Арабска кухня

  • Началник на темата Началник на темата sunnyto
  • Начална дата Начална дата
Болгур с пиле
Продукти: 2 водни ч. болгур, 500 гр. сварени пилешко бяло месо, 150-200 гр масло, 4 водни ч. вода,сол, бахар.
Приготовление: Пилешкото месо се накъсва на дребно. Измития болгур се слага в тенджера заедно със месото, подправките и водата. Оставя се да заври около 10 мин. и след това се захлупва тенджерата с капака и се оставя около 30 минути, като преди това сме изключили котолона.Сервира се с кисело мляко по желание.
 
Фалафел

Фалафел

Продукти: 2ч.ч. нахут, 1 глава лук, 2ск. чесън, 1 връз. магданоз, 2ч.л. кимион, 2ч.л. кориандър, 1/2 ч.л. сода, сол, 1/2 ч.л. черен пипер, 2 ч.л. олио. За соса: 1 кофичка кисело мляко, 3- 4 с.л тахан, 1 ч.л. лимонов сок, 1 ск. чесън, сол, копър / може и джоджен/. 300 мл. олио за пържене
Приготовление: Нахутът се накисва във вода за 12 часа и се смелва с машинка за месо. Омесете нахутът и останалите подправки . Оформете плоски кюфтенца взимайки смес колкото орех. Готовите кюфтенца оставете около 15 мин. за да запазят формата си.
В дълбок тиган загрейте олио достатъчно да ги покриете. Изпържете кюфтенцата до златисто. Сервирайте с приготвения сос /пожелание/.


Бон Апетй:kissyou:
 
Фалафел,съни,сигурно много е вкусно,пробва ли:confused: Преди време правих подобни кюфтенца с орехи,кашкавал ,хляб и подправки,бяха чудни[:]
 
Табуле

Табуле
Продукти: 5 връз. магданоз/ 6 ч.ч. ситно нарязан/, 1/2 ч.ч болгур / около 100гр. /, 6 доматчета, 1 глава лук, перата на една връзка пресен лук, 1/2 ч.ч. сок от пресен лимон, 1/2 ч.ч. зехтин, сол, 3-4 листа от пресен джоджен.
Приготовление: Болгура се измива и се накисва във 1/2 ч.ч. вода за около 15 мин. Отцежда се и се изстисква от водата. Магданоза се измива и се нарязва на много ситно, както и лука. Всичко се избърква във дълбока купа и се подправя със подправките. Хубаво е да престои 30 минути преди да се сервира , за да може да поеме аромата на подправките и зехтина.

Бон Апетй:kissyou:
 
Адже

Адже /магданозени кюфтенца/

Продукти: 4-5 връз. магданоз /нарязан на ситно/, 6 яйца, 1 глава лук /нарязан на ситно/ , 1 връзка пресен лук пак на ситно, 6 с.л. брашно / с връх/, 1 настърган картоф, 1 чушка зелена настъргана, сол, бахар, черен пипер, джоджен и 1 ч.л. бакплувер.
Приготовление: Продуктите се разбъркват, така че да се получи тесто като за бухти не много гъсто. Гребва се с лъжичка и се изсипва в горещо олио, което трябва да ги покрива.Пържат се до златисто.
п.п.Можете да сервирате със сос от кисело мляко

Сос с кисело мляко

Продукти: 300 гр. кисело мляко, 3-4 ск. чесън, 1 с.л. джоджен и сол.
Приготовление: Киселото мляко се разбива със счукания чесън и солта.Сосът се подправя с джоджен и се сервира охладен.Можете да добавите една лъжичка зехтин.

Бон Апетй:kissyou:
 
Аз нямам особен опит в арабската кухня. Чувала съм, че фалафелът бил много вкусен, но понеже не смея да направя сама, та си купих готова смес от един арабски магазин. Ами какво да ви кажа... не ми хареса. Беше прекалено солено и сухо. Възможно е домашният да не е така.
 
Петя, благодаря ти много за рецептите - тези магданозени кюфтенца не бях ги чувала ще взема някой ден да ги пробвам! :kissyou:
Аз съм фен на арабската кухня, наподобява българската някои ястия де - тук предлагат пълнени чушки, сърмички...
 
Ето още една рецепта която аз много харесвам:D
Дано ви хареса:idea:

Телешко със зеленчуци

Продукти: 500гр. телешко /мляно/, 1 голяма глава кромид лук, 1 голям морков, 3 картофа, 1 голяма тиквичка, 2 домата, 2 зелени чушки , 1 водна чаша вода, сол, черен пипер, червен пипер , джоджен и 3с.л. олио.
Преглед на прикачен файл 56839Преглед на прикачен файл 56840
Приготовление: Нарязвате на кубчета зеленчуци се поставят във тавата. Добавя се каймата предварително разбъркана с малко вода. Заливате със останалата вода, добавяте подправките и доливате останалата вода. Пече се в умерена фурна докато изври водата.
Преглед на прикачен файл 56841Преглед на прикачен файл 56842Преглед на прикачен файл 56843

Бон Апетй:kissyou:
 
Хомос бил тахина

Ето още една много любима моя рецепта и е страшно вкусна:amam:

Хомос бил тахина /паста от нахут със тахан/

Продукти: 2 водни чаши сух нахут ,7-8 грама кимион, 1ч.л.червен пипер, 1 лимон, 3 ск. пресован чесън /по желание/, 120 мл зехтин,50гр.сусамов таха /тахини имаго във всички арабски магазини/.

Приготовление: Ако се използва сух нахут, се накисва за 24 часа в студена вода и след това се сварява докато омекне. Изцежда се, прибавя се 1 с.л. зехтин , малко сол и малко от кимиона. Нахутът се пасира докато се получи глатка паста, към нея се прибавя тахана ,лимоновия сок и чесъна по желание. Ако е много гъсто можете да го разредите с малко вода. Поставяте го във дълбока чиния със лъжица го оформяте, поръсвате със кимион и червения пипер.Хумоса се полива със зехтина от горе . Можете да сложите един домат нарязан на ситно.

Преглед на прикачен файл 56854Преглед на прикачен файл 56855
 
Кекс с моркови

Джема аз не обичам много сладки работи но ето една интересна рецепта :kissyou:

Кекс с моркови

Продукти: 4 яйца, 1 ч.ч. разтопено масло, 2 ч.ч. захар, 3 ч.ч.брашно, 3 ч.ч. ситно настъргани моркови, 1 ч.ч. смлени орехи, 1 ч.л. настъргана кора от лимон, 1 пакет ванилия, 2 ч.л. канела, 1 ч.л. бакпулвер,1 щипка сол.

Приготовление: Морковите и смлените орехи се загряват във фурната.В купа се разбиват добре захарта и яйцата, до получаването на пяна. След това се прибавят разтопената мазнина, морковите, орехите, канелата, бакпулвера, ванилията, настърганата кора от лимон и солта.Всичко се разбърква добре.Пресяваме брашното и го добавяме към сместа. Готовото тесто се изсипва във предварително намазнена и набрашнена тавичка/може и форма за кекс/. пече се като кекс в умерена фурна към 45 мин./проверяваите със клечка /. Готовия сладкиш можете да поръсите със пудра захар.

Бон Апетй:kissyou:
 
Ето нещо за зимата и не само:D

Сладко от динени кори

Продукти: 2кг. почистени динени кори/без зеленото от вън и червеното от вътре/, 1кг. захар /ако обичате по сладко може и 1,5кг./, 2 ванилии, 2 ч.л. лимонтозу /1ч.л. коняк- пожелание/.

Приготовление: Кората на динята се почиства добре от зелената /външна/ част и от розовата /вътрешна/ част. Нарязва се на кубчета /около 1см. х 1см./. Вариме ги два пъти докато кипнат и след това им сменяме водата. Вече сварените кори се отцеждат, поставят се във тендерка и към тях се добавя захарта. Вари се докато захарта се стопи и стане на сироп. След като свалите от огъня добавете подправките и разбъркаите леко. Готовото сладко се сипва във бурканчета /можете да ги кипнете за 10-на мин. за да ги херметизирате/.


Бон Апетй:kissyou:
 
Петя, ще се присъединя към теб с някои мои любими рецепти

Ориз с фиде
за 6 порции
приготовление 25 мин

Съставки
1 1/2 ч.ч. ориз
1 ч.ч. равна с фиде
60г масло без сол
вода
сол

приготовление
измийте ориза три-четири пъти и оставете настрани. Изпържете фидето в маслото до златисто. Добавете ориза и запържете всичко. Налейте гореща вода да покрие ориза, като трябва да има още два пръста над ориза. Добавете сол и разбъркайте добре. Сложете капака и оставете докато се изпари водата!!! :kissyou:
 
Втората рецепта

Ориз по марокански (май тъй се пише :confused: )

За 2 порции
приготовление 30 мин

съставки
1 ч.ч. ориз
150г кайма
1 с.л. масло
1/2 глава лук ситно настъргана
1 скилидка чесън, нарязана на ситно
50г бяло пилешко месо
50г бадеми
50г канела
сол на вкус
3 .ч.ч вода

приготовление
запържете каймата с подправките в маслото. Добавете ориза, разбърквайте добре. Налейте вода и изчакайте да се изпари. Сгответе пилешкото месо във вода със сол и го накъсайте на парчета. В тавичка сложете първо пилешкото месо, след това ориза. Обърнете го в съда, който ще бъде използван за сервиране на това ястие. Добавете запържените в масло бадеми и поръсете канелата!!!

По-късно ще добавя снимка от списанието!!!
 
Лахме бил синие

" Лахме бил синие " - Месо във тава:D

Продукти: 1кг.-1,200кг. телешка кайма, 3 глави лук, 1 домат, 1 връз. магданоз, сол, бахар, олио.

Приготовление: Каймата се измесва със 2 глави лук и магданоза/нарязани на много ситно/. Каймата се разпределя равномерно по стените на тавата. От горе се гарнира със нарязаните на кръгчета домат и лук. Поръсва се със подправките и малко олио. Пече се на умерена фурна до 180 г-са. около 1-1,30 часа .

Преглед на прикачен файл 59753Преглед на прикачен файл 59754Преглед на прикачен файл 59755Преглед на прикачен файл 59756
Преглед на прикачен файл 59757

Бон Апетй
 
Пълнени тиквички

Пълнени тиквички

Продукти: 8-10 средно големи тиквички, 500гр.-600гр. телешка кайма, 200гр. ориз, 50гр кедрови ядки, 1 домат, 1 морков, 1 зелена чушка , бахар, сол , джоджен, олио.

Приготовление: На тиквичите им се режат върховете и се почистват от вътре /да станат кухи/. Правим плънка от каймата, ориза, зеленчуците /без картофите/, кедровите ядки и подправките. Тиквичките се тълнят със плънката. Поставят се във дълбока тенджера и се заливат със вода /да покрие/. Ястието се вари на силен огън, докато кипне, след това се задушават на слаб огън до готовност.

п.п.Тиквичките могат да се направят със доматен сос.
Доматен сос
Продукти: 1кг. домати, 3-4 скилидки чеън, 1/2 ч.л. бахар, сол, 1с.л. олио, 500 мл. вода.
Приготовление: Доматите се настъргват и се слагат във дълбока тенджера заедно със чесъна и подправките. Соса се кипва.
Забележка:Ако правите тиквичките със доматен сос вместо водата се заливат със доматения сос и се сваряват по същия начин.

Преглед на прикачен файл 59761
Бон Апетй
 
Зелен боб по сирийски

Зелен боб по сирийски

Продукти: 1,200кг. зелен боб, 200гр. лук, 600гр. домати, 6-7 скилидки чесън, 500гр. телешко контра филе /може и агнешко/, бахар, сол, черен пипер, маргарин или зехтин.

Приготовление: Месото се нарязва на кубчета.Запържва се до златисто . Във същата мазнина се задушава зеления боб /предварително почистен и нарязан на половинки/, като започне да омеква се добавя лукът, месото и настърганите домати. На края се добавят подправките и чесъна. Вари се на слаб огън около 40 мин.
Преглед на прикачен файл 59763

Поднася се със гарнитура от ориз.

Ориз със фиде

Продукти: 2 водни чаши ориз/предварително почистен и измит/, 2 шепи фиде /начупено на ситно/, 4 и 1/2 водни чаши вода, сол, 1/2 водна чаша маргарин, бахар.
Приготовление: Във маргарина запържваме фидето докато стане светло кафяво. Махаме тенджерата от огъня ,добавяме водата и подправките и връщаме отноо на котлона. Когато заври одата се добавя ориза. След като заври още един път тенджерата се захлупва ,котлона се изключва и ориза се оставя на печката около 30мин.Или намалете котлона до най- ниската степен и ставете ориза /похлупен/ докато му изври водата. Така ориза става много вкусен.
Преглед на прикачен файл 60765
Бон Апетй
 
Назад
Top