От кухнята на Джемма

• Началник на темата Началник на темата Djemma
  • Начална дата Начална дата
Статус
Not open for further replies.
Скарлет....познах те... :) ... този го правих, но той е коледен ,а аз търся Великденски Панетоне
да става на конци ...а сега де... :D

Ей тук,Джема е правила едно Панетоне
http://www.goblenite.com/phpBB/viewtopic.php?t=957&postdays=0&postorder=asc&start=60

А,някъде,но не помня къде,беше дала една закваска за Панетоне,която се прави с ябълков сок и ти трябват поне 3-4 дни за да направиш козунака.
Ако наистина искаш от този дето се дели на конци,ще те посъветвам да си купиш готов,защото в домашни условия трудно се постига,особено ако се захващаш да правиш козунак за първи път. :yes: Личен опит.... :yes: :D :D :D :D

А бе и аз така знам ,че домашните козунаци са много капризни ама да си попитам да не би да има някой лесен начин :D :D :D

qni,доколкото си спомням ти имаш хлебопекарна- е тогава нямаш грижи.По идеално тесто едва ли ще постигнеш ръчно. Сега съм на работа,затова довечера ще ти пиша по-подробно.

Точно заради хлебопекарната питам...притиснали са ме :( да направя козунак ама на" конци" да бил :D ...Така че Джема ако мажеш помагай с рецепти и съвети :rezando:

Ох, извинявам се за забавянето. Снощи докато се натуткам стана време за фигурното пързаляне, и затова днес отговарям.

Панетоне нато купеното трудно ще направиш. То се прави със закваска, без изобщо никаква мая. Освен това с подобрители, а и в Италия имат различни видове брашма, а у нас-едно за всичко. Избор никакъв.Виж това :
http://web.need.bg/hellashem/tmp_custom1_1.html
Ако някой има желание да им пишем и да видим какви са разфасовките може да си разделим една , та по Великден да си опечем козунак с италиански вкус. :D
Но козунак на конци е от лесно по-лесно да се направи.Машината като го омеси няма начин да не стане на конци, после допълнително завиваш и фитилите на плитката и става супер !
Искаш ли рецепта за козунака или имаш?

Козунак

10 гр мая (суха)
125 мл прясно мляко (топличко)
100 гр масло (половината олио, половината разтопено краве масло)
500 гр брашно (зависи много какво ти е брашното)
щипка сол
3 яйца
125-150 гр захар
настъргана лимонова кора
стафиди
бадеми
ванилия
ром

Приготовление
Слагам в машината първо прясното мляко, след това олиото и разтопеното краве масло, яйцата, брашното, захарта, солта и маята.
Оставям го да се меси и втасва (ползвам програма ТЕСТО)
След като свърши програмата го изваждам, прибавам настърганата лимонова кора, оформям го и го слагам на топло още веднъж да втаса. Преди да го сложа да се пече го намазвам с жълтък, поръсвам със захар и забождам стафиди и бадеми.
Ако искаш голяма доза, удвои продуктите.

Това са думи на автора. Аз го правя така:
Като втаса тестото в машината го разделям на 3 всеки къс разточвам на фитил, слагам стафиди и лимонова кора и го навивам на руло, усуквам го с двете ръце в обратни посоки, за да се пресуче хубаво. Сплитам на плитка и оставям да втаса, намазвам с яйце, ръся със захар, сусам , мак или каквото искаш, бучвам бадемчета и го пека на 180 гр
При стафидите може да се сложи и локум. Пробвай го преди Великден с малка доза, за да се убедиш в рецептата дали е сполучлива.

Джема,ако цената не е някоя баснословна сума и аз съм навита да си разделим от техните брашна,подобрители и т.н.....Но незнам нито английски,нито италиански,трябва някой разбиращ да пише,да не се изложим.... :oops: :idea:

Не, те са с български адрес, вече отправих запитване в какви разфасовки са бадемовата паста за покриване на тори и моделиране на фигури и сместа за домашно панетоне и колко струват. Ще чакам да отговорят.

Здравейте,

Djemma, извинявам се, че се намесвам в твойта тема, но искам да ви кажа за моя опит с козунаците. Вече правих 3 и 3-те пъти станаха чудесни! Но каква ми беше мисълта - тук се използва едно малко по-едро смляно брашно, чехите му казват полухрубо(има и хрубо). Всички сладкиши с него стават по-надъхани. Проверете дали няма в Метро, мисля че сестра ми ми беше казвала, че е виждала. Другата тайна е, че се слагат само жълтъци - не целите яйца.
Аз взех рецептата от един чешки сайт, но я консултирах с бабата на мъжа ми, която поне един път месечно прави козунаци, но на око и затова не можеше да ми даде точна рецепта. Ако ви интересува, ще я пратя заедно със снимки и обяснения.

Само Djemma да не се разсърди, че и наводнявам хубавата темичка! :flower: :heart: Или е по-добре да пусна отделна тема, м?
:?

Наталинче,можеш да си пуснеш и отделна тема,а дори да кръстиш козунака на твоята баба,нали тя му е майсторката.... [:] Незнам за кой път го пиша,да са ни живи и здрави бабите,като енциклопедии са... :yes:

Въпрос за зеленчуковата торта: в рецептата е написано ,че се използва форма за торта ,в която се настъргват и подреждат всички изброени продукти.Моята форма е немска,28см/диаметъра и от тези количества продукти ,за да получа такава височина на тортата и такава дебелина на отделните слоеве,както е показано на снимката,трябва да си подготвя всички изброени продукти умножени по 10.Джемма,с удоволсвие правя неща по твоите рецепти,но този път нещо не се получи,просто за мен тези количества продукти ,които си посочила са само за едно резенче от тортата.Кажи къде съм сгрешила?Иначе вкусът е страхотен(аз сложих 200гр майонеза и 200гр цедено мляко да стане по-лека),но исках да шашна публиката и с визия :?

:( Съжалявам наистина, не съм написала, че е за малка тортичка дозата. Аз имам една форма с диаметър около 15 см, та в нея правих. Но рецептата не е моя авторска, просто я цитирах, а аз я правих на око, според формата. Само за сладкиши и тестени изделия спазвам точно грамажи, салати , предястия и ястия правя на око. Съжалявам още веднъж, но все пак щом ти е такава огромна формата би трябввало да прецениш, че са малко продуктите. 28 см е много голяма форма. :?

Статус
Not open for further replies.
Назад