няколко пъти отдолу нагоре се носеше дъх на печени сладички неща! М! Друго би било, наистина, ако въпросното помещение беше кебапчийница, но в нашия случай имахме късмет!

Приятна!
gifsd32.gif
 
Може би последният ми пост за тая година:)
Момичета вие искрено ме веселите всеки ден:) Много ще ми липсвате:(

Нелка, сладките са прекрасни, как само съжалявам, 4е не мога да ги опитам:)

А за Алис и аз съм съгласна - наистина си свж полъх сред нас, мила :!:
 
Ducky,

Лек път и много приятни дни в самия край на годината!

Тежичко без
kd38.gif
но сигурно ще свикнеш за няколко дни. Макар че... Лятото изкарах един месец без машина и май не може да се каже че беше съвсем безпроблемно. Но след като се прибрах, си дадох сметка че ваканцията ми не би била същата ако и по време на нея висях пред екрана.

Много добро! До скоро!
kn6.gif
 
Нелка,страхотна си :!: :!: :!:
От утре започвам една,по една да правя рецептите.Сладките ти изглеждат превъзходно.
Благодаря,че сподели рецептите с нас!
Ето защо тези дни не навестяваш форума. [:]
 
Скарлет,

Верно е че два дни основно се въртях из кухнята и не остана време за клуба.
244smd.gif

А иначе обикновено се събуждам и веднага слизам да седна тук пред екрана: това ми е разсънването.......................................................
237smd.gif


Нека да допълня нещо по сладките:
Тестото за ромбчетата с половиния бадем в средата, при забъркване става не тесто за точене, а гъста каша. Така трябва да е.
След като престои в хладилника, на другия ден е студено и кораво. Но тъй като трябва да се точи на доста тънко, съответно и бързо се затопля.
Затова вземай само по малко от общата маса и работи колкото може по-бързо, но и с колкото може по-малко брашно в процеса на точене.
Това се отнася и за другите два типа норвежки бисквитки (разбира се от имената им кои са).
p109511b.jpg


Това е уред, с който се изрязват другите сладки: онези, които се пържат. Аз нямам такъв, но ти показвам снимката за да видиш как изглежда самата форма. Едното връхче се промушва през разреза в центъра и се издърпва леко преди да се пусне в мазннината.
 
Nelka, немога да повярвам на очите си. :shock:
Още вчера видях темата, но не съм я поглеждала. Явно подсъзнателно съм знаела, че ако я отворя и ще получа тотално чувство за малоценност. :( Вече ме е срам даже, че си показах грозните меденки. :( На фона на това, което си показала, моите са като плашигости. :D
Сега ако ми кажеш и как си направила тази глазура на звездичките... :( Така и така ми останаха малко неукрасени меденки бих се поупражнявала върху тях с удоволствие. Е, разбира се ми е ясно, че резултата няма как да е същия, но к'во да се прави...
 
Бамби, ще се опитам да те успокоя. Ненапразно написах по-горе, че съм щастлива да имам учител като Нелка. Ако я приемеш като такава, то чувството ти за малоценност ще се изпари на мига. Не е ли хубаво, че можем да се стремим към красивото в кулинарията, под ръководството на някой, определено по-добър от нас в тази област? Когато за пръв път видях една от тортите на Нелка, ама не онези недостижимо красивите, а една по-обикновена, си направих труда да открия кой я е направил. Така открих Нелка. :lady: Опитах се да направя тортата - резултатът беше една много вкусна торта, чиято красота беше около 30% от оригинала. Но... аз бях неизразимо горда с този резултат :!:
 
Здравей, Бамби!

Благодаря ти за думите, но ми е още по-важно да ти кажа че нямаш никаква причина за малоценност и каквото и да е лошо самочувствие. Напротив, толкова ми е радостно когато видя някой да се занимава из кухнята и да доставя радост на своите! Много са ти хубави бисквитките: помисли само колко усмивки са и ще са свързани с тях през следващите дни!

За глазурата не си сбъркала нищо: тя съхне дълго време. До пълното и' в твърдяване: така че да не остават белези по нея при натиск, минават часове, не се притеснявай, това е нормално (времето зависи донякъде и от самата гъстота).

На шарените бисквитки глазурата не е нищо друго освен пудра захар+вода+оцветител. Отделно съм налепила дребни бонбонки и перли.
Ако боичките ти са много водни(както моите), слагаш съответно по-малко вода в захарта защото после като добавиш няколко капки боя, сместа става още по-течна.
Успех!
274smd.gif
 
Alys,
56smdr.gif


Всичко това, което си написала...Бих желала да отговоря, а няма да успея и не е време, което не ми достига.
Мисля по-скоро мястото не би ми стигнало за благодарността!
Огромна благодарност!

Много хубав ден ти желая (и още повече утешния!!)
49sma.gif
 
Nelka, ще пробвам тази вече да направя такава глазура на останалите ми меденки и ако се получи задоволително направо утре ще забъркам още тесто и ще направя още една доза пък дано да успеем да ги изядем. :D
А я кажете целувките как ги правите, че синът ми много ги обича и май и такова ще му направя. :idea: Брей, че е заразно тука... :D А когато правите целувки, жълтъците за какво ги използвате?
 
Бамби,

От жълтък може и целувки да направиш: виж Nо.13
А иначе един баварски крем... не знам да има човек, на когото той да не се харесва.

И е истина че е заразително тук: аз слязох за да си препиша рецептата за една торта (че съм останала без... :wink: )

Иначе обикновени целувки аз поне правя като бия белтъка първо на най-ниската скорост на миксера и след като се разпени, минавам на макс. Когато се е получил "сняг", започвам постепенно да добавям захарта докато изразходвам предвидената. На един белтък: 50-60 г захар.

:idea:
 
Ауу, супер идейка!
Тъкмо ми останаха два жълтъка от снощи. Само малката да легне и ще ги направя и тези целувки!
Много, много ти благодаря! :kiss:
 
Уф, сега пък нямам нито орехи нито бадеми вкъщи. :(
Мъжът ми е извън града и му се обадих да донесе като се прибира, но това ще станане чак към 12ч. :(
И аз съм един карък... :(
 
Ами ако е само за жълтите целувки, никак не е фатално да кареш и без ядки.
То отива само лъжица ядки за тях, но не е беда да направиш сладките и без тази подробност. На тях ванилията ум дава вкус, другото е по-скоро украса.
Би могла да ръснеш нещо друго: мъничко кафява захар може би? Не знам какво би станало с няколко прашинки какао, примерно?
А определено може без каквото и да е.
Хайде пак успех, а аз се качвам горе при бродерията.
:idea:
 
Назад
Top