Фантазиите на Фантазия

  • Началник на темата Началник на темата fantaziq
  • Начална дата Начална дата

fantaziq

Гобленар
Свински дроб по селски

Около килограм и половина дроб се нарязва на филии с дебелина 1см.Овъргалват се в брашно и се запържват съвсем леко.Когато са готови се подреждат в по-дълбока тава.Нарязва се стар лук около 5 големи глави и 2-3 стръка пресен.Два средно големи моркова на дебели шайби,1 глава чесън на по-едри филийки и връзка магданоз.Всичко това се задушава в малко олио и щом лукът се оцъкли,се прибавя обилно количество доматен сок,така ,че да покрива всичко в тигана,добавя се сол на вкус(1 супена лъжица изравнена)и 1 супена лъжица захар,за да отнеме киселинността на доматите.За подправяне на ястието се добавят няколко зърна бахар(5-6)и половин кафена лъжичка смляно индийско орехче.След като закъкри се отнема от котлона и съдържанието се излива върху подготвенният дроб.Пече се в умерена фурна(200градуса)около половин час.Сервира се горещо по желание с люта чушка и много пресен магданоз!
 
Сърмички с листа от Липа

Събират се листа от Липа,измиват се в подсолена вода.Не се попарват предварително,както при лозовите,защото са много крехки.
За плънката:
Ориз "Бисерен"около 350-400грама,малко по-малко от половин кафена чашка олио.Сол на вкус(около супена лъжичка).Черен пипер две-три щипки.Малко копър.Една връзка магданоз.Една връзка джоджен.Три стръка пресен лук.500 гр.кайма.Плънката се задушава на тиган под похлупак до омекване на зеленчуците.Взима се листо,слага се плънка и се навива по познатият ви начин.По дъното на тенджерата се поставят няколко листенца и върху тях започва нареждането на навитите сърмички,когато са подредени отново се слагат няколко листенца и се затискат с по-тежка порцеланова чиния. Поливат се с водичка.Три части вода на една част ориз.Варенето се осъществява на много тих огън,по точно котлончето на 3 степен и след завиране се намалява на 2 степен.Всеки си познава печката,за да прецени когато сърмите са вече готови.Сервират се с млечен сос от кисело мляко и копър.
 
Благодаря fantaziq, че ми спестяваш мислене какво да приготвя. :flower::flower: Сега вече знам - отварям твоята тема и хоп вземем си идея за вечеря. :kissyou:
 
Благодаря fantaziq, че ми спестяваш мислене какво да приготвя. :flower::flower: Сега вече знам - отварям твоята тема и хоп вземем си идея за вечеря. :kissyou:

Ама точно същото си го мислех и аз !!!!!!!!! :D
Даже умувах къде има отворен магазин за карантия ... :D
 
Мога да ви предложа и друга рецепта за пилешки дроб щом толкоз ви харесва карантията :D
1 кг пилешки дроб, масло, кетчуп/универсален/,брашно,сол
Пилешкия дроб се измива и посолява, всяко парченце се овалва хубаво в брашно. Нарежда се в намазнена тавичка на един ред. Отгоре се слагат парченца масло - количеството по преценка на домакинята - и се полива с кетчупа / той отнема горчивината на дроба/ . полива се с 1/2 чаена чаша вода и се пече на 200`. По желание малко преди да се извади може да се поръси с настърган кашкавал и да се запече за още 5 минути.
 
ПИЛЕ С ГРАХ И КАРТОФИ

1кг. пилешко филе
400гр.замразен грах
1кг.картофи
1/2 кафена чашка олио
две кубчета пилешки бульон
8-10 стръкчета магданоз
1/2 кафена лъжичка куркума

Пилешкото филе се подрежда в тава и се наръсва с олио. В половин кафена чашка вода се разтваря едното кубче пилешки бульон и се залива съдържанието в тавичката. Пече се в умерена фурна на 200 градуса до побеляване на месото и се изважда. През това време, картофите се измиват хубаво и се сваряват в подсолена вода без да се белят. Щом са готови веднага шоково се изстудяват, за да се спре варенето им, тогава се обелват и нарязват на едри кубчета. Замразеният грах се задушава за кратко. Сготвените продукти се смесват в един общ съд и се заливат с отделената течност от пилешкото филе, като се добавя и второто кубче бульон и 1/2 кафена лъжичка куркума за цвят. Похлупваме и на тих огън задушаваме, докато се смесят вкусовете. Когато ястието е готово се сервира обилно поръсено с нарязан на ситно магданоз!
Да ви е вкусно!
 
Последно редактирано:
ПЕЧЕНИ ЯБЪЛКИ

За една тава са необходими килограм и половина абълки,желателно е да са от зелените сортове,тоест по-кисели и по-сочни.200гр.сурови орехови ядки,малко масло и захар колкото поемат,кората на един лимон.

Ябълките се измиват ,срязват се по средата,почистват се от семенниците и се подреждат в тава.Във всяка ябълка,в дупчицата ,която се е получила от премахването на семенниците,се поставя по мъничко масло,запълва се със захар и се забучват по няколко цели орехови ядки.Накрая се наръсва със захат и около тях,за да се карамелизира.Така подготвените ябълки се пекат в предварително подгратя по-силна фурна,но не на най- силна,за да не изгорят.Щом преценим,че са готови ги сервираме по чиниите.В тавата наливаме кафена чашка с гореща вода.Използваме,че карамела е горещ и бързо разбъркваме,за да не се стегне.С този карамелен сос поливаме ябълките и наръсваме с останалият орех,който сме смлели и смесили с настърганата лимонова кора.Декорираме с канелени пръчици.
Този десерт се сервира топъл и е много подходящ за зимните дни,както и за коледните празници!
 
Страхотно вкусни идеи!:clap:Благодаря ти! Украсени и сервирани с мнооого фантазия!:idea:
 
Благодаря ви за добрите думи!
 
Последно редактирано:
Божей,аз чак сега загрях че темата ти е лична а си вместих една рецепта - надявам се не се сърдиш.
На мен лично ми харесва това със снимането щото се виждат всички етапи по приготовлението и така сервирано е грехота да не си хапнеш.
Готви ни още - страхотна си. :kissyou:
 
Божей,аз чак сега загрях че темата ти е лична а си вместих една рецепта - надявам се не се сърдиш.
На мен лично ми харесва това със снимането щото се виждат всички етапи по приготовлението и така сервирано е грехота да не си хапнеш.
Готви ни още - страхотна си. :kissyou:[/QUO

Темата е обществена и всеки може да си сложи рецепта, само заглавието обединява предлаганите от мен рецепти. Надявам се така да е по-удобно за вас и взаимно да се допълваме. Наясно съм, че всеки приготвя нещата по свой вкус и усет, но толкова много обичам да готвя, че тази ми страст се е превърнала в още едно хоби, освен гоблените, което пък ме подтикна да отворя тази тема за споделяне.
 
Последно редактирано:
МИДЕНА ЧОРБИЧКА

1кг.черноморски миди с черупки,се поставят в тенджера,без вода,без сол!Похлупват се с капак и се задушават до разтварянето на мидите.Отдръпват се от котлона и като поизстинат се почистват от черупките.Естественният бульон,който са пуснали мидите се прецежда през много ситна цедка или парче марля.Сервират се по няколко ядки в купичка,заливат се с миденият бульон,добавя се мъничко масълце,черен пиперец и се поръсват с магданоз.Гарнират се с парче лимон.
 
ЧЕРНИ МИДИ С ОРИЗ

Един килограм и половина черноморски миди с черупките,300гр.ориз(бисерен),черен пипер,2-3 сръка магданоз,1глава по-голяма стар лук,половин кафена чашка олио.
Отделят се половин килограм миди и се задушават без вода и без никакви подправки(както при мидената чорбичка).Когато са готови,се вземат ядките и се поставят в тенджера.Към тях се добавя нарязан на много ситно лукът.Наръсват се с четен пипер на вкус(не се слага сол)Прибавяме и почистеният ориз.В случая поливаме с прецеденият бульон,но не както си знаем една част ориз ,на три части течност,а слагаме,само две части бульон,защото сега вече трябва да прибавим добре почистените миди с черупките,които още са сурови и ще пуснат третата част бульон.Изсипваме и олиото.Ястието се готви на среден котлон,до попиването на всичката течност от ориза.Сервира се със ситно нарязан магданоз и парченце лимон.
 
fantaziq, рецептите ти изглеждат много вкусни! Радвам се, че ги споделяш с нас! :kissyou:

Рецептата Черни миди с ориз ми е позната, много се зарадвах, че си я написала, защото на който съм я казала не я възприема сериозно :D, защото не знаят колко е вкусна!
Аз я приготвям по следния начин / научих я от свекърва ми /:
култивирани миди с черупките, по възможност да са по-едри мидите
1 ч. ч. ориз
малко олио
2-3 стръка зелен лук
черен пипер, пресен джоджен
Мидите ги почиствам идеално /това е много важно/ предварително по следния начин: с ножче остъргвам много хубаво цялата черупка от тревички и др. подобни, съшо така отстрани на мидата се показва малка тревичка, която внимателно с ножчето се издърпва и така мидата вътре си остава чиста. След това измивам много хубаво мидите.
Слагам ги в тенджера с незалепващо покритие, слагам ориза, нарязания лук, сол, черен пипер, пресния джоджен и 1,5 ч.ч. вода. Захлупва се с капака и се готви без да се бърка яденето на по-слаба степен около 30 мин. По този начин мидите се разтварят от топлината и сами са напълват с ориза, докато той набъбва. Ориза се овкусява много хубаво от това, че се слага всичко заедно. Сервира се топло и който желае използва някоя от мидените черупки за лъжичка.
Има хора, които не са ми вярвали, че може да се готвят така мидите, но който е вкусил и обича миди, не се отказва от тази рецепта. :-|

fantaziq, това е моята рецепта, радвам се, че можах да я споделя с теб и всички тук във форума. :kissyou:
 
slaV и аз се радвам, че сподели друг вариант за приготвяне на ''Миди с ориз''. На мен мидите са ми сред най-любимите храни.
 
Последно редактирано:
Здравейте, не съм от морето , но обожавам вкуснотии с морски дарове. Моля споделете и други рецепти.
 
Назад
Top