ДРЕБНИ СЛАДКИ

• Началник на темата Началник на темата nelka
  • Начална дата Начална дата
:cry: Момичета, отчаях се. Реших и аз да направя целувките от жълтъци, много интересни ми се видяха. Но не стана нищо. :cry: В първата тава загоряха ужасно, станаха на въглени (е, верно, че седнах на компютъра и ги забравих...). Сложих втора тава - зачервиха се и се надуха почти веднага, наложи се да ги извадя след 2 минути, и веднага спаднаха. Отгоре станаха кафяви, а иначе нямат никаква форма - плоски са като хартия и сурови отвътре. Пекох ги на 200 градуса, че моята фурна май само на толкова пече. :? Може би има някаква тънкост при печенето? Може би на по-ниска Т? А дали се слагат в загрята фурна или не?
Освен всичко в тавата се разливат и стават много големи, независимо колко малки се опитвам да ги правя. Абе с една дума - пълен провал. :(

Nelka, е написала 150 градуса.
Аз и на толкова ги пекох, а иначе и моите се разливаха. :yes:
Предполагам, че резултата е такъв заради темпераурата. :? Няма ли как да намалиш градусите?
И я стига глупости-отчаяла си се... Заради два жълтъка ли? Изобщо не си виновна, виновни са фурната, компютъра, интернет и т.н. :D

Маринера!

Аз бях пестелива на обяснения, защото реших да допиша ако някой запита допълнително. Ето, както сега.

"Мериленд" не се шприцоват, само се поставя с лъжичка по малко от тестото в тавата, да кажем купчинките са колкото орех. Предвиди място между тях, разпускат се при печене. шоколадът и лешниците се прибавят към тестото, да: след като си смесила всичко останало, накрая прибавяш и тях.

шприц-бисквитите имат в средата по едно малко топче от същото тесто, доомесено допълнитъелно с още брашно и малко какао за цвят (а може и кафе, ако предпочиташ). Това парченце тесто е наистина малко: онова, което остане неизтласкано в накрайника на шприца.

"Бордстабел..." са отделнми пръчици, размерът е нещо от рода на 2 на 12 см. Ивицата по централната им линия съм шприцовала. Тези наистина са труднички и ядосващи за точене. Недей да започваш с тях, че ще се откажеш от всички останали.

Моите фаворити мисля са Амаретти, 6прицованите, кокосовите, Мериленд, бадемовите пръчици (те също са шприцовани с объл накрайник. Досега ги оформях с ръце върху плота. Малко цапаница беше, защото тестото е меко, сега за първи път използвах шприц, получава се чудесно. Отгоре са намазани с яйце преди фурната).
Харесвам също и онези с бадема в средата: те са единствените с типичен коледен аромат. Стават едни такива, много хрупкави , различни от повечето домашни неща. Трудни са за точене, искат хладно място. Аз съм се изхитрила така: точа парчета от тестото между два листа найлон, като тестото се точи тънко: може би 2 мм. Отстранявам горния слой найлон и оставям другото или в хладилника, или за по-бързо в камерата да се стегне. Междувременно точа следващото. После нарязвам охладения и стегнат лист: става лесно. Притискаш в средата по половин бадем и печеш.

Дано не съм пропуснала нещо, ако има друго, питай. Поздрав!

А не...Сега погледнах снимката: аз и онези ролки със сливите вътре харесвам, но те се правят малко бавно, затова и- рядко. Тук сушените сливи са извънредно сочни , меки и хубави. Знам че съм виждала понякога и в БГ такива, но тогава поне струваха нещо кошмарно, може би сега да има промяна в това отношение?
М, ами онези карираните и те са хубави, само дето за ежедневно ползване изобщо не ги правя на карета... И... виж какво, то не остана, аз всичките ги изредих, засрамих се.

Бадемовите пръчици, когато започнеш да биеш маслото + захарта, тъй като маслото е малко, става едно никакво такова, не става на пяна. Ти обаче не се предавай, след време просто си добави едно по едно яйцата и постепенно сместа става една такава мекичка, пукхава и приятна.

Хайде, че стана роман...
gif_02_31.gif

Момичета, кажете ми някаква лесна, бърза и ефектна глазура за меденки...
Сестра ми сега ги прави, а аз й обещах, че ще ги украся...
Помагайте!!! :cry: [:]

Каква глазура, любопитничко?

Дали става дума за пудра захар, разбъркама с вода?
Ако е тя, само сипваш в една по-широчка и разлата чаша захарта и добавяш малко вода. Разбиваш с лъжица докато сместа стане еднородна и лъскава. Гъстотата регулираш с повечко вода или захар. От водата- само капка по капка, много малко е нужно.
Може да оцветиш с по мъничко боя за сладки.

Захарта може вместо с вода, да забъркаш с лимонов сок, процедурата е същата.

Дано не съм закъсняла с отговора. :(

Има и жълтъ4хена глазура, много е хубава, но в момента това ми е най- лесно да ти напиша.

Мерси Нелка, не си закъсняла все още! :)
Всякаква глазура ще ми е от полза. Въпроса е, да ги украся меденките по някакъв начин! :lady: :yes:
Чудя се дали да не забъркам пудра захар с масло??? :?

Tazi stava jylti4ka:

Жълтъ4на глазура:
2 жълтъка
100 г пудра захар
2 с.л. вода
100 г кристална захар
Разбий жълтъците+ пудрата захар на пяна.
Залей крист. захар с водата, разбъркай и постави на слаб огън.
Вари внимат. до получаване на сироп.
Снеми го от огъня и го остави да се охлади. (За по-бързо може да напълниш мивката със студена вода и да подържиш съда в нея)
Добави сиропа постепенно към разбитите жълтъци, разбий до пълно охлаждане.
Изполzвай глазурата веднага.

Uspeh! :idea:

шоколадова глазура:

120 г кристална захар
100 г шоколад
4 с.л. вода
Свари водата + захарта на гъст сироп.
С горещия сироп залей шоколада и разбъркай.
Ако получената глазура е много гъста, може да добавиш вода (евт. кафе, алкохол)
Резултатът от смесването може да е плачевен: не се плаши, само добави още течност, нещата се оправят.

Ползва се топла, евентуално я поддържай топла на водна баня или "в края на печката".
:idea:

Моля, Алис! С удоволствие!
Аз всъщност тук всичко върша с удоволствие, защото всички вие сте толкова ...ами сега като не знам каква дума да измисля? Просто атмосферата е прекрасна, дано си остане такава завинаги!

Аз вече проключих с данданията, дори си поиграх известно време с единия подарък: една IQ- залъгалка, хванаха ме дяволите и дойдох тук да разпусна.

А десертът беше "Титамису" , ммм.
:lady:

Здравейте!След кратко отсъствие ето ме пак.Наред със замъците и музеите,които разгледах на Коледната екскурзия,си купих и много красиви формички за сладки и ето и резултата и формичките. :) [:]

Назад