От кухнята на Джемма 2

:) Страхотни са!Напомнят ми за баклавичките на моята баба!Точеше и ги правеше от този вид навити! И бяха чудесни!И аз ги правя,но с готови кори.:)
 
И моите са с готови, с точенето приключих някъде през 93-94. А рецептата е лесна.
Вземам 2 кори, наръсвам със смлени орехи и канела, слагам отгоре 3 кори, пак орехи и канела. Навивам много стегнато руло, режа на кръгчета, които подреждам в тава. Всяка баклавичка заливам с 1 с.л сгорещено масло и пека до зачервяване. Ще ги залея ден преди Коледа със сироп 1:1 и малко лим. сок. Като изстине се излива, загрява се сиропа и се вари до като се посгъсти. Повторно се заливат баклавичките.
 
Фини дребни сладки

125 гр масло се разбиват с 75 гр пудра захар, прибавят се 2 жълтъка, ванилия и 250 гр брашно. Не се меси с ръка ! Оформят се малки топки, във всяка се прави длъбнатинка. Пекат се на 200 гр. Като изстинат във дупчиците се слага конфитюр.
 
Днес с малкия направихме коледната шейна.

1166283543051.jpg


1166283584486.jpg


1166283639890.jpg
 
Коледната шейна е много красива.Браво на майсторката и помошника.Въобще с голямо удоволствие влизам тука ,за да се насладя на красотите на джема и да добия творческо вдъхновение.винаги има човек какво да научи.Голям майстор си Джема,благодаря ,че споделяш всичко с нас
 
Благодаря за рецептата Джемма!
И аз така я правя баклавата, но на триъгалници.Тази година ще ги направя като твоите.
За шейната само аплодисменти:clap:
 
Джема,със сладките "Елхички" ме връщаш около 20-ина години назад.Много ги правихме с майка и баба,само,че им казваме "Борчета". Както знаеш,тогава нямаше такова изобилие от сладки неща по магазините и почти винаги се приготвяха в домашни условия.Най-често приготвяхме Кошнички,Прасковки,Борчета,Орехчетата от пресата,Локумки и Ореховки и най-много още един-два вида сладки.
Много приятни спемени!!!! И то точно навреме,около Коледа!:kissyou: :kissyou: :kissyou:
 
Седя и гледам и се чувствам като цигане пред месарница.Вече ми покекоха лиги само от гледане и не смея да вляза в кухнята ,че ще изям хладилника заедно с вратата.
 
Ех, първите елхички и мен ме връщат в детството, когато баба ми ги правеше често за празниците. Само че тя ги оцветяваше и със зелена боя, посипваше с пудра захар и ставаха същински заснежени елхи. Къде са сега тези времена, къде?... Домашните сладки внасят много уют и въобще са по-вкусни от купените. :kissyou:
 
тези елхички и мен ме върнаха в детството , когато ги приготвяхме за рождения ми ден заедно със сладки кошнички и черешки.Краищата на елхичките /казвахме им борчета / потапяхме в разтопен марциран и след това - в счукани орехи. ставаха много вкусни ... спомении....
 
Джема, имам един въпрос към теб или някой, който може да знае.
Знам, че Нелка отдавна не пише тук, а ми хареса нейната идея за елха от трюфели. От какво обаче трябва да се направи основата, защото четох, четох и нищо не намерих по въпроса.
Снимката я има в старате тема за Коледни и Новогодишни рецепти.
 
Джемма,да споделя за коледния кекс,който направих по дадената от теб рецепта.Всичко стана добре освен изпичането! При температура 150 градуса на 50 минута моя кекс беше почти готов и тъй като мислих,че обезателно трябва да спазя времето,го пекох още! Уви доста почернял го извадих! Много му се старах,но... Къде съм сбъркала!?:(
 
Защо така? Покри ли го отгоре с двойна хартия ?
Според мин може да има 3 причини
1 Или не е покрит
2 Или градусите ти не отговарят на това, което показва копчето на печката- силна ти е била фурната
3 Или съдът ти е бил неподходящ- т. е. с по-голям размер
 
:) Покрих го с двойна хартия,която прегоря и го завих с фолио. Съдът вярно,че не беше толкова дълбок като твоята кутия,но все пак достатъчен. А фурната ми пече добре и бях я загряла на 150 градуса. Ако не ме е срам от резултата,щях да го снимам и покажа!Иначе си стана хубав ок 12см.:idea:
 
Назад
Top