Рецептите на Zito !

  • Началник на темата Началник на темата zito
  • Начална дата Начална дата
Драги ми Зито,
рекох да погледна
туй що си написал,
че и аз да направя
нещо дет мирише и ухае вкусно!
Четох,четох,смях се,
па реших-ти пиши си,
аз ще те чета-балсам за душата!
Зер може и гозба до сготвя-
хеле най-допадна ми
рибата по турски,
че комай и аз като госпожата
фризерът ми е задръстен!
Поздрав най-сърдечен,
твой почитател вечен!:hello:
 
Най накрая ,таз писалка
я захвърли наша Галка !
Че като отвори ,оня фризер там,
и докопа черният тиган,
то с лъжицата голяма
впусна се във кулинарна драма!
Ножки,люспи и сълзи
разхвърчаха се дори искри!
Рибки и домати,сол, пипер
тя прилежно нареди ги на мендер!
Фурната загря,виното наля
дънките запретна и запя::D
http://vbox7.com/play:b6f3d701
 
...те киеро тая риба с магданоз
...те киеро и кюфтета в собствен сос,
...те киеро баница със праз,
...те киеро свинско на тиган
...те киеро тук,те киеро там...
....да тръгвам аз да търся тоз локал,
където пеят,че не бил съм ял...
 
ВНИМАНИЕ!!!
- Водка с лед разрушава бъбреците.
- Ром с лед разрушава черния дроб.
- Уиски с лед разрушава сърцето.
- Джин с лед разрушава мозъка.
- Пепси с лед разрушава зъбите.
Очевидно ледът е смъртоносен! Предупредете приятелите си - разкарайте леда! Пийте чисто! И не забравяйте - ледът е виновен и за Титаник!:wine:
 
ВНИМАНИЕ!!!
- Водка с лед разрушава бъбреците.
- Ром с лед разрушава черния дроб.
- Уиски с лед разрушава сърцето.
- Джин с лед разрушава мозъка.
- Пепси с лед разрушава зъбите.
Очевидно ледът е смъртоносен! Предупредете приятелите си - разкарайте леда! Пийте чисто! И не забравяйте - ледът е виновен и за Титаник!:wine:

:thumbup: И аз това "разправям"!:D:D
 
Благодаря!:clap:
И сега прочутата рецепта!!!
Една жена,една риба и една тенджера! :D
Можете да изхвърлите останалите тенджери-няма да ви са необходими!
Трябва ни риба, половин кило,домати-също толкова,олио 100 гр, една чаша вино от бутилка/която запазваме за после/,чаена лъжичка червен пипер и един лимон. Боооже тази криза до какви икономии ни докара........
Вадим от фризера на чаровната г-жа Делибашева,която си е измита и почистена....ъ..ъ ..рибата и я нареждаме бавно и тържествено ,както е цяла в тенджерата. След това с плавни движения на китката ,поръсваме с червен пипер за цвят и малко сол за вкус-все пак готвим! Следват доматите.Те милите трябва да са обелени и нарязани на кубчета ,ама толкова усилия не е нужно да се изразходват.Магазин-буркан и готово. Заливаме с олио,изстискваме до край лимончето и включваме на някоя по ниска степен котлона. Един час ,може и малко повече. Слагаме масата ,някаква салатка,оная бутилка,две салфетки на човек ,едната под брадичката,хлебец и................

Отзив за рецептата:

Хареса ни, хапнахме си я. Другия път няма да сложа цял лимон - малко киселееше и добавих захар. Иначе с малко грах си става едновремешното Ропотамо.
Междувременно научих и друга лесна рецепта със скумрия.
Скумриите се пълнят с кромид и маслини, малко лимон , сол и може масло. Завиват се в намаслено фолио и се слагат във фурната за половин час. После се развиват, допичат се за да имат коричка и готово.

И моята любима рецепта с риба:
/Разказана в твой стил/

Един мъж, една скара, риба, две, три и малко соев сос.

Не отнема никакво време и сили , повдига духа и никога не омръзва.
 
И моята любима рецепта с риба:
/Разказана в твой стил/

Един мъж, една скара, риба, две, три и малко соев сос.

Не отнема никакво време и сили , повдига духа и никога не омръзва.

Aма това си е класика.:clap:
 
Пред коледни мисли!:smokin:

В часа по философия професорът застана на катедрата, изпълнена с различни предмети и зачака студентите да утихнат. Тогава взе голям празен буркан от майонеза и го напълни с топки за голф. Попита студентите дали съдът е пълен. Те отговориха утвърдително.
После професорът взе една кутия с камъчета и я изсипа в съда, разклати го леко и камъчетата се наместиха между топките за голф. И отново попита студентите дали съдът е пълен. Те пак отговориха утвърдително.
Сетне професорът взе кутия с пясък и я изсипа в съда. Естествено пясъкът запълни всичко. Той попита още веднъж дали съдът е пълен. Студентите отговориха с единодушно “да”.
Тогава професорът взе две кутии с бира от бюрото и изсипа съдържанието им в съда, което изпълни празното пространство сред песъчинките. Студентите се разсмяха.

“Сега, каза професорът, когато смехът утихна, искам да ви кажа, че този съд представлява вашият живот. Топките за голф са важните неща във вашия живот – семейството ви, здравето ви, децата ви, приятелите ви, страстите и предпочитанията ви – все неща, които ако загубите всичко друго и ви останат само те, животът ви ще бъде достатъчно пълен. Камъчетата са другите неща – работата ви, къщата ви, колата ви. Пясъкът е всичко останало – малките неща.”

И продължи: “Ако най-напред сложите пясъка в съда, няма да има място за камъчетата и топките за голф. Същото се случва и с живота. Ако губите времето и енергията си за дреболии, никога няма да имате място за нещата, които са важни за вас. Обръщайте внимание на нещата, които застрашават щастието ви. Играйте с децата си. Излезте с партньора си навън, на вечеря. Винаги ще се намери време да изчистите къщата и подредите. Погрижете се най-напред за топките за голф, за нещата, които наистина си заслужават. Подредете приоритетите си. Останалото е само пясък.”

Една от студентките вдигна ръка и попита:”А какъв беше смисълът на бирата?”
Професорът се усмихна.”Радвам се, че ме попитахте. Исках просто да ви покажа, че няма значение колко пълен е животът ви, винаги ще се намери място и за две бири.“:wine:
 
Наближава решаващият час, няма време, взимам едно парче месо, най-добре свински гърди без кост, ще ни трябва и прясна наденица.
Овкусяваме месото, завиваме наденицата в него, връзваме го с нещо подходящо (в краен случай с връзки за обувки) и го поставяме да се пече. Колкото може по-дълго време. :wine:
Следва продължение...
 
Наближава решаващият час, няма време, взимам едно парче месо, най-добре свински гърди без кост, ще ни трябва и прясна наденица.
Овкусяваме месото, завиваме наденицата в него, връзваме го с нещо подходящо (в краен случай с връзки за обувки) и го поставяме да се пече. Колкото може по-дълго време. :wine:
Следва продължение...


А продължението догодина ли да го чакаме? :confused:

Весело посрещане на Новата година! :wine:
 
:kissyou: Значи отново си сготвил вкусно! Честита Нова година, Зито! Здраве, щастие и късмет ти пожелавам :wine:
 
Такаааа! Едно странно пиле да приготвим за почивните дни.Ще вали и тъй като вероятно сме си в къщи, може да направим експеримент!
Пиле по моряшки или както решите!
ПРОДУКТИ (4 ПОРЦИИ)
- чесън - 2 скилидки
- розмарин - 1 стрък
- 1 малко и младо пиле
- сол и прясно смлян черен пипер на вкус
- зехтин - 3 л.
- доматено пюре - 2 л.
- 4 филета аншоа
- лимон 1
- каперси 30 г
- бульон от месо - 1 ч.ч. приблизително
ЗА МАРИНАТАТА
Това ястие освен с качеството на пилето се отличава и заради маринатата и уханието, което придават подправките розмарин, чесън, сол, черен пипер и зехтин. През времето от половин час, в което пилето престоява в тях, месото става по-крехко и сочно . Може да използвате един стрък мащерка, ако не разполагате с розмарин.
СТЪПКА ПО СТЪПКА-без да бързате ситната!
1. Нарежете на ситно заедно скилидките чесън и листата розмарин.
2 Почистете пилето отвътре и отвън. Отстранете и излишната мазнина.Въпреки, че аз я оставям,защото повечето са недохранени като фешън моделите.
3 Нарежете пилето на малки парчета и след това ги измийте. Подсушете с абсорбираща кухненска хартия.
4 Поставете нарязаното пиле в купа или в друг голям съд.
5 Подправете на вкус със сол и прясно смлян черен пипер.
6 Натрийте с нарязания на ситно чесън и розмарин всяко парче от пилето, за да попият аромата. Какво да се прави... като сме на балканите-ще мажем.
7 Оставете пилето да се маринова за 1/2 час, като го обръщате от време на време с помощта на щипки. Ако няма щипки с пръстчета-без да ги облизвате след това.Маринатата е от изключително значение за мекостта и ароматния вкус на пилешкото. Не се притеснявайте от времето, което се отделя на този процес - така накрая ще се получи по-добър резултат.
8 Прецедете течността с гевгир и я запазете в друга купа, за да я използвате при сервиране на ястието.
9 Поставете пилето в тенджера с 3 лъжици зехтин и го сложете на огъня.
10 Добавете в тенджерата 2 лъжици доматено пюре и продължете готвенето. Сложете и четирите филета аншоа.
11 Изстискайте сока от 1 лимон и го излейте малко по малко в тенджерата. Добавете 30 грама каперси и разбъркайте с дървена лъжица, докато всички съставки се смесят напълно. Впрочем трябва да готвите с дървена лъжица-по романтично е.
12 Оставете на умерен огън за 1 час. Разбърквайте периодично.
13 Прибавете 1 чаша или необходимото количество месен бульон, за да не остане пилето прекалено сухо.
14 Когато месото стане готово, го отстранете от огъня и го прехвърлете в съд за сервиране.
15 Полейте ястието с останалия от готвенето сос и сервирайте веднага горещо.
Ако съм пропуснал нещо ,сега е момента да проявите творчество.
Много от хубавите вина които консумираме са купаж от две или повече вина. За блюдото предлагам да се консумира бленд от Шардоне и Совиньон Блан. Тук Шардонето има водеща роля. Прекрасния златист цвят и финния аромат в който преобладават зрели плодове съчетани с ванилия, мед и ядки, предлагат усещания за ябълка, кора от грейпфрут и минерална чистота.
 
Попаднал по нещастие някакъв бедняга в Сахара. Влачил се ден, два , три. Започнал да примира от жажда.
На четвъртия ден ,покатерил една дюна, погледнал надолу и що да види - палми, тревичка, езерце. На тревичката пред езерото спи един змей. Че и похърква.
Потъркал очи нашия - не е мираж. Добарал един изсъхнал кокъл, свлякъл се по дюната, халосал змея по главата и започнали бой.
Били се час - два, никой се не дава. На третия змея отстъпил две крачки назад и пита:
- К`во искаш ти бе ?
- Да пия! - изграчил нашия.
- Ми пий! Що се биеш ?

Наздраве!:upbeer:
 
За тази стара рецепта ще ни трябват няколко минути за подготовка.
Една кофичка с кисело мляко,но да не е пълна-два пръста под капачката. В нея слагаме 1 равна чаена лъжичка сода за хляб. Оставяме млякото ,малко да поеме содата.През това време счупваме три яица и ги минаваме с миксера,добавяме и три лъжици олио.После смесваме с млякото и бъркаме една две минути. Добавяме 2 ч.чаши брашно.И то си става тесто.Целта е да стане като за кекс, не за палачинки съвсем рядко. В тавичка разстопяваме половин пакетче чисто масло,слагаме тестото,поръсваме със сирене и печем на фурната на 180 гр.докато хване лека коричка.
 
Ами Пухчо......:D после нахранваме котето и кучето, запретваме ръкавите и започваме една ......хъм...:confused: да я наречем : Песента на зелката!!!
Това нещо почва да се готви в Петък или Събота на обяд.Ще разберете защо мааалко по късно!Ще ни трябват:
- 1 средна кисела зелка,1 чаена чаша ориз,2 пил.бутчета,около 1кг свинско месо или гърди,1 суджук или кървавица,бекон или сланина,1 чаена чаша червено вино(задължително),6-7 листа дафинов лист,15-20 зърна черен пипер на зърна,сол и червен пипер на вкус,5-6 зърна бахар.
Готви се задължително в глинен съд. Най-отдолу се нареждат бекона или сланина нарязани на тънки парченца-жулиени. Следва 1/3 от зелето и 1/3 от ориза. Добавяме едното бутче и половината от свинското и половината от суджука. След това подправките - черен и червен пипер, сол, бахар, дафинов лист. Повтаряме подредбата по същия начин още например два пъти. Най-отгоре слагаме тънко нарязани парчета бекон или сланина. Заливаме с 1 чаша вода и вино. Пече се на 200 Со 3-4 часа.
Когато е готово.Изгонваме котето и кучето и викаме мъжът.Слагаме го на масата.Даваме му салфетка, нож ,вилица и чаша.Поставяме в дясно /да му е удобно/ бутилка Мерло . То се отличава с висока плътност и доминиращ букет от плодове, както с високо алкохолно съдържание и наличие на добри танини. Лесно за консумация. Много подходящо за случая. В средата на масата естествено "Песента на зелката". Пускаме спортна програма по ТВ -то.Така а а а ! Вече е към 18-19 часа. Правим една среща с гардероба и огледалото. Слагаме ботушките, да не забравим ключовете и си бием камшика....... Когато се преберем, ще почустваме топлината на домашният уют, ще заварим един щастливо подрямващ мъжкар в креслото и ще се убедим............ че щастието е в зелката!:wine:
 
Да дам и аз един бърз отчет в темичката на моят :kissyou: :shhh: любим гурман- току-що заложих порция морска рибка да се маринова.Тихо и кротко да си плува 48часа в свои води в любимата ми марината :gipsy:
 
Три неща никога не се връщат обратно: време, дума, възможност.
Три неща никога не трябва да се губят: спокойствие, надежда, чест.
Три неща са най-ценни в живота: любов, убеждения, приятелство! :smokin:
 
Назад
Top