Пролет,зеленото дойде! Оживяхме!:smokin: Народа запретна полите и хукна из горите. Някой за цветенца, други ще стават хайдути а гладните за лапад и коприва. Че тук има някакви рецепти ,вижте ги!
Салатка от млада коприва , или "покрива" както и викаше баба....
ето и примерна рецепта /малко подобрена/ разбира се :
1. Оди мари с едно младо мъжле в една млада гора и си набири млада коприва. Както забелязвате тук се говори за младост,вероятно защото е пролет. Има и елемент на лична безопасност, защото ако се появи мечка налице е млад мъж.Може да го оставите на мечката и да изчезнете в шубрака. Да гледате........ не се препоръчва.
2. Отделете листята от стеблото. Това не е толкова трудна работа.
3. Нарежи на ситно листята , и ги омачкайте със сол. Не е иэяснен въпроса с ръкавиците....ще има ли или не.С тези нежни ръце.......
4. Накълцай дребно една връзка пресен магданоз , един стрък пресен чесън , и малко копър.
5. Омешай ги и тури малко зехтин /олио/ и лимон /оцет/
6. Сипе си едно юзче ракия , и НАЗДРАВЕ.
/ по желание може да добавите и много ситно нарязана пресна краставица , и люта чушка./
И вица:
Мъжът се мушва под завивките и нежно и страстно прошепва в ухото на жена си:
- Без гащи съм ...
Жената отговаря:
- Остави ме да спя... Утре ще ти изпера няколко чифта... :gipsy:
Салатка от млада коприва , или "покрива" както и викаше баба....
ето и примерна рецепта /малко подобрена/ разбира се :
1. Оди мари с едно младо мъжле в една млада гора и си набири млада коприва. Както забелязвате тук се говори за младост,вероятно защото е пролет. Има и елемент на лична безопасност, защото ако се появи мечка налице е млад мъж.Може да го оставите на мечката и да изчезнете в шубрака. Да гледате........ не се препоръчва.
2. Отделете листята от стеблото. Това не е толкова трудна работа.
3. Нарежи на ситно листята , и ги омачкайте със сол. Не е иэяснен въпроса с ръкавиците....ще има ли или не.С тези нежни ръце.......
4. Накълцай дребно една връзка пресен магданоз , един стрък пресен чесън , и малко копър.
5. Омешай ги и тури малко зехтин /олио/ и лимон /оцет/
6. Сипе си едно юзче ракия , и НАЗДРАВЕ.
/ по желание може да добавите и много ситно нарязана пресна краставица , и люта чушка./
И вица:
Мъжът се мушва под завивките и нежно и страстно прошепва в ухото на жена си:
- Без гащи съм ...
Жената отговаря:
- Остави ме да спя... Утре ще ти изпера няколко чифта... :gipsy: