Рецептите на Zito !

  • Началник на темата Началник на темата zito
  • Начална дата Начална дата
Хе ! Бяла риба с гъби!
1 кг.-филе от хек или пангасиус.400 гр-пресни гъби,2 гл.стар лук,1 пак.суха гъбена супа,половин чаена чаша мазнина,растителна,1 връзка копър,черен пипер и един лимон.
В тавичката където ще печем филетата задушаваме с част от мазнината гъбите и лука-нарязани.След това нареждаме отгоре филетата овкусени по желание.Прочитаме инструкцията за сухата супа,разтваряме я във вода и я изсипваме в тавата.Поливаме с останалата мазнина и печем в загрята фурна около 30 минути.Като е готова поръсваме с настърган кашкавал или пармезан.Кашкавала по ми харесва,онова мирише.........интересно:cry:Гарнитура свежа салатка или задушени зеленчуци.
Бутилка бяло вино и ще питате има ли още!!
 
Ма като гледам в хладилника две тиквички и макарони останали от закуската:confused::confused: Та направих една запиканка,,,,,,,,,,,опасна!Две тиквички се остъргват и нарязват на кубчета. Задушават се с чесън и копър в олио. В тава се смесват с варени макарони, сирене и се заливат с яйца и прясно мляко. Нарязват се няколко парченца чисто масло отгоре и се пече на фурна до златисто. Може да се настърже кашкавал след като се изпече до разтапяне.:D
 
Пуйка с уиски (рецепта за мъже)


Необходими са: една пуйка около 5 кг (за 6 души) и една бутилка уиски.
Необходими са още сол, пипер, червен пипер, зехтин и тънко нарязана
сланина.

Приготвяне: пуйката се намазва със зехтин и се наръсва обилно със сол,
пипер и червен пипер. Покрива се със сланината и се връзва. Фурната се
подгрява до 200°C. Наливате си една чаша уиски и я изпивате за кураж.
Поставяте пуйката в една тава и я бутвате във фурната. След това си
наливате бързо още две чаши уиски и пиете за сполука. След 20 мин поставяте
термостата на 250°C, да бръмчи здраво печката. Наливате си още три чаши
уиски.

?

След охоло шас отварте, обръщте и глеееаш печенто. Фащте шишето и с сипваш
няколк глътк. След ощ едн шас фниматлно залитат към печката и обръщт
пуйкта. Внимайте дан си згорит ръцет н шибанта врата. Сипвашс ощ едно уйск
и така? Пуйкт ощ три шас с оставвв фурнат (няа значен колк) и всек дест
минът хоиш д пикаеш. Ако мойш, плзиш към фурнт и вадш мисиркт. Ошт една
глътк и пак опитвш да измкнш тават. Вдигш пуйкт от земят и внимааш да н
паднш на хлъзгъвя под. И да паднш, няа значен, слагш животнт в тават?

Спиш. На следващия ден пуйката се яде със студена зелева чорба и аспирин. Забележка,не правете това:D
 
:D Всеки път с кеф чета рецептите! :clap: Рядко се намират мъже с толкова голямо чувство за хумор! Само имам една питанка! Който не пие кво си сипва? Или покрай печенето на пуйката човек се научава и да си пийва? :D
 
:D Всеки път с кеф чета рецептите! :clap: Рядко се намират мъже с толкова голямо чувство за хумор! Само имам една питанка! Който не пие кво си сипва? Или покрай печенето на пуйката човек се научава и да си пийва? :D
Ми правим си един безалкохолен коктейл-минерална вода "Банкя"-50 гр.Мин.вода, газирана "Михалково "-50 гр и чешмяна вода 50 гр за вкус. Освен това :
Прави се маска за лице! Сред това в един съд се слага вода, една чаша,ментовка 100 гр/има билка в нея/,100 гр джин /и той има/ и 100 гр анасонова мастика/тя пък има анасон,пак билка/.Загряваме,взимаме една кърпа ,надвисваме лице над парата и си правим парна баня. Ментата успокоява и отваря порите,джина почиства, а анасона,предава аромат и неповторим блясък в очите. През това време пуйчето се пече. Тъй като алкохола се изпарява по бързо ,стойм на парната баня ,докато остане само водата.Вдишваме през носа издишваме през устата.Изчислено е ,че като свърши сместта ,печеното ще трябва да е готово.Пък и да не е ,на кой му пука.Важното е да бъдем усмихнати,да стъпваме кръшно и безгрижно. Сервираме пуйчето и целуваме любимия-циганска целувка с ухание на мастика/от анасона/. Поглеждаме го в очите,обещаващо, но не задължаващо и .............................пуйчето,както писах по горе....бе кой ще мисли за него!
 
Мъжо спи,а аз чета и се смея като хахава,ама и огладнях,а вечеряхме кюфтета на скара,пържени картофи и огромна домашна "от всичко" салата.Жив да си!
 
Тази парна баня ме изкефи,но се чудя- на малката и правех един чай за кашлица,съдържащ и анасон,сега е пак с бронхит и ми казаха да и правя такава баня с лайка и сода-дали да не съчетая отхрачващ чай със парна баня и да и направя от твоята.Сигурно ще се прочистят всички бактерии и ще спи като къпана непробудно след това.Да не помислите ,че ще подложа 4г дете на такова нещо/просто в кръга на шегата/.
 
Нищу нямаше ми фчера
ставам сутринта
ф углидалото съ дзверя:
бря чи красута!
Викам сигур са чалдисах
туй ни мой съм аз!

Смятай кат са начарвисам
и са нагласа.
Тъй по нощник и терлици
с чорлава куса
мязам кат на убавица
ф профил и анфас.

Дрямах начи и въртях съ
цъках със език
плюх си да’н съ урочасам
тъй са възхитих.
Дъл на пустото глидало
съ яви дифект?


Тъй да съм разхубавяла …
А сиктир бе!
Са умислих утведнъжки
как навън ш’въря?
Момците аку са натръшкат
кату мъ съзрат?

С модна фуста чи забратка
с китка у ръка
с тоз акъл зер за три патки
кату заблеста …
И къдету койт’ ма срещни
пламна, изгуря ф разни помисли пугрешни …

Пък ни съм таквас!
Туй наверно сън е билу
сигур йощи спа
и ми са е присънила буйна красута.

Скуркузъбел съм мий ясну
ич да’н ма сазреш
щот ут толкува прикраснус
мой са пубулейш.
Толкус убус да са исипи
тъй връз мен кат дъж …
Някой тряа да мъ ущипи!
Пу възможнус мъш ...
 
:D Да си призная, честичко надничам в твоята темичка - не от готварски мераци, а просто така... прочитам по някоя и друга твоя рецепта за настроение! Ама с тези мерени рими в неповторим източен диалект направо ме разби... :DЧета, чета, и като лудичките сама се смея. Ама от смях корема чак ме заболя, а от съседния офис надникнаха по едно време да видят какво става при мен ... :crazy:Имаш неповторимо чувство за хумор!!! :clap:Жив и здрав да си и продължавай в същия дух да пълниш темичката с твоите специалитети и настроение!
 
Последно редактирано:
Добре, че нямаше никой с мен като четях стихотворението, щяха да помислят, че не съм в ред. Дадох и на моя съпруг да чете в страничката и много му хареса .:D:D:D
 
Малко в твой стил/взето от интернет/;

Събудих съ сабайлем ут сиклет.
Идно ми беше свинску и тривожну.
Потътрих съ да правя туайлет-
и съ същисъх! Мигар е фъзможну?!

Подпухнало ми`й лявото уко
(изглежда, че нощеска са мъ били! )
„Брях!”-рекох си. „Ми що? И за како?
И що ни съм разбрала? Ам` съм шиле!”

Устай укото- що съм дибидюс ?!
`Бах тъз склироза! Ко ли съм правИла?
Фъупще ни повня! Ей го- честен кръст!
Въйййййй- светна ми ! Играх го самодива.

Дубре- сначале! Имаше банкет
и тътреха ме в некаква си торта.
Май нек`ъф мъш ми даде иширет
Ма повня ли ут толкоз ногу ора?

Ут тортата излезох май по рокла.
Е, верно- въз лежерна и прозрачна.
Изглежда ми`й паднАла, га съм скокнала.
(ма явно твърде хард ми`й бил разкрача!)

Това със дибидюса си гу спомних.
Убаче за укото ми`й по дертну.
Ейййййй! Сетих съ! Пардон, чи йе нискромну,
ма танцих свръх фамозно и икспертну!

И съ изсилих с финт. Предпируетно!
Убачи ни фиксирах нек`фъ палмъ.
И след йедин пудскок фаталитетен
съ сблъскъхме със сила колусалнъ.

Язък! Сегъ мъ`й яд, чи си гу спомних.
Виж, друго беше си да съ насуля
на некой мъш с еееей с т`квоз...сърце угромну.
Пък яз на палма! Да съ таквоз в акъля!

Да упусте`й късметя ми каръшки!
Виднъж и мен да смигнът ф кал`бълъка,
па яз със палми дъ съ млатя мъшки!
Ма хак да ми йе! Мъкаааа, мъкаааа! Мъка!
 
Понеже съм модератор в един друг форум,преди да направя корекцийте на една рецепта,ще си позволя да я пусна тук . Дамите да имат в предвид,че е писана от истински мъж,който пряко сили се бори с финансовата световна криза. Жестока борба ,но той и неговото семейство ще оцелеят.....определено!

Скъпи съфоромници както знаете е криза затова реших да пусна няакои еФтини,,и енерго спестяавашти рецепти''първата е ,,Цвеклова супа;1/2кг.картофи,1глава ккумид лук,една глава цвекло,2супени лажици балсамов оцет,2/3моркова,едно варено яйце,сол на вкус,мляанчерен пипер на вкус,листа целина.;1.в тенджера се сипва вода и се кипва.Картофите се обелват и наряазват на дребно,и се пускат във врящата вода.;2Цвеклото се обелва,наряазва и леко се запича на фурна.Наръсва се с балсамов оцет.;3Оделно се запичат във фурна морковите на кръкчета и крумидаът обелен и наряазан на едро.;4Щом картофите омекнат,се прибавяат запечените зеленчуци,а накрая и дребно наряазаното яайце.;5Супата се подправя на вкус и се украсяава с наряазани листа целина. П.П. ВСЕКИ ДЕН ЩЕ ПУСКАМ ПО ЕДНА КРИЗИСНА ПОСНА СУПА.:D
 
:eek: Само едно ще кажа: ПРОСТ НАРОД - СЛАБА ДЪРЖАВА! За съжаление такова поколение расте сега! :(
 
Рецепта за Доро-вот (Етиопия)


Продукти
6 бр. пилешки бутчета
60 гр лук кромид стар
40 мл доматено пюре
2 ч.л. червен пипер
2 гр черен пипер млян
6 бр. яйца
500 мл бульон пилешки
50 гр масло


Приготвяне

1.Опечете бутчетата с малко масло вьв фурната
2.Запържете лука в маслото, докато стане прозрачен
3.Добавете доматеното пюре, сол, черния и червения пипер и долейте бульона
4.Задушете сместа на слаб огън за половин час
5.Сложете бутчетата в готовия сос заедно с целите варени яйца
6.Гарнирайте ястието с ориз.
 
Последно редактирано:
Салатка - 017z

В този дъжд, може да те обхванат творчески моменти. Отваряш хладилника и почваш:
Няколко големи маслини -обезкостяваш ги. Сваряваш две яйца и взимаш белтъка, който нарязваш на ситно. Я... имало малко сварено пилешко, нарязваш на ситно.Една лъжица майонеза и две по малки с кисело мляко. Смесваме цялата тази работа липсва лимон,слагаме! Нещо за разяждане - една,две склидки чесън счукан........проверка.Добре е! Магданоз да нарежем на ситно и да поръсим.Ми.... и малко чер пипер ще трябва. Такаааааааааа! Салатата е готова!
Какво ще върви на тази салатка водка естествено .:smokin:
 
И след салатката,нещо което да ни напомни за топлото време!
Гозба от Нигерия :( Там са големи сажди или печки!
Продукти
(за 4 порции)
3 глави лук
6 големи домата
200гр. варена риба
или
2 рибни консерви
сол
черен пипер
зехтин
захар


Начин на приготвяне
1. Измийте, обелете и нарежете на малки парченца доматите.
2. Обелете и нарежете на едро лука.
3. Сложете лука и доматите в тенджера без мазнина.
4. Варете, докато водата избяга и по дъното остане суха следа.
5. Добавете варената риба или консервите, сол, черен пипер и повечко захар. Ако дойде в повече пък ще имате възможност да се похвалите с рибена торта.
6. Бъркайте, докато рибата се раздроби леко, нека останат малки парченца.
7. Поръсете с магданоз, чубрица, босилек, мента или джоджан..
8. Може да сервирате с чапати ( индийски хляб ) или грис. Но ми си струва малко шашаво.:oops:

Бива си го - като нЕма свински пържоли...или пък сме на диета!
 
Cещам за едно студено пиле,което са нарича "Галантин".Много лесно за приготвяне.
Обезкостяваме едно пиле по едричко.Ще ни трябват няколко вида колбаси или нещо подобно,малко кашкавал,шепа гъби,2 яйца,моркови,лук,чесън и повечко магданозец. Напълваме пилето с нарязаните колбаси и зеленчуци без магданоза.Можеме и да го вържем с нещо да не хукне с манджата, тоест да го овържем.След това правим смес от яйца и нарязан магданоз и го поливаме или овалваме, както предпочитате.Така изкъпано го увиваме в една платнeна салфетка,вързваме и го слагаме в един по дълбок съд да ври 60 мин.Във водата можем по избор да сложим неща така за мирис и екзотика. Следва подсушаване и престой в хладилника минимум 8 часа.
Вадим ,режем на порции,поръсваме с червен пипер и малко зехтинец,посипваме с пресен магданоз и с последни усилия изстискваме едно,две лимончета.Вадим бирата и почваме.........:kissyou:
Не го солете защото колбасите са солени-става и със шунка и разни такива..
 
Назад
Top