Чешки козунак

Тъй като преди време я пусках тази рецепта на Сладката хапчица, сега само copy-paste. [:]

Снимките към обясненията не са мои, но от Нета, но крайното произведение е мое (правен за Коледа - тук това е традиция).

За един козунак:
250мл прясно мляко, 40г мая(едно пакетче), 150-200г кристална захар- според вкуса, след няколко(не само мои опити), приемаме че правилното количество е около 700г.брашно , 1 ч.л. сол, 3 жълтъка, кората на един лимон, щипка индийско орехче(аз не слагам),200г масло, 60г стафиди, брашно за посипване на дъската за месене и тестото, един белтък

За дооформяне:
1 жълтък, 1 ч.л. прясно мляко, 30г обелени и накълцани бадеми(може и без тях, или може да сложите половинка орехи), пудра захар за посипване

Подготовка на тестото:
Приготвяме закваска от 2 с.л. хладко пр.мляко, до което прибавяме маята, 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно. Разбъркавме добре, покриваме с кърпа и оставяме да втаса. В дълбока купа или легенче(в което ще месим), пресяваме брашното със солта, прибавяме жълтъците, захарта, настърганата лимонова кора и щипка индийско орехче. Прибавяме втасалата закваска, и разтопеното хладко масло и започваме внимателно да месим, като по малко прибавяме хладкото прясно мляко. В началото тестото е по-радко, но колкото повече се меси, започва да става по-гъсто. Когато тестото стане гладко и с блясък, го изсипваме на набрашнената дъска и продължаваме да меси, долато започне да се отлепя от дъската. Добре омесеното тесто слагаме в купа посипана с брашно, отгоре също посипваме тестото с брашно, покриваме с кърпа и оставяме на топло да втаса. Стафидите се измиват и се оставят да окапят(може прдишният ден да са били наложени в ром).

vanocka1.jpg
1. Втасалото тесто леко месиме(не много, за да не спадне) и разделяме на 8 еднакви части, от които избираме този който все пак ни изглежда най-голям и го отделяме настрана.

vanocka2.jpg
2. От останалите 7 части правине по възможност еднакво дълги и дебели въжета-плитки(не се сещаm за по-подходяшат дума )

vanocka3.jpg
3.Четири от тях полагаме едно до друго и започваме по средата, премятаме двете вътрешни(плетем нагоре)като еднaтa слагаме отдолу, а другaтa отгоре на външните плитки.

vanocka4.jpg
4. След това продължаваме по същият начин с външните(всичко е въпрос на свикване - аз първо се учих със шнурчета)

vanocka5.jpg
5.другата половина плетем по същият начин. Притискаме краищата добре. На тавата слагане намазнена(с олио)хартия за печене. Пренасяне дотук оплетеният козунак и леко го мачкаме с външната част на ръката(така сякаш използваш ръката за нож) по средата, за да може втората плетка да се настани по-добре и при печенето да не се накриви настрана.

vanocka6.jpg
6. Вторият етаж oплитаме като класическа плитка от 3 плитки и я поставяме върху леко вдлъбнатото място на вече oплетената част от козунака. Още веднъж леко натискаме по средата, за да направим място за най-горната част.

vanocka7.jpg
7. Сега и ред на последният къс от тестото, който отделихме в началото. Разделяме го на половина с от всяка половина правиме поедно по-дулго и по-тънко от предишните плитки, които увиваме около себе, а краищата им подпъхваме под най-долната част на козунака. Можете да забиете 3 дървени шишчета - едното в средата, а другите в краищата, за да сте сигурни, че при печенето плетениците няма да се разместят. Оставяме козунака още малко, както е oплетен, на топло да втаса. (Ако не можем да oплетем козунака с 4 плитки, можем да го направим само с 3 долу и 2 отгоре, но по-дебели.)

Как се пече козунак:
преди всичко е добре леко да затоплим фурната(не силно) и да се приготвим, за това, че ще се пече около 1 час.Преди да сложим козунака във фурната го намазваме с разбит жълтък с мляко и посипваме с бадеми или орехи. Първият половин час, не се отваря фурната, за да не спадне тестото. Когато започне леко да се зачервява на повърхността я покриваме с хартия за печене или алуминиево фолио и продължаваме да печем. Ако искаме да проверим дали е изпечен, измъкваме дървеният шиш от средата и проверяваме дали е сух - ако да, значе е изпечен. Козунака оставяме да изстине, като е най-добре да се консумира след ден-два. Преди да го нарежем, посипваме с пудра захар.

Прибавям и две видеа, които бях пускала в бг-мамма за плетене на козунак.

С 4 плитки:http://www.fiserasynove.cz/video/kopacak.mpg

С 6 плитки:http://www.fiserasynove.cz/video/vanocka.mpg

Ето го:

Наталина, имам въпроси - може ли да се опече този козунак в голяма тава, а той да е в средата, както е показано на снимката (неопеченият козунак върху хартия в черна тава). Нямам подходяща продългова тава (или поне така мисля). Другият ми въпрос - защо е необходимо да се намазва хартията за печене? Аз откак разбрах за съществуването на такава хартия, изобщо не я мажа (нито нея, нито тавата) и всичко става перфектно.

Здравей Alys,

хартията и аз не я мажа(просто съм превела така както беше написано).

Да можеш да го сложиш така както е показано, аз също го пека на диагонал в тавичката от фурната, защото и аз нямам форма, а и ми харесва оплетен! :lady:

Здравей Скарлет,

в началото, докато тестото е рядко, си помагам с миксера(нямам нито робот, нито машина за хляб все още). После на ръце.

За тези, които месят в машина, обаче тръбва да доуточня, че всъщност при доомесването отива повече брашно - някъде към 700г.

Много е важно втасването - не бързайте. За закваската е нужно поне половин час да втаса на топло(аз използвам парното). За тестото около 1 час(пак на парното). А на готовият оплетен козунак също около половин час. И с месенето и печенето, абе, около 4 часа общо! :shock:

И още нещо- козунак не се реже нито яде топъл(иначе при рязане е глетав). Изчакайте да изстине съвсем(най-добре) на другият ден! А е и по-вкусен! :D

natalyna, страхотен козунак :!:

Великден наближава, така че не е лошо да си отворим една специална темичка за Великденски вкусотии. Непременно ще пробвам козунака, макар че се съмнявам да успея да го сплета така майсторски.

Ето какво измайсторих по рецептата на natalyna...нещо с плетенето не се получи :( ,а и количеството ме изненада :shock: ...иначе на вкус е супер :yes:
Надявам се ,че следващия път ще оттренирам плетенето и резултата ще е по-добър :D

Яни, супер е станал - най-важното е, че ви е допаднала на вкус рецептата, а и като гледам добре ти е втасал.

За плетенето не се притеснявай, аз докато го науча, се тренирах на шнурчета - много е лесно, но трябва да му хванеш чалъма. :wink: Ако и следващият път имаш проблем, просто раздели тестото на 5 и оплети долу 3 и отгоре 2(усукани). Пак ще стане! Или го сложи в кексова форма. :)

ПС. На машина ли го меси :?:

Незнам при теб как става ,но при мен стана доста голям и си мисля следващия път да направя два и да ги пека както казваш в кексова форма .За вкуса е добре само,че увеличих захарта ...Плетенето ще тренирам ...особено с четерите фитилчета нещо на магия го правя :D
Използвах хлебопечката за месенето ,но не посмях да го оставя да втасва вътре...но другия път ще пробвам и този вариант.Притесних се да не излезе от казанчето...

Наталина, ще изпробвам козунака преди Великден, за да знам колко голям ще се получи. Благодаря ти за отзивчивостта! :)
Чудя се, ако замеся двойна доза, какво да правя с половината тесто, което ще е за втория козунак... Предложения? Дали може да изчака оплетен в хладилника? Ако стои да втасва при другия, има опасност да превтаса - правила съм подобна грешка и после не е толкова хубав...

Да Яни,

наистина става доста голям. При мен е диагонално на тавичката на печката(около 45см). Ако искате може да направите два по-малки - един до друг.

Alys, не те съветвам да го слагаш в хладилник, просто го изнеси на по-хладно от кухнята - няма да превтаса. Бабата на мъжа ми прави 4 козунака(2 кг. брашно) и ги пече по два, така че другите два пече след тях. Не превтасват. Омеси тестото заедно, да втаса и чак след оплитането единият сложи на по-топло да втаса, а другият на по-хладно. Не би трябвало да е проблем.

Назад