Хайде и аз да се включа като един кротък страничен наблюдател.
Първо оставам с лекото впечатление, че уж в темата за получени подаръци всички се хвалят и се радват, а в тази тема се оплакват. Не говоря за някого конкретно, просто такъв дух като че ли витае. Така или иначе писаното слово може да се тълкува по различни начини и невинаги правилно, може проста така да ми се е сторило.
Второ, аз си мислех, че когато човек реши да участва в една такава игра е повече за да подари подарък (ОТ СЪРЦЕ) на някого, а не толкова за да получи подарък. Аз си имам едно мое вярване, че когато човек бродира нещичко за подарък, влагайки внимание и любов, в това нещичко се трупа и запазва цялата тази положителна енергия и това е което прави подаръка безценен.
В този ред на мисли, размерът на гобленчето толкова голям проблем ли трябва да бъде? Всеки има различно време и възможности, например аз лично в последно време не подхващам нищо голямо, първо защото не мога да си гарантирам пред себе си, че ще имам времето за него, и второ, просто винаги си харесвам някакви дребни сладки неща. И смея да твърдя, че те могат да се окажат много по-хубави от гоблените на някои псевдодизайнери... Ако трябва да има някаква равномерност относно размерите на бродерийките, по-добре да се определи максимален размер, отколкото минимален. Някой може да бродира 100х150 бода за 2 дни, но за някои това си е цяла седмица денонощен труд... И пак казвам, аз си мисля, че най-важното е какво влагаме в бродерията, а не дали е голяма или дали е нещо около долната граница, с което може да мине номера.
Относно допълнителните неща в подаръка... отново няма практически начин да се уеднаквят нещата. Не можем да кажем колко да бъде обема или някакъв бюджет... Една quilling картичка има себестойност на материалите си стотинки, но на пазара ще струва левове. Да не говорим за неща като мънистени бижута, декупаж и др. Просто нека всеки да се постарае не да изпъкне с най-пищния подарък, а да зарадва лично другарчето си.
С което стигаме до впечатлението, че може би подаръците извън играта са по-хубави от тези в нея. Аз не съм се замисляла по този въпрос, но пък ми направи впечатление, че повечето хора бяха почти готови с бродериите преди още да знаята кое е другарчето им. И съответно имаше страхове "дали ще му хареса". В тази игра е хубаво да влагаме същите лични емоции като в подаръците, които правим на останалите си приятели, т.е. първо да се запознаем по-отблизо с вкуса и характера на другарчето си, след това да му подбираме подаръка. Тоест може би записванията да се изтеглят 1 седмица по-рано и/или изпращането да се дръпне 3-4 дни по-късно. И да, нека да има краен срок, макар че уж крайния срок трябва да е празника.
Като гледам какви хубави емоции носи тази игра (а аз лично обожавам Коледа и коледния дух ми е пръв приятел още от началото на ноември

) и много се замислих дали да не участвам в някоя бъдеща. Обаче покрай тези коментари доста се наплаших, че може би все още съм прекалено начинаеща и няма да мога да се справя... И сигурно не съм само аз... т.е. има ефект на малко отблъскване на хората от играта, вместо на привличане.
Но аз вярвам, че тук сме все добри хора с много положителни емоции в себе си и след малко прекрояване на правилата всичко ще се оправи

Весели празници и нека да не ставаме материалисти, защото това е в противоречие с ръкоделието