ТОРТИ

• Началник на темата Началник на темата alys
  • Начална дата Начална дата
Статус
Not open for further replies.
Торта НЕЛКА Торта НЕЛКА

3 готови рула /от типа "Роял кейк"/
500 г сметана - течна или заквасена
2 пак. желатин=20 г
500 г ягоди /малини, банани/
1 ч.ч. пудра захар

Сметаната и захарта се разбиват на крем. Добавят се пасираните ягоди и желатинът, който се разтопява с малко вода на водна баня. Всичко се разбърква добре.
Рулата се нарязват на филийки с дебелина 1 см. Тортена форма се намокря с вода и с филийките се облепват дъното и стените. Изсипва се ягодовата сметана, заглажда се и отгоре се нарежда един ред филийки, като леко се притискат, за да потънат до ръбчето в крема. Слага се в хладилника да се желира за една нощ и се обръща върху тортена чиния, като стените предварително се отпорват с нож. Отгоре може да се украси с ягодова сметана /от пликче/ и с цели ягодки.
извинявайте, но така я копнах от едно място. :D

Ето и една моя модификация на торта Нелка :wink:
000300633.jpg

Нели, рецептата е страхотна! Не само е лесна за изпълнение, но и дава много възможности за импровизации!!!
GrnsBulbs.gif

Най-после се появи и тортата, за която писах (разбира се, Торта Nelka), че на вкус беше изключителна, но външният й вид беше ... меко казано плачевен - пекох си блатовете за рулата (дотук добре), но явно конфитюрът от ягоди и череши беше по-течен и накрая трудно са различаваше къде са рулата... :D :shock: :wink:

П.П. Ако не успея да свърша навреме, вие ще сте виновни - само вкусотии и красоти :D :D :D

Сега ми е по-спокойно да допиша за тортата на Нелка.
Както всяко нещо побългарих.
За по-лесно отлепяне от стените, на дъното на формата слагам намокрено с вода найлоново фолио или пликче.
В сместа със сметана и желатин добавих по-голямо количество плодове - банани, портокали, киви, праскови от компот и така стана по-плодова.
На дъното на формата (т.е. после остава най-отгоре) наредих парчета банани, а отстрани вместо рула наредих бишкоти, набързо потопени в компот. Съответно после пак се украсява със сметана отгоре и встрани. Съжалявам, че не съм правила снимки, но наистина е една много вкусна и красива торта. Това е другия вариант на тортата, който изпробвах и резултата е много бързо унищожен. :D

Ако съм успяла, ето я снимката на Нелка, в оригиналния вариант става точно така. И понеже на мен рула не ми се правят, правя я с готови рула.
torta_nelka_resize.jpg

това е не точно торта,а се казва Васильова пита .:)/името идва от свети Василий/
Гръцкия еквивалента на баницата с късметите.Много е вкусна и мирише страхотно.Нещо като кекс е.Вътре има пара ,но на кого се падна ще ви кажа утре.Поделя се довечера ,т. е. на 31.12:)

Парата се падна на Христос:)
По традиция първото парче от питата се нарича на него.
Та това е добър късмет за всичките ,които присъстваха в къщи снощи:)

Astrelaan, :flower:
за много години!

Когато можеш, напиши малко подробности за Васильовата пита - интересни са детайлите.

Честита Нова година на всички. Astrelaan, моля те дай рецептата за Васильовата пита.Украсата от какво е? Захарни или пластмасови фигурки?

Djemma,
аз съм скарана с кулинарията.Рядко готвя и поради това и не участвам дейно тук.Въпреки ,че като се замисля още по-рядко шия гоблени ,което не ми пречи да имам доста познания за тях:)така ,че явно причината е другаде.
Питата е купена.И да питам за рецептата в сладкарницата - няма да ми я кажат или поне няма да е със всичките и тайни.Имаше вътре и портокалови кори - в сравнение с предишните години тази беше още по-вкусна.Но вероятно ,защото е от друга сладкарница. Ще поразровя в нета и ще потърся рецептата.
А иначе фигурките са пластмасови .Надписа е от онази смес ,забравих и името -дето се прави като се стопи шоколад.И отгоре е посипана обилно с пудра захар.

Астрелаан,

Разбирам че голямата ти страст е готвенето и още повече печенето на торти, :wink: затова бързам да ти дам рецепта за една шоколадова такава:

ШОКОЛАДОВА ТОРТА
Основа:
200 г белтък
120 г захар
120 г пудра захар
110 г смлени бадеми
60 г брашно
60 г цели ядки (или леко счукани на много едри парчета)

1. Разбий белтъците на сняг, добави постепенно захарта. След това прибави внимателно брашното, пудрата захар и бадемите
2. изсипи сместа във форма за печене, наръси отгоре ядките.
3. Печи на 180*С около 10'

шоколадов мус:
4 жълтъка
1 дл сироп (60 г захар и 40 г вода)
210 г тъмен шоколад
420 г течна сметана (38% масленост)
3 листа желатин

1. Свари сироп от захарта и водата
2. Бий жълтъците, като постепенно прибавяш към тях горещия сироп
3. Разтопи шоколада. Смеси с жълтъците, прибави разтопения желатин.
4.Добави разбитата сметана, смеси добре

Пстави подложката в чистa форма и изсипи муса върху неа, остави да се охлади добре, може и в камерата.

Какаова глазура
150 г вода
250 г захар
100 г какао
150 г течна сметана
7 листа желатин

Смеси всички съставки- БЕЗ ЖЕЛАТИНА, възвари и остави да поври 3-4'. Свали от огъня, прибави накиснатия и изцеден желатин.
Залей тортата.
kaos17.gif

000308212.jpg

000308213.jpg

Астрелаан, не се сетих, че може да е купена питата :) Лек ден и успешна нова седмица!

Съжалявам, :(

вчера пропуснах да допълня че глазурата за тортата така, както е дадена, е доста голямо количество.
За една торта с нормален размер (както тази) ползвах само половин доза.

Когато правя по-голямо (цялото) количество, онова, което ми остава, съхранявам в затворен съд в хладилника. Ползвала съм го примерно за слепване на неутрални на вкус бисквити.

Ползвала съм го и директно, със супената лъжица, но това все едно не съм си го признала.
s_f_01_10039_01_01.gif

Ето я и моята интерпретация на торта "Налка". Едно голямо благодаря на Нелка за тази рецепта, много вкусна торта.
Имам рецептата откакто беше пусната в дир-а и все не можех да се наканя да я направя, ама накрая се наканих за 33-та си годишнина :idea:
Е не стана идеална, следващия път ще сложа по малко сладко в рулото, че му дойде множко, като я обърнах, някои от парчетата останаха залепени и се начупиха, та трябваше до поприкрия поразиите с по-големи цветя. Мислех само с едни маргаритки да я украся покрая, ама като си отворих кутйката с маргаритките, всички се бяха начупили, малката беше докопала кутийката и си дрънкаше с нея :)

Момичета, видях в едно списание как от тази торта "Нелка", е направена костенурка - чудесна идея за детска торта! Главата, краката и опашката са изрязани от части на блатовете за рулата. Използвана е обаче по-кръгла купа от вашите и резултата е много сладък!

Скоро ще я направя и аз!

:? Нелка, Жанет,Верти и още много други се прехвърлиха в друг форум,ЖАЛКО, защото наистина много ми липсват................ :cry:

:? Момичета какво ще кажете да помислим за вариант да ги върнем :idea: , аз вече имам идея :wink:

Статус
Not open for further replies.
Назад