Малки трикове за шиене

• Началник на темата Началник на темата Val4e
  • Начална дата Начална дата
Понеже много хора ми се чудят как шия толкова бързо, а честно казано и аз имам мъж и дете на две години, затова реших да отворя тази тема, като започна първа. Идеята ми е, че всеки си и ма начин на шиене и с времето със сигурност е открил някои неща, които го улесняват. Нека тук да споделяме тези наши малки трикове. Надявам се да се хареса темата и да съм полезна.

Моите трекове

Ето и моите трикове:
1. Шия само с гергеф
2. Шия по цветове като винаги започвам от този, който заема най-много част
3. Шия на отделни части, т.е. хващам един лист от схемата и шия само него
4. Първо с маркер отбелязвам знака, който ще шия и карам по него.
5. Като свърша с него го задрасквам и почвам следващият

Ето нагледно как изглеждат нещата, избрах една по-лесна част от схемата за да е по-ясно.
Преглед на прикачен файл 110185Преглед на прикачен файл 110186
Преглед на прикачен файл 110187

Начина, който описах по-горе много ми помага. Така не се лутам, много важно не си моря очите търсейки знаците в схемата, не си прекъсвам шиенето за да отбелязвам докъде съм стигнала. Освен това така най-лесно се шият гоблени с повече цветове или места, където има струпани цветове. Не ви съветвам да използвате няколко цветни маркера, след няколко опита установих, че с един е най-добре. Иначе става много шарено и объркано.

И накрая ще ви кажа, че аз шия не повече от 4 часа на ден, а един лист, например от тези, които ви показах го шия за 3, максимум 4 дена.

Теми4ката е супер. Аз например имам голяма нужда от помощ в тази насока. Не работя нямам деца шия по седем 4аса на ден не поря а едвам успявам да ушия три квадрат4ета при това гоблена който шия в момента е невероятно лесен. Моля помогнете ми със съвети как да си подобря скороста на шиене ако мога така да се изразя. Направо ме е срам да го споделя със вас но нали сме едно голямо семейство не мога да го прелъ4авам пове4е

Аз винаги съм си мислила 4е с гергеф се шие много бавно но явно не е така и изглежда е имам нужда да искарам един курс по шев никък няма да ми е излишен. Вал4е възхищавам ти се на бързината аз такъв лист го шия най малко месец и то ако шия всеки ден :(((

Аз винаги съм си мислила 4е с гергеф се шие много бавно но явно не е така и изглежда е имам нужда да искарам един курс по шев никък няма да ми е излишен. Вал4е възхищавам ти се на бързината аз такъв лист го шия най малко месец и то ако шия всеки ден :(((

Ще се радвам ако съм полезна, а и нали това е идеята взаимно да си помогнем.

Val4e благодаря за споделения опит.Аз шия по същия начин, но отбелязвам с различни цветове и пак не съм толкова бърза като теб .Самото шиене май ми куца учила съм се сама и вече имам вредни навици ,а и с лявата ръка е трудно някои да ми покаже :(

Поздравления за темата!
Какво аз съм забелязала:
- при употреба на светлите конци вечерно време и осветление имат отблясък и дразнят очите, та вечерно време препоръчвам тъмни тонове
- ако бродирам на повече светлина става по-бързо

Val4e аз опитах и наистина е доста по лесно другите цетовие не се сливат.Благодаря за идеята.

Валче, благодаря ти за идеята с маркера и задраскването! :clap: Наистина като се замисля, най-много време губя да си следя схемата и да си търся с очи знаците! Страхотна идея! :kissyou:

Идеята си я бива

Обаче как се справяш с цветните схеми?

И още ми се струва че за схемите с много единични бодове май няма да се получи добре. Повечето време ще драскаш по листа :)

Но явно трябва да се опита.

Обаче как се справяш с цветните схеми?

И още ми се струва че за схемите с много единични бодове май няма да се получи добре. Повечето време ще драскаш по листа :)

Но явно трябва да се опита.

Досега не съм шила цветна схема, но ако ми се наложи ще измисля нещо. А колкото до единичните бодове, точно с такъв гоблен започнех така да отбелязвам. И много по-малко време се губи за търсене на тези бодчета, а и надявам се да си ме разбрала, като си оцветиш дадения знак шиеш докато го свършиш и задраскваш накрая като приключиш с този знак.

Много полезна тема:clap:

Аз също спазвам горните правила! и да добавя
Обичам конците ми да са вече организирани за гоблена и отбелязани със знака от схемата и подредени по големина на номера / така не се лутам да търся!
Друго за конците нарязани са на дължина 1метър и само издърпвам от снопчето една нишка и прегъвам на две . Винаги шия с конец не по дълъг от 50 см
Има по-настръхнали:D конци и правещи пилюзи/усукват се/ така за да предотвратя досадните възелчета прекарвам конечца през салфетка с омекотител/тази слфетка приготвям сама, напоявам с омекотител и оставям да изсъхне/-тази идея със салфетката е от форума ,непомя името на мимичето но съм му много благодарна!:kissyou:

С гергеф когато се шие бода става по правилен и равномерен - мисля:confused:
аз лично само с гергеф шия

За задраскването по схемата моята практика е с маркери за текст един жълт и един червен. Първо маркирам с жълтия знаците които трябва да ушия и след като съм ги ушиля минавам с червения.Текст маркерите имат един много луминисцентен блясък и се набиват на око а в същото време не пикриват знака тои се вийда иасно

Дано съм жи била полезна с моя опит:kissyou:

val4e, alunagalia и аз като вас си отбелязвам така по схемата, но пак не ми спори :(
май не само от това зависи :D
иначе и аз съм установила че това е най правилният начин :confused:

val4e, alunagalia и аз като вас си отбелязвам така по схемата, но пак не ми спори :(
май не само от това зависи :D
иначе и аз съм установила че това е най правилният начин :confused:

:Dза споренето си права и на мен не ми спори ама не защото методиката ми пречи а зашото поцял ден съм пред компа и във форума, абе с две думи нешия ами миткам из нета:shy2:

Аз също отбелязвам по схемата. Много ми е неприятно, когато трябва да махам иглата от един конец и да я вдявам в друг.Купила съм си доста иглички и на всеки цвят конец имам вдяната игличка.Така икономисвам време и нерви.

Момичета, много ви благодаря за споделения опит!:kissyou:Още снощи реших да пробвам с маркера, но за съжаление схемата, по която работя е с по-сивкав отенък / вероятно от многократно копиране и сканиране:confused:/ и маркера не се вижда. Явно за този гоблен, няма да се възползвам от това облекчение. Решила съм да пробвам и с гергеф, пък да видим дали ще ми хареса:idea:

:blueflow:... благодаря за съветите момичета, аз също задрасквам, но това за гергефа ми хареса, сега излизам да си купя :hehe:... по-малките гобленчета са ми лесни, но големите чаршафи много ми се мачкат и стават криви:confused:

Когато е цветна схемата,няма нужда от маркер,всеки цвят отговаря на конеца и за мен специално е много лесно и удобно :)

Назад