От кухнята на Джемма 2

Салата "Рибки в езеро"

В салатиера се настъргват варени картофи, посолява се, намазва се с майонеза, от консерва шпроти се отрязват опашките, останалото се слага върху майонезата, маже се отново с майонеза, настъргват се варени яйца, майонеза, настъргва се кашкавал, покрива се добре с майонеза, околовръст се наръсва магданоз и се бучват опашките в езерцето.

Понеже в нашето Горно Нанадолнище не намерих шпроти- сложих скумрия от консерва, а опашките са от копърка маринована.
 
Понички правя от козуначено тесто.




Киевска торта

Разбиват се 6 белтъка, на порции се прибавя 1,5 чаша захар, като се получи твърд сняг се слагат 3 с.л царевично нишесте и 1.5 чаша печено кашу. Изсипва се върху хартия в тава (тази от фурната) . Слага се в предварително загрята до 160 гр фурна, пече се 10 мин, след което се намалят градусите на 100 и се суши 2 часа без да се отваря фурната. Като изтече времето, се изключва фурната и без да се отваря не се вади тавата още 5-6 часа. Внимателно се отделя хартията и с остър нож се разрязва платката на две. Маже се с бял крем, отгоре и отстрани се намазва с кафяв крем, отстрани се посипва с натрошени целувки, отгоре се украсява с крема.

Крем:
4 яйца и 1/2 чяшя зяхяр се рязбиват, слага се на водна баня докато се сгъсти. Изстудява се. Разбива се 300 гр масло, прибавя се яйчната смес. За получаване на кафяв крем- към половината от крема се прибавя какао.
 
а мен ме интересува рецептата и начина на приготвяне на Слънчогледената пита. много е ефектна , а предполагам и вкусна...
 
Ами тя е печена в силиконова форма "Слънчоглед"- нищо специално при приготвянето, номерът е в ефектната форма.
 
Ами ако искаш вярвай на 5-ти се прибрах към 13 часа, приготвях до към 17 .30 часа и на другия ден от 15 до 18 - общо в един ден се побирам. :) Имаше и пържолки, които приготвях към 20 часа, донесоха ги гостите ни и не съм ги снимала.
 
Благодаря на всички за добрите думи.

Днес направих мевенките и медената къщичка.

Елхички:
1165947023554.jpg


1165947056523.jpg
 
:clap: Къщичката е страхотна! Браво! И елхички и звездички--кажи с какви цветни листенца са посипани елхичките?:)
 
Джемма,да те питам за къщичката?Само за украса ли я правиш или си я хапвате на Коледа? И още нещо-като я направиш сега,не омеква ли много до Коледа???
А,иначе меденките и къщичката са прекрасни!:clap:
 
ЛЕЛЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ нямам думи................:clap: :clap: :clap:
Джемма , ти си страшна,
искам да съм "Джемма" поне за един ден:lady:
 
Джема, мила, дано си здрава още 100 години, за да радваш сърцата (и не само) на нас и близките ти с твоите кулинарни умения! :)
Благодаря ти, че споделяш с нас всичко това!
Много е полезно!
Аз, например, познавам една жена, вече възрастна, която е наистина небивал талант и гений в кулинарното изкуство. Беше наследила рецепти от майка си и никога не повтори торта, сладкиш или нещо по-така извънредно. За всички празници я викаха и винаги успешно ставаше всичко! Но проблема е, че тя пазеше всичко в тайна, не искаше да сподели нито една рецепта... А какви торти, какви пити...
И сега няма на кого да предаде това изкуство. Не знам... аз лично не одобрявам това. Като имаш умение - чудесно! Но какво лошо има, ако и някой друг сътвори нещо с желание и любов?!

Само един въпрос имам аз относно боята за сладките - каква се използва? Такава за боядисване на яйца или нещо по-специално?

Успех на всички в приготовленията за Коледа и много настроение!
 
Ох, как ми се твори и на мен в кухнята, ама нито време, нито кухня имам в момента... :cry: Затова поне надничам тук от време на време и се радвам на чуждите произведения. Този форум създава много уют и топлина в душата. :yes:
 
Djemma,твоите вкусотии не са за гледане на гладен стомах!Толкова вкусен външен вид имат!
 
:clap: Къщичката е страхотна! Браво! И елхички и звездички--кажи с какви цветни листенца са посипани елхичките?:)

Това са едни захарни звездички, имам цял буркан от тях- от сладкарската борса ги купих.



Mermaid, аз ползвам сладкарска течна боя, на става и тази, която продават по Великден, стига на нея да пише, че е за яйца и сладкиши.


mar4ela, и аз бих искала някой да ме отмени поне за 1 ден.:D


Скарлет, преди я хапвахме, но я правих 2 дни преди Коледа, а сега от 2 год я правя отрано и я слагам на секцията в хола за украса. Не я ядем, все пак пада прах върху нея. Жертвам малко продукти, но какво да се прави- красиво е и мирише приятно в стаята - на канела, на Коледа.:)
 
Ето изпякох и баклавичките тази вечер. Естествено няма сега да ги заливам със сироп. Ще ги съхранявам в кутия до Коледа и Нова година.Половината ще сиропирам за единия празник, а другата половина - за другия. (Нещо апаратът ми не фокусира добре от няколко дни, вече веднъж беше на ремонт заради това:( )

1166030114913.jpg


1166030146022.jpg
 
И без да са фокусирани снимките си личи ,че си направила супер вкусни изкушения особено баклавичките.:amam:
Джемма може ли рецепта за тях?:rezando:
 
Назад
Top