Малки трикове за шиене

• Началник на темата Началник на темата Val4e
  • Начална дата Начална дата
И аз си отбелязвам като alunagalia, първо с жълт маркер това, което трябва да ушия и след като го ушия го минавам с по-тъмен цвят маркер. Така знаците остават видими, а в същото време знам какво съм ушила и какво трябва да ушия. :greeneye:
Аз лично не смятам, че е загуба на време отбелязването с маркер, защото не не се бавя да търся по схемата къде съм и освен това мисля, че се намалява вероятността от грешки. :idea:

Както казаха по-горе, този вариант със задраскването е удачен само при големи черно-бели схеми. За единичните бодове и за цветната схема си остават единствено вперените очи :)

За моето шиене - не шия с гергеф, изморява ми ръката, не задрасквам, защото после шия пак от същата схема, не дупча с игли и карфици (неприятно ми е). Единственият трик, който ми помага да шия бързо, е да седна на диванчето в хола (по-скоро легна, но нейсе :D), пускам си някакъв филм да слушам и започвам да боцкам. Хващам цвят, който се среща най-много в схемата (но не да е фон) и докато не приключа всички ббодове с него, не хващам друг. :gipsy:

Както казаха по-горе, този вариант със задраскването е удачен само при големи черно-бели схеми. За единичните бодове и за цветната схема си остават единствено вперените очи :)

За моето шиене - не шия с гергеф, изморява ми ръката, не задрасквам, защото после шия пак от същата схема, не дупча с игли и карфици (неприятно ми е). Единственият трик, който ми помага да шия бързо, е да седна на диванчето в хола (по-скоро легна, но нейсе :D), пускам си някакъв филм да слушам и започвам да боцкам. Хващам цвят, който се среща най-много в схемата (но не да е фон) и докато не приключа всички ббодове с него, не хващам друг. :gipsy:

За цветните схеми съм съгласна, но за единичните бодове не, при мен върши страхотна работа, първо си ги отбелязвам с маркер /хубаво е маркера да е от тези прозрачните така че знаците си се виждат/ и после само си шия. И така няма никакво взиране в схемата. Що се отнася до схемата винаги си вадя копие, така че да си драскам спокойно, не е сложно.

Аз съм решила два проблема - как да ми е лесно, бързо, а и да може и полулегнала - само екстри:D:D
Имам най-обикновен статив , като тези, които се използуват от художниците. На него поставям метален лист - намерих си алуминиева ламаринка, горе-долу с формат А 3, върху него поставям схемите, които закрепвам с помощта на малки магнитчета в четирите края. Няма мърдане!:D Всеки знак или редовете, които шия в момента си "подчертавам" с дълги магнитни ленти - извадих ги от уплътнението на стар хладилник. Така не ми се налага да подчертавам, отбелязвам, задрасквам вече ушитото. А, и без гергефчето не мога:D Така си създадох удобства и, както вече ви казах - можете и полулегнали да боцкате :D

Аз съм решила два проблема - как да ми е лесно, бързо, а и да може и полулегнала - само екстри:D:D
Имам най-обикновен статив , като тези, които се използуват от художниците. На него поставям метален лист - намерих си алуминиева ламаринка, горе-долу с формат А 3, върху него поставям схемите, които закрепвам с помощта на малки магнитчета в четирите края. Няма мърдане!:D Всеки знак или редовете, които шия в момента си "подчертавам" с дълги магнитни ленти - извадих ги от уплътнението на стар хладилник. Така не ми се налага да подчертавам, отбелязвам, задрасквам вече ушитото. А, и без гергефчето не мога:D Така си създадох удобства и, както вече ви казах - можете и полулегнали да боцкате :D

Супер идейки, много ми харесва идеята за закрепянето на листа с магнитчета, но за знаците оставам на мнение, че с маркера е най-добре, е поне за мен.

Аз също шия по подобен начин, но понякога работя с повече от един цвят маркер (или тънък фулмастер - зависи от схемата). На цветна схема отбелязвам по същия начин, но с тънък фулмастер и се получава. Така става наистина много по-бързо, ако постоянно се кьориш да търсиш знаците. Е, нямам тази скорост на шиене - шия по 2, максимум 3 часа на ден и не успявам да ушия повече от 3 квадратчета. Но всъщност това зависи и от сложността на гоблена, както и от умората в края на работния ден.

Аз като имам да шия фон или повечко с един и същи цвят,използвам двойна игла.В смисъл че и от двете страни има тъп връх,а по средата е ухото за конеца.Така с дясната ръка издърпвам отгоре,а с лявата отдолу без да обръщам иглата.Става нещо като на машина отгоре,отдолу,отгоре отдолу.....Така се увеличава с около 80% бързината на шиене.Трябва обаче да имате от гергефите дето се закрепват.Така и двете ви ръце са свободни.Неодбелязвам с маркер,но ще пробвам.Боцкам с топлийка до цвета където шия.Сменям много конците,защото шия ред по ред.Така са ме учили и така шия.Вече доста помня от знаците еи почти не се затруднявам в търсенето на цвета или знака.След като свърша да шия си изучавам добре схемата за другият ден....абе изобщо хамава работа :D,ама това с иглата е направо 6 + :thumbup:

mareha аз даже не знаех, че има такива игли и задължително ще пробвам, остава само да видя откъде да си купя такъв закрепващ гергеф. В нашия град не продават такива, ти твоя откъде си го купи?

mareha аз даже не знаех, че има такива игли и задължително ще пробвам, остава само да видя откъде да си купя такъв закрепващ гергеф. В нашия град не продават такива, ти твоя откъде си го купи?
Ами тук във почти всички магазини за шивашки изделия ги има.Но ако в твоя град няма можеш да си поръчаш и по интернет.Има ги и в този сайт ето тук http://www.goblenite.com/category_130.html .Става въпрос за първите два.Много са удобни.Верно е че са скъпички,но си заслужава.:idea:

Това за двойните игли за първи път го чувам. Знам че има игли с топче на върха, но двойни... :confused: Та това е цяло чудо! С такава игла няма как да не шиеш бързо. Можеш ли да дадеш информация откъде и как мога да си купя такава игла? :confused::idea:

mareha,

Може ли да обясниш по-подробно как се шие с тази двойна игла, че нещо никак не ми е ясно? Ако наистина фона става много побързо..... направо върха!:confused:

Този метод за двупосочната игла го обясняваха в руските форуми, маи сред ммичетата там е популярен и наи много тези които схият големи гоблени.Задължително е да се опъне панамата на статив със стоика,така че да не сепридържа от бродиращия. Ръцете са в работно положение - едната -лявата отдолу, диасната отгоре и така си подажата иглата като тази отдолу издърпвамконеца и промушвайки през определеното място подава и иглата на ръката отгоре , тя съответно издърпва и промушва и ....така. При това разположение на ръцете и този нвид игла се избягва ориентирането на иглата всеки път! Дано ме разбрахте!

Личното ми мнение - небих опитала. Не го намирам за чаровно:greeneye: нооо това си е мое виждане:kissyou: Нали знаете /Двама човека три мнения:D/

alunagalia ,

Благодаря за поясненията!
Аз бих го опитала с огромно желание, защото шиенето на фон така му доскучава, че зарязвам гоблена за месеци. Само не съм убедна, че този начин е чувствително по-бърз....

alunagalia ,

Благодаря за поясненията!
Аз бих го опитала с огромно желание, защото шиенето на фон така му доскучава, че зарязвам гоблена за месеци. Само не съм убедна, че този начин е чувствително по-бърз....

Моля:flower:

А за фона си абсолютно права:lookup: като е еднакво е скучно,ама и като са пръснати единични бодчета :PP ох няма угаждане :D

Двойна игла - хубаво. Ама какво прави топчето на върха на иглата???

Захарче, тези игли с топче на върха са много популярни сред гобленарките в градове, в които има развита текстилна индустрия. Те не се продават в търговската мрежа. Навремето масово се използваха в текстилното производство и се снабдявахме чрез наши близки. А топчето на върха всъщност играе ролята на затъпения връх на обикновените гобленарски игли само че е доста по-удобно когато се шие на по-ситна панама. Ако случайно не уцелиш точно в дупчицата, топчето се приплъзва и само влиза в нея без да цепи панамата там където не трябва. Не знам доколко успях да го обясня:confused: Но ако шиеш някога с такава игла, сама ще усетиш разликата.

До вчера си мислех, че единствените игли за шиене на гоблени, са тъповръхите. Само днес чух за два нови вида - двустранни и с точе на върха. не можах да си преставя нито една от двете, но схванах основната идея. Чудя се какво ли още ще измислят хората :confused:

п.с. купувах си игла (съвсем тематично :D ) преди няколко дни и продавачката ме уверяваше много усърдно, че обикновените игли (с остър връх и малко ушенце) ставали за гоблени. Аз ли не съм в час?

До вчера си мислех, че единствените игли за шиене на гоблени, са тъповръхите. Само днес чух за два нови вида - двустранни и с точе на върха. не можах да си преставя нито една от двете, но схванах основната идея. Чудя се какво ли още ще измислят хората :confused:

п.с. купувах си игла (съвсем тематично ) преди няколко дни и продавачката ме уверяваше много усърдно, че обикновените игли (с остър връхи малко ушенце) ставали за гоблени. Аз ли не съм в час?
Кажи и с остър връх тя да си шие :D .Удобни са за бродерии,но не и за гоблени.Единственно ако се шие с един кат конец и на много ситна панама (ленена например),но има от тъпите финни,така че не вярвай на продавачки :D:D.За игла с топче и аз не бях чувала и доста ме заинтересува :confused:

Всъщност топчето е толкова малко, че едва се забелязва. На пръв поглед иглата с топче на върха изглежда като съвсем обикновена игла. Дори има това изтъняване в края, както при обикновените игли с остър връх, но съвсем на върха като че ли е кацнало едно миниатюрно топче. При първа възможност ще снимам иглата и ще ви я покажа.:greeneye:

Назад