Арабска кухня

  • Началник на темата Началник на темата sunnyto
  • Начална дата Начална дата
Маклюбе

Маклюбе / Обърнато /

Продукти: 500 г телешко месо/смляно/,300 г патладжани, 100 гр. царевица / от консерва/, 100гр. грах / от бркан/, 2 глави лук, 300 г картофи,300 г домати,1 водна.ч. ориз,2 1/2 водни чаши вода, олио,1 ч.л. стрит бахар,1 ч.л. смлян кимион и сол на вкус.

Приготовление: Запържваме каймата заедно със ситно нарязания лук.Нарязваме картофите и патладжаните на кръгчета и ги изпържваме до златисто. Във дълбока тенджера редим един ред домати, един ред патладжани, един ред картофи, месото, царевицата грахта и на края ориза . Прибавяме подправките и заливаме със вода. След като яденето заври , намаляваме котолона и го оставяме така докато ориза се свари. Захлупваме тенджерата и я оставяме така за ооло 15-20 мин. Обръщаме тенджерата във голяма чиния и сервираме.
Преглед на прикачен файл 60764
Бон Апетй :kissyou:
 
Крем карамел кекс

Крем карамел кекс

Продукти: За крема:4 яйца,
200 гр. захар, 500 мл. прясно мляко, 2 ванилии и 1 ч.ч захар за карамелизиране
За тестото: 3 Яйца, 1 1/2 ч.ч. захар, 1 ч.л. сода, 1/2 ч.ч. олио, 3 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ванилия.
Приготовление: Във дълбока тава си карамелизираме захарта /може и във форма за кекс или торта/.Разбъркваме си тестото за кекса и сместа за крема.Първо сипваме тестото и след това заливаме със крема/всичко трябва да е равномерно/. Пече се като крем карамел на водна баня /200 градуса за около 1 ч./.След като е готово го сложете във хладилника да преседи няколко часа.Много е вкусно:D .
Преглед на прикачен файл 61299Преглед на прикачен файл 61300Преглед на прикачен файл 61301

Бон Апетй :kissyou:
 
Баразех /сладки със сусам/

Продукти:1/2 ч. сусам, 1 с.л. медя, 1 с.л. вода, 2-3 ч. пресято брашно, 1 бакпулвер, 1 к.ч. захаря 1 к.ч. размекнато масло, 2/3 ч. ледена вода, 2 с.л. накълцан шам-фъстък или беле бадем.

Приготовление:Сусамът се запича в сух тиган на среден котлон, докато порозовее. Водата и медът се смесват и с тях се намокря сусама. Брашното, бакпулверът и захарта се смесват. Маслото се накълцва и се смесва с брашнената смес (действа се бързо, за да не се разтопи маслото) и се получават трохи, към това се добавя ледената вода и се омесва маслено тесто. От полученото тесто се оформят топчета, колкото орех, сплескват се леко, потапят се в сусамената смес и после леко се притискат върху накълцания шам-фъстък, за да полепнат и от него.
Редят се върху пекарска хартия със сусамената страна нагоре и се пекат на предварително загрята фурна , на 190°С за около 15-20 минути, докато станат златисти.
Преглед на прикачен файл 74813Преглед на прикачен файл 74814

Бон Апети:kissyou:
 
Баба гануш

Баба гануш /салата от патладжани/

Продукти: 1 патладжан / по голям/, 2 с.л. тахан, 1 лимон /сока/, 1-2 скилитки чесн, 3-4 с.л кисело млякоя, зехтин, сол и малко кимион.
Приготовление: Патладжана се измижа ,надупчва се с вилица от всички страни, поставя се в тавичка и се пече на много загрята фурна /около 200градуса/. Патладжана се обелва и намачкжа с вилица /моге и с пасатор/ докато стане на каша. Добавя ме счукания чесън, сока на лимона, тахана и киселото мляко, солта и малко от кимиона.
Поставя се в чиния и се поръсва със кимион и зехтин /по желание може да се добави нарязан на ситно домат/.
Преглед на прикачен файл 74831

Бон Апети:kissyou:
 
ФАТАЙЕР / спаначени кифлички/

Продукти:За тестото: 1 яйце- 5 в.ч. (200 мл.) брашно ;1/2 ч. масло ; 3/4 ч. сухо мляко (ако ползвате прясно мляко тогава заместете водата и махнете сухото мляко) ; щипка сол ; 1,5 ч.л. захар +1 ч.л. за маята ; 1 ч.л. суха мая ; вода (или мляко)
За плънката : 200гр. Сирене “ Фета “ , 200 – 300гр. Спанак и малко затар / тожа е нещо като нашата шарена сол но с повече подправки има и сусам/.
Приготожление:Брашното се претрива с маслото, добавяме сухото мляко, солта,захарта. Предварително в топла вода или мляко ( половин чаша) размесваме маята и захарта. Когато маята втаса я поставяме при брашното. Всичко добре се смесва. След това постепенно доливаме много топла вода (мляко) и измесваме меко не твърдо тесто. Обичайно това отнема около 15 мин.
Колкото повече го месите, толкова по-добре. На края оформяме от тестото топчета, намазваме ги с масло и ги поставяме в тавичка. Плътно завита с кърпа. Тестото трябва да втаса. П.п. Това можете да го направите и в хлебопечка.В случай че времето е хладно, ви съветвам да кипнете бода, сипете я в леген с по-голям обем и тавата с тестото пуснете да си плува вътре. Може да покриете от-горе с кърпа.
Ако е хубава маята тестото ще втаса след около полови час.
Преглед на прикачен файл 74986
Тестото леко се разточва с точилка. Така тестото се охлажда и подготвя за работата ни по нататък. Намазвам си ръцете и масата (където ще точим )с масло. От тестото правим малки топчета.
Преглед на прикачен файл 74987
Започваме работа с топчетата предварително оформени от нас / леко втасали /. Разточваме леко на кръгче и поставяме плънката по средата.
Преглед на прикачен файл 74988Преглед на прикачен файл 74989
 
плънка е със затър ,сирене и спанак . Първо загъваме от единия край .
Преглед на прикачен файл 74992
После и от другия.
Преглед на прикачен файл 74993
Ето така изглежда готовия фатаир.
Преглед на прикачен файл 74994
Намазваме леко с масло и печем във умерена фурна. Ако се прави с друга плънка бремето за печене ще е различно. Може и да се направи плънка от месо с домати или само сирене със затар и много други.Можете да напражите и малки пици и лодки.
Преглед на прикачен файл 74995Преглед на прикачен файл 74996


Бон Апети:kissyou:
 
Момичета предварително Ви се извинявам но не ми работи камерата и немога да ви показвам как стават рецептите :idea: обещава когато я оправя ще покажа много в кусни неща:D
А сега една много питателна рецепта за салата:kissyou:

Салата "морска пяна"

Продукти:1 пакет шарени макарони; 2 пакета ролца от раци; 1 малак пакет скариди; 2-3 майонези; 2-3 с.л. кисело мляко; 2 с.л. горчица; 1 буркан кисели краставички; 200гр. царевица, сол, черен пипер, чесън 2 скилидки и малко копър.
Приготовление:Сваряваме макароните в подсолена вода.Скаридите също ако имат нужда.Отцеждат се макароните и скаридите и към тях добавяме: предварително нарязаните ролца от раци, краставичките на кубчета, счукания чесън, разбитите майонеза кисело мляко и горчица /средно гъст сос/ и подправяме с подправките. Всичко добре се раязбърква и се оставя във хладилника за около 1 час.

Бон Апети:kissyou:
 
Омлет със пресен лук и зелева салата

Омлет със пресен лук и зелева салата

Продукти за 4 порций:За омлета:8яйца, 125мл. прясно мляко, 1вр.пресен лук, малко сусам, сол и черен пипер. За салатата: 1/2 ч.ч. пресен чесън, 8 ч.ч. нарязано на лентички зеле, 2 червени люти чушки / без семената /нарязани на ситно/ , 350гр. /1-2/сладки червен чушки /нарязани на лентички/, 1-2 сладки зелени чушки /нарязани на лентички/, 1 с.л. пресен джоджен или мента, 1 с.л. лимонов сок, зехтин, сол.
Приготовление:Разбиваме яйцата и към тях добавяме, нарязания на ситно лук и подправките. В добре загрят тиган сипваме малко олио или зехтин и от яйчената смес прави 4 палачинки. Навиват се на рула и се нарязват на хапки. Приготвяме салатата и я подправяме с подправките. Поставя се на дъното на чинията салата и от горе се гарнира с хапките от омлета.
Преглед на прикачен файл 77892
Бон Апетй:cookies:
 
Пиле по арабски

Пиле по арабски

Продукти:1кг. Пиле, 2с.л. мед, 2-3 с.л.зехтин, 3-4 с.л смлени фъстъци сол и малко бахар.
Приготовление:Смесваме зехтина, меда, фъстъците и подправките. С получената смес намазваме добре пилето и го поставяме в тавичка за печене. Пече се до готовност в загрята до 230 С фурна. Готовото пиле се раздела на порции и се сервира с гарнитура от свежи зеленчуци.
Преглед на прикачен файл 77897
 
Омлет с месо по арабски

Омлет с месо по арабски

Продукти:200гр. телешка кайма, 1вр. пресен лук, 1ч.л. брашно, 2с.л. масло, 2к.ч. мляко, магданоз, копър,сол и 3 яйца.
Приготовление:Яйцата се разбиват, добавя се ситно нарязания лук, солта,брашното и млякото. Всичко се разбърква добре, добавя се каймата и магданоза и пак се разбърква. В намазана с маслото тавичка изсипваме сместа и я печем в умерена фурна до готовност. Гарнираме омлета със сварен ориз и украсяваме с малко копър и магданоз. Може да се добави и картофено пюре.
Преглед на прикачен файл 77927

Бон Апетй:amam:
 
Арабски хляб

Арабски хляб

Продукти:2 с.л. суха мая/14гр/, 1 ч.л. захар, 2 ч.ч. топла вода, 8 ч.ч. брашно, 2 с.л. олио, 2 ч.л. сол, 2 с.л. масло

Приготовление:Маята се поставя в малка купичка, добавя се захарта , налива се малко вода и се оставя да шупне за 15мин. Брашното се пресява със солта и се разбърква. Добавя се шупналата мая, налива се олиото и останалата вода. Омесва се еластично тесто. Поставя се в намазаната купа с масло и се покрива с влажна кърпа. Оставя се да втаса за около полови един час. От тестото се оформят еднакви топчета, които се разточват на питки с дебелина 0,5см.и ширина около 25см. Набрашняват се и се оставят за около 30мин да втасат отново, покрити с кърпа за да не изсъхват. Фурната се загрява до 200-210 С. Затопляме тавата предварително намазана с масло. Печем всяка питка по отделно около 5-10мин., като първо я слагаме от долу и после по средата на фурната. При печенето хляба се надува като балон. След като се надуе питката се обръща и се поставя по средата, за да се доизпече.Когато се извадят от фурната питките се завиват с кърпа.
Преглед на прикачен файл 78081Преглед на прикачен файл 78082

Преглед на прикачен файл 78083Преглед на прикачен файл 78085

Преглед на прикачен файл 78086

Бон апетй:kissyou:
 
Манаиш бил затар
/питки със зехтин и затар/

Продукти:За тестото :1кг брашно(5 чаши),1+1/4 чаша топла вода(според брашното),2с.л. сол,2 с.л.захар,2 ч.л. суха мая
За плънката:12 с.л. затар,1 ч.ч. зехтин ,маслини може и сирене.
Приготовление:Пресява се брашното със солта и захарта. Прибавяме предварително втасалата мая и омесваме еластично тесто. Слага се в намаслена купа и се покрива. Тестото се оставя на топло място за да втаса. Когато е готово го нарязваме на малки точици които разточваме на кръгове. Поставят се в/у набрашнен чаршав и се покриват с кърпа за около 30минути за да се надигнат. Смесваме затара и зехтина.
Преглед на прикачен файл 85513Преглед на прикачен файл 85515

Преглед на прикачен файл 85516Преглед на прикачен файл 85517

Преглед на прикачен файл 85518
 
Манаиш

В/у всяка питка се поставя около 1сл. от сместа.Може да се поръси и с маслини нарязани на ситно./аз слагам и арабско сирене /
Питките се пекът в добре загрята фурнаоколо 180-190 градуса за около 15-20мин.
Преглед на прикачен файл 85521Преглед на прикачен файл 85522

Преглед на прикачен файл 85523Преглед на прикачен файл 85524

Преглед на прикачен файл 85525
Бон Апетй:kissyou:
 
Много харесвам да експерементирам всякакъв вид кухня!Арабската кухня,обаче я харесвам,защото любимата ми леля живя над десет години в Ирак и ме е научила на някои неща,които най-много хапвах с удоволствие!Така,че следя темата с голям апетит!А сега наздраве с чаша чай от "Басра лимончета"!:D
 
Назад
Top