Арабска кухня

  • Началник на темата Началник на темата sunnyto
  • Начална дата Начална дата
Предястие с картофи и чушки

Предястие с картофи и чушки
Продукти:1кг.картофи, 500гр. чушки, 1 врз.копър, сол, черен пипер, маргарин.
Приготовление: Обелете и сварете картофите в леко подсолена вода.Изцедете ги и нарежете на кубчета. Изчистете чушките и ги нарежете на ситно. В загрятото масло се задушават чушките, добавят се картофите и се подправят с подправките и ситно нарязания копър. Предястието се сервира топло /може и като гарнитура/.

Бон апетй
 
Кубби

Кубби
Продукти:За кюфтетата500гр. телешка кайма от контра филе без жили /много ситно смляна/, 500гр.булгур (от най-фино смления) , сол, бахар и вода.
За плънката:500гр. телешка кайма от котлет по мазничка, 4-5 гл. лук /ситно нарязан/, сол, кедрови ядки / може и белени тиквени семки/, бахар, канела, кимион, къри /аз ползвам готова подправка "7 подправки"/.
Приготовление:Предварително измития булгура се измесва със ситно смеляната кайма, добавя се солта и бахара. Сместа се минава няколко пъти през месомелачката, докато се получи еднородна смес. Ако сместа е много суха добавете малко вода. Сместа трябва да е нито много суха нито много лепкава.

Измесва се няколко пъти и сместа за куббито е готова.

Нарязваме лука на ситно и го задушаваме малко.
 
Едро смляната кайма и разбъркваме с малко вода и я добавяме към лукът.
Всичко се изпържва добре, като на финала се добавят подправките.

Взимате от каймата за куббито и оформяте топче.

Правите дупчица и поставяте в нея от плънката.

Затваряте отворчето и оформяте куббито.
 
Готовото кубби се пържи във дълбок съд /може и фритюрник/ във добре загрята мазнина.

Готовото кубби се сервира със салата.
п.п Докато оформяте кюфтетата каймата нетрябва дае суха. Ако е суха долейте вода.
Бон Апетй
 
Шакрие شاكرية
Продукти: 600гр. телешко месо, 3-4 кисели млека, 1 яйце, сол, масло и бахар.
Приготовление: Месото се запържва, до златисто. Добавя се вода докато покрие и се вари около 30 мин. В друга тенджера се разбърква киселото мляко и яйцето. Поставя се на котлона и на най - ниската степен на котлона се започваме да бъркаме. Постепенно увеличаваме котлона като непрекъснато бъркаме, когато заври добавям част от бульона на месото. Отстраняваме от котлона, добавям месото и разбърквам. /Загряването на млякото , да става постепенно за да не се пресече/.

Сервира се с ориз.

Бон Апети
 
Последно редактирано:
Муджъддъра مجدرة


Нуждата от просто ястия е нещо, което е универсално за всички кухни. Муджъддъра е ястие от арабската кухня и илюстрира точно това: Това е проста, но ароматна и лесна рецепта, когато се приготви правилно. "комфорт храна", тъй като е здравословно и питателно ястие. Комбинацията от бобови култури и ориз, доставя на организма необходимите аминокиселини, фибри и протеини, необходими на организма..
Това ястие може да се сервира като основно или като гарнитура към пиле или други печени меса
Продукти:2-3 глави лук нарязан, 2 супени лъжици или повече маргарин,1 ч. л. кимион семена или на прах, 1 ч.л. черен пипер,1 1 / 2 чаши кафява леща, 2 чаши басмати или друг вид не-лепкав дългозърнест ориз
Приготовление:Сварете ориз и леща с 8 ч.ч. вода оставят се да заврат 20 мин. , намаляваме котлона на половината докато се сварят. В тиган запържваме нарязания лук до златисто. Към ориза и грахът добавяме лукът и подправките . Захлупвам го веднага . Сервира се топло, може да добавите кисело мляко, салата ,печено месо за една прекрасна и вкусна вечеря.
 
Алама или Аламех /посни толумби
Продукти: 2ч.ч. брашно, 1ч.ч вода 1ч.л. мая, щипка сол, 1ч.л захар
Приготовление: Измесва се тесто е се оставя да втаса 30-40 мин. Загрейте олио в дълбок и широк съд Може и тенджера и с чаена лъжичка оформете топчета които изпържете.
Готовите топчета се заливат със сироп
За сиропа: 1ч.ч вода, 2ч.ч захар, лимонов сок и ванилия
 
Откога чакам да сложиш рецепта!Харесвам кухнята ти и с радост научавам нови неща от теб!Благодаря ти за чудесните и вкусни рецепти!:kissyou:Ще чакам още !Ако може рецепта за салата?
 
Салата от спанак с кисело мляко
Продукти:1 кг.пресен спанак или 1 / 2 кг замразени спанак /само листата/, 2 чаша кисело мляко,5 скилидка чесън, счукан
Сол и черен пипер
Приготовление:Измийте внимателно спанак, изрежете твърди стъбла. Измийте добре. Накълцайте листата и ги задушава в собственият им сок в голяма покрита тенджера докато омекне, около 15 минути. Ако използвате замразен спанак, го размразяване в гевгир и оставете да къкри, до готовност. Оставя се да изстине.

Разбийте киселото мляко и чесън заедно, и се добавя сместа в тигана. Разбъркайте добре и подправете на вкус със сол и черен пипер.
:kissyou:Бон Апети
 
Не съм я виждала тази тема! Сънито от къде знаеш толкова за арабската кухня? Аз от две години живея в Сирия и почти нищо не съм се научила да готвя :-| но това е защото свекърва ми готви. Много обичам нахут обаче не трябва да се прекалява с него :D Фаляфе съм правила един път у дома в БГ с рецепта от нета и става наистина по-различен от купения.
Общо взето има огромно разнообразие от сладки, особено баклавите! :idea: Обожавам един сладкиш с шам фъстък и сметана (за съжаление не знам точно рецептата) а любимите ми манджи са Малюби и едни пълнени моркови с кайма и ориз (но такива моркови не съм виждала в БГ) :idea:
 
Съпругът ми е от сирия готвя предимно сирийска кухня не е трудна но продуктите тук са много по различни от техните
Сладкиша със сметана и шам фъстък се казва халаут ал джъбън
ако е същото и аз много го обичам но тук не може да се направи
 
Искам да благодаря за рецептата за фалафела!!!!:amam: Обожавам ги, купувам си и си ги ям по улицата, а не съм се сещала, че мога да се пробвам сама да си направя... Само кисненето 12 часа ме притеснява, с моя график да не ги прекисна, но при първия спокоен ден ще се пробвам и ако станат - пак ще се купува нов бански за морето!:D Още веднъж - БЛАГОДАРЯ!
 
Соленките на Петя

Продути: 1ч.ч. настърган кашкавал, 1ч.ч. настъргано сирене, 100гр. маргарин, 1ч.л. сода, 1 бакплувер, 1 яйце, 1ч.ч. кисело мляко, 3ч.ч. брашно.

Приготовление: От продуктите се замесва тесто. Разделя се на 8 топки. Поставя се за 3 часа във хладилника.
Разточвам кора с дебелина около 1 см. и я режа на триъгълници към 8 броя, които навивам на кифлички. Може да се направят и други форми. Печем в умерена фурна докато порозовеят.
п.п. Намажете с яйце и поръсете със сусам






Бон Апети
 
Последно редактирано:
Ау звучи и изглежда апетитно!А тези, които сме на диета да точим лиги ли?Благодари се, че не съм бременна!:kissyou:
 
С удоволствие разгледах темата,определено ще пробвам да направя нещо.Аз никока не съм опитвала нищо от арабската кухня:(Благодаря ти,че споделяш тези рецепти с нас:kissyou:
 
Сладкиш с череши от BG-Mamma

Продукти: 3 яйца,1 кафена чаша олио,
1 кафена чаша прясно мляко, 2 чаени чаши брашно, 1 бакплувер, 1 ванилия,
1 чаена чаша захар
Приготовление:
Продуктите се смесват,като не е необходимо да се бъркат с миксер,може и с обикновена телена бъркалка.Тавичката се маже с олио,след което се изсипва сместа.Черешите се нареждат отгоре,може и да се понатиснат да потънат в тестото,но не е задължително.Аз слагам вишни,става по-вкусно,но и с череши е хубаво.Слагам доста плод,плодовете почти се допират,но може и по-малко да сложиш,ако нямаш повечко.Пече се на 150 градуса,до леко зачервяване,в предватително загрята фурна.
Забравих да пиша,че плода не се размразява предварително,вадиш от фризера и редиш,така си пуска сока в сладкиша и става супер.Със сливи също става вкусно. Както и със кайсии.


Бон Апети:kissyou:
 
Последно редактирано:
Салата от спанак с кисело мляко
Продукти:1 кг.пресен спанак или 1 / 2 кг замразени спанак /само листата/, 2 чаша кисело мляко,5 скилидка чесън, счукан
Сол и черен пипер
Приготовление:Измийте внимателно спанак, изрежете твърди стъбла. Измийте добре. Накълцайте листата и ги задушава в собственият им сок в голяма покрита тенджера докато омекне, около 15 минути. Ако използвате замразен спанак, го размразяване в гевгир и оставете да къкри, до готовност. Оставя се да изстине.

Разбийте киселото мляко и чесън заедно, и се добавя сместа в тигана. Разбъркайте добре и подправете на вкус със сол и черен пипер.
:kissyou:Бон Апети


A пробвала ли си салата със същите съставки, само че с purslane (в БГ му казват "тученица" http://www.google.com/search?q=Purs...XNsmu0QWnotC7AQ&ved=0CDoQsAQ&biw=1069&bih=579) вместо спанака. И не се задушава, само се накъсват листата, и се обърква с кис,мляко, солта и чесъна. Нещо като нашата снежанка е, но е супер лека и вкусна
Става уникална салата, среща се в турската кухня - semizotu
 
A пробвала ли си салата със същите съставки, само че с purslane (в БГ му казват "тученица" http://www.google.com/search?q=Purs...XNsmu0QWnotC7AQ&ved=0CDoQsAQ&biw=1069&bih=579) вместо спанака. И не се задушава, само се накъсват листата, и се обърква с кис,мляко, солта и чесъна. Нещо като нашата снежанка е, но е супер лека и вкусна
Става уникална салата, среща се в турската кухня - semizotu

Със тази билка правя салата " Фатуш" става прекрасно:kissyou:
Правя и сос с малко чесън зехтин и малко лимон :idea:
На супа със спанак също слагам когато имам но тук съм виждала само дива носят ми я от Сирия но там е питомна и става доста по голяма
 
Фатуш


Продукти: 2 домата,1 краставица,1 зелена чушка, 1 глава лук,1 връзка тлъстига/само листата/,сол,зехтин,сокът на 1 лимон, арабски хляб,пресен джоджен,*суммак /това е арабска подправка има червен цвят приличамалко на лимонтузу но не е толкова силно като неко и дава лек аромат/
Приготвяне:
Зеленчуците се измиват,нарязват се на кубчета, лукът на по-ситно.Подправям я и разбърквам много добре. Арабският хляб се накъсва на парчета и се изпържва в мазнина докато стане златисто.Салатата се сервира в чиниите ,непосредствено преди ядене начупете хляба отгоре.
 
Сумак
Рустифина (Rhus typhina)
Ако търсим вариант, за да придадем малко екзотика и цвят в градината си, можем да използваме за това рустифината (известна още като “шмак”). Това дърво е сред най-колоритните представители на листопадните видове. Всъщност научното название на този дървесен вид – “rhus” има келтски корен и означава “червен”. Рустифината е малко дърво (до 2-3 метра) с ефектни листа, оцветяващи се с червено през есента и много интересен и продължителен цъфтеж. Короната е много разклонена и обемна, но не хвърля плътна сянка. Началото на лятото, месеците юни и юли е времето, в което рустифината цъфти, но след цъфтежа се запазва красивото червеникаво плодно съцветие, на което може да се радваме дори след листопада.

Изисквания: рустифината е сравнително непретенциозно дърво. Няма никакви изисквания за типа почва, много сухоустойчива, издържа на ниски температури (до -35°С), но все пак предпочита завет. Единственото задължително условие е мястото да е много слънчево.
Как да я впишем в градината? Може да се използва като солитер (акцент), ако градината ни е малка или като част от декоративна група – да изпъква на преден план пред по големи дървета, ако имаме повече място в двора си. Можем да засадим и монолитна група от 2-3 дървета от този вид, така че да формират обща корона. Поради малките си размери рустифината може да се отглежда успешно и в контейнер.

Плодовете: имат и практична стойност. От тях се приготвя популярната и скъпа подправка сумак. Тази подправака се използва широко в Турция и Близкия Изток за подправяне на дюнер и кебап.
 
Назад
Top