Боядисана/тонирана панама

• Началник на темата Началник на темата nadejdabr
  • Начална дата Начална дата
Това намерих в един от линковете по-горе. Мисля, че е много полезно:loveglasses: Ще помоля някой с по-добър руски от моя да преведе какво точно се прави с лука:(

Вот как можно добиться эффекта тонированной канвы (цвет беж) подручными средствами:
Берем луковую шелуху, замачиваем в воде и нагреваем. Произвольно мнем-сворачиваем сухую канву, перевязываем ее тонкой ниточкой, кладем в сосуд с шелухой и кипятим минут десять. В процессе добавляем пару пакетиков чая черного и соль, затем вытаскиваем, прополаскиваем в холодной воде и отглаживаем влажную канву. И вот, что получается:

Ето още :
Вот решила попробовать покрасить два небольших кусочка Аиды под лозунгом "Скажем свое Фи финансовому кризису и бешенным ценам на тонированную канву!"
Первый покрашен так: литр воды плюс пять ложек молотого кофе плюс два пакетика чая плюс столовая ложка лимонного сока - кипятила минут десять, сложив лотосом и перевязав ниточкой, потом полоскала в прохладной воде.
Второй кусочек вообще креативный (еще ни у кого не читала про подобный способ) Красила волосы как всегда черной краской Палетте, взяла кусочек, обмакнула им волосы (благо, у меня грива ), несколько раз "пожамкала" и повесила на 15 минут краситься. Потом полоскала со столовой ложкой виноградного уксуса (другого в доме не было, я думаю, любой подойдет), пока вода не стала прозрачной. И вуа-ля! (Теперь возьму упаковку недорогой красной краски для волос и буду продолжать эксперименты, благо на эти два кусочка дизайны в тот же вечер нашлись).
Только фотка не очень удачная, после запяливания кажется, что висящие концы более насыщенного оттенка и разводы там более четкие, а на самом деле ткань всятакая получилась.
1 кусок http://keep4u.ru/full/2009/05/01/0a4e991ffa2ce9e5ea64513f7c8a1c3e/jpg
2 кусок http://keep4u.ru/full/2009/05/01/88636a5cc9fc23e460d45440bb9faee7/jpg

За тези, които искат да прочетат повече, да споделя и линка, за да не ровите назад в темата:http://www.cross-stitch-club.ru/forum/index.php?showtopic=136

Последно редактирано:
Ето така може да се постигне ефектът на тонирана панама бежев цвят, като се използват люспи от кромид лук:
Взимаме люспите, накисваме ги във вода и загряваме на котлона.
Произволно мачкаме - навиваме панамата, връзваме с тънък конец и слагаме в съда с люспите. Ври десетина минути.
По време на варенето добавяме 2 пакетчета черен чай и сол, след това изваждаме, изплакваме със студена вода и гладим влажната панама.
Получава се ето това.

Дописано: тук е показано как се навива и връзва панамата.

Реших да опитам да боядисам две парченца Аида под мотото "Да изкажем презрението си към финансовата криза и ненормалните цени на тонираната панама!"
Първото парче е боядисано така: 1 литър вода + 5 с.л. мляно кафе + две пакетчета чай + 1 с.л. сок от лимон и се вари около 10 минути (засича се след кипването!!!).

Панамата се свива като лотос (предполагам, ъглите се сгъват към центъра на квадрата няколко пъти), връзва се с конец. След варенето се изплаква в студена вода.

Второ парче е съвсем креативно, още никъде не съм чела за такъв метод. Боядисвах си косата, както винаги, с черна боя Палете. Взех парче панама, избърсах си косата с нея (за щастие, имам грива), няколко пъти помачках панамата и я оставих да поеме от боята за 15 минути. След това я изплакнах с 1 с.л. винен оцет (друг нямах вкъщи, но мисля, че всякакв става), докато водата не стана бистра. Воала!
Сега смятам да взема евтина червена боя за коса и да продължавам да експериментирам, защото още същата вечер намерих за какво да използвам тези две парченца

Снимката не е много сполучлива, след като опънах панамата с гергеф, изглежда, че краищата са по-наситени и шарките са по-ясни. В действителност, цялата панама е такава.

Последно редактирано:
Бисквитке, благодаря за съдействието!:kissyou: Ако правилно съм разбрала,люспите се слагат в панамата и тогава се връзва панамата:confused:

Не, люспите се слагат в тенджерата с вода.
Панамата се намачква и се връзва, за да остане на по-светли ивици и петна.

Както винаги, съм оплескала нещата!

Не, люспите се слагат в тенджерата с вода.
Панамата се намачква и се връзва, за да остане на по-светли ивици и петна.

Както винаги, съм оплескала нещата!

:D Не си ти оплескала нещата! Аз не чета правилно:uhhhh:
Благодаря ти:kissyou:

Eто един доста сполучлив опит за тониране на панама http://saolya.blogspot.com/2008/09/quaker-turtles-dhc.html
Това трябва да се получи
f8dafbc60690t.jpg

Аз си правих миналата седмица експерименти, но не се получи това, което ми се искаше и ще покажа може би след НГ новите си опити.

Последно редактирано:
Ето и поредните ми опити да боядисвам панама...хапнах си плодчето и реших, защо пък да не пробвам да боядисвам с останалато едно парченце панама, намазах с лъжичката, оставих няколко часа и по-надолу е крайния резултат...не стана ярко розово както беше отначало, дори започна да се отмива при изплакването, но няма да пера готовото моделче...а също и едно парче боядисах с кафе-само и се получи ето това...третото боядисвах миналата седмица с куркума, малко кафенце и чайче и стана едно ярко жълтичко -петнисто...е, сега само да започна да бродирам нещо :D

Имам въпрос към боядисвалите с лук: колко люспи слагате? В смисъл, от колко глави лук за един литър вода, примерно.

Имам въпрос към боядисвалите с лук: колко люспи слагате? В смисъл, от колко глави лук за един литър вода, примерно.
Отговор:
От горните линкове видях някъде, че на 300 мл вода се слагат люспи от три средно големи глави лук.

И аз имам желание да боядисам панама.
Ще пробвам и с куркума за жълтичко.

Броя на главите лук,т.е. люспите зависи колко наситен искаш да изглежда цвета.-златист до т. златисто медно, а ако сложиш и лайка ще е по- различно златно към 24 карата .Поне при яйцата става , но бабите ни са оцветявали прежди ,така ,че..Успех

Спомням си,че свекърва ми оцветяваше вълнена прежда с люспи от лук,много люспи и преждата ставаше оранжева,а като я оставаше в казана да престои,ставаше много тъмно оранжево:idea:

Добре, ще се похваля, ако се получи нещо. Аз ще оцветявам памучен плат, да видим...

Назад