Фантазиите на Фантазия

  • Началник на темата Началник на темата fantaziq
  • Начална дата Начална дата
Карамелени виенски кифлички

КАРАМЕЛЕНИ ВИЕНСКИ КИФЛИЧКИ


Необходими продукти:

1 литър прясно мляко,
4 яйца
една и половина кафена чаши кристална захар,
половин кафена чаша с вода,
кроасани(няколко)или козунак, или виенски кифли

Приготовление:

В подходящ съд карамелизираме едната чаша захар.Щом в средата захарта започне да покафевява,сипваме половината чаша с вода и разбъркваме до получаването на карамела.
Подреждаме избраният тестян продукт,в случая малки кроасанчета с шоколад.Разбиваме си отделна купа яйцата,половината кафена чашка захар и прясното мляко(това е заготовка за крем карамел)и заливаме кроасаните.Задължително печем на водна баня(поставяме тази тава в по-голяма с вода)Печенето се извършва на 250 градуса от момента на поставяне на тавата във фурната.Пече се около 20-30 минути(според печката)
Тъй като десерта е нежен и лек ,се сервира с кафе или самостоятелно като стандартен десерт.
 
обожавам китайска кухня,а предложената от теб рецепта ми изглежда доста апетитна със сигурност ще пробвам рецептата.
а КАРАМЕЛЕНИ ВИЕНСКИ КИФЛИЧКИ съм ги правила и мога да кажа ,4е са много вкусни.благодаря ,4е споделяш с нас кулинарните си умения:kissyou:
 
:loveglasses: Здравей Фантазия .... имим само един въпрос относно пирог с месо..... и така след като разделим корите на 4 части това значи около 3 листа на една част .... та ми стана интересно тия 3 листа един върху друг ли ги нареждаме в тавичка после каймичката и накрая кашкавалчето и т.н. ? Дали съм разбрала правилно :shy2: Иначе рецептата е страхотна :kissyou:
 
Кристи, веднага ти отговарям на въпроса. Хващам директно няколко листа , както си преценя, но не повече от три-четири и нищо не слагам по между им. Отгоре си наръсвам каймичката и върху нея кашкавала. Тази последователност дава възможност при печенето , на кашкавала като се топи , да полива всичко под него. Корите така или иначе се напояват с отделената мазнинка. Ако нещо те притеснява, можеш да ми драснеш на лични и ще ти пиша надълго и на широко.
 
За първи път чувам за сарми с листа от липа. Благодаря за идеята. На лятоще пробвам задължително. И веднага си копвам и рецептата за кифли с кренвирш ( както сигурно сте забелязали от моята тема манджи не че не готвя, но сладкарските и тестени изделия са ми афинитета :idea:).
 
СОДЕНА ПИТА

СОДЕНАТА ПИТА НА БАБА МИ АНАСТАСИЯ

Необходими продукти:
1кг брашно+1шепа брашно
2 бурканчета кисело мляко
1 кафена чашка вода
2 яйца
1 кафена лъжичка сол
1 равна лъжичка сода бикарбонат
1 кафена лъжичка оцет
3 кафени лъжички олио

Приготовление:

Брашното се изсипва в удобна дълбока купа .
Добавя се солта, содата,разбъркваме и се прави кладенче по средата.
Разбиваме яйцата и добавяме водичката към тях,както и киселото мляко.
Изсипваме в кладенчето и започваме да месим.
След като сме разбъркали тестото го поливаме с оцета и олиото,продължаваме да месим,докато тестото започне да лепне по ръцете.
Тогава добавяме шепата брашно и доомесваме.
Приготвяме предварително загрята до 220 градуса фурна,полагаме тестото в тавичка ,набрашнена или с покритие от масленна хартия.
Правим срез върху питката,но не я нарязваме!
Срезовете може да са под формата на кръст или звезда.
Печем и проверяваме от време на време с дървено шишче или клечка.
Содената пита е готова,когато след като сме направили поредното бучване и клечката е излязла с трохи,а не с тесто по себе си.

Тъй като тази пита е характерна за отминали времена,подходящо е да се консумира със традиционни манджи.
 
Последно редактирано:
Картофена крем супа

КАРТОФЕНА КРЕМ СУПА

Обелваме,измиваме и нарязваме картофите.Поставяме ги в тенджерата,така,че да стигат до половината.Заливаме със студена вода ,посоляваме ,прибавяме лъжица краве масло и две олио.Наръсваме с черен пипер,може за аромат да се добави вегета.Похлупваме и варим.След като супата е готова ,пасираме.През това време нарязваме на малки кубчета няколко филии хляб и ги запържваме в олио,докато се превърнат на сухарчета.
Сервираме горещата крем супа със ситно нарязан магданоз и сухарени хапки.
 
Салам торта

САЛАМ ТОРТА

Две пакетчета чаени бисквити.Едно пакетче краве масло.Една ванилия на прах.Една лъжица ароматен коняк или ром.Една кафена чашка пудра захар.Една лъжица какао натурално.Едно пакетче кокосови стърготини.
Бисквитите се натрошават на парчета с размерите на грахово зърно или по- едро.Маслото се омесва на ръка с всичко останало без кокосовите стърготини.Накрая се прибавят натрошените бисквити и пак се омеса.След като сме получили сместта я разточваме като салам.Овъргалваме го в кокосовите стърготини и завиваме сладкиша в кухненски целуфан.Поставяме за един час в камерата,за да се стегне сместта.След като салама е готов го нарязваме на шайби и сервираме с плодов сок.

 
Харалампиева питка

ХАРАЛАМПИЕВА ПИТКА

Тази рецепта ми е от дядо(той не се казваше Харалампи:idea:,а Евстатий).Неговото хоби беше пчеларството.Обичаше да прави разни кулинарни неща.Понеже беше горски,живееше в гората съвсем екологично,без ток и вода.Всичко си набавяше от природата заедно с баба.От тях имам завещани доста стари рецепти.
Днескашният ден (10.02.)е отреден на светеца Харалампи ,който е покровител на пчеларите.Ето и самата рецепта:

1 килограм брашно,1 кофичка кисело мляко с 1 кафена лъжичка сода,1 чаша топла вода в която се разтваря кубче мая с размерите на половин кибритена кутия,1 лъжица захар,1 лъжица сол,1 лъжица мед.Малко олио и един жълтък.
Киселото мляко със содата,маята в топлата вода,смесваме ги и добавяме към тях захарта,солта и медът.Всичко това изсипваме в средата на брашното и месим.
След като сме получили меко тесто,го разточваме и намазваме с малко олио.Навиваме на руло и усукваме самото руло.После го правим на охлюв,намазваме отгоре с жълтъка и оставяме да втаса,докато изпълни съдът.Поставяме в студена фурна и печем на 180 градуса,Проверяваме дали питката е готова с дървено шишче.След като я извадим от фурната я напръскваме с вода и завиваме като бебче,за да омекне коричката,След пет минути може да си хапваме.Тази питка по традиция се маже с разбъркан мед,масло и смлени орехи.Раздава се на съседи коматчета за здраве и задължително всеки от дома си хапва.


 
Питката и тортата изглеждат много вкусно,моята майка прави подобна торта.Утре пътуваме за Българрия и кацаме в Бургас,но ще помоля пилота да ни свали нас в Варна и ти идваме на гости:D:D:D:kissyou:
 
Последно редактирано:
Питката и тортата изглеждат много вкусно,моята майка прави подобна топра.Утре пътуваме за Българрия и кацаме в Бургас,но ще помоля пилота да ни свали нас в Варна и ти идваме на гости:D:D:D:kissyou:
Заповядай и без друго все се разминаваме,може би сега ни е писано да се видим и като по една случайност утре съм на летището обаче Варненското:D
 
Мераклийски ориз

МЕРАКЛИЙСКИ ОРИЗ

2 чаши почистен ориз се сваряват с 6 чаши вода, 1 лъжица сол, 2 лъжици олио и няколко зърна черен пипер.В отделен съд запържваме до златисто гъби печурки около 200 грама .Пак в отделен съд,но на пара приготвяме пилешки леко посолени дробчета.След като всяко отделно ястие е готово,смесваме всичко в дълбок съд,като прибавяме ситно нарязан магданоз.Консумира се с бяло вино.
 
Лесни локумки

ЛЕСНИ ЛОКУМКИ

1 пакет готови многолистни кори, 2 кутии обикновен локум,1 яйце, 1 лъжица олио, 2 лъжици кристална захар, 50 грама орехови ядки, пудра захар за наръсване

Разрязваме многолистното тесто на квадратчета със страни около 5 см. Разпределяме локума на малки късчета по тестото, прибавяме от ореховите ядки и оформяме по желание локумките. Нареждаме ги в леко намаслена тава, намазваме ги отгоре с разбито цяло яйце и поръсваме с кристална захар.

Печем в предварително загрята фурна на 220 градуса.Щом са готови, леко ги поръсваме с пудра захар.

Подходящи са за чаша горчиво турско кафе.
 
Боже, Слави, не мога да му устоя на това - тичам до супера за тесто и локум! :kissyou:
 
Плодова торта с кайсии от компот

ПЛОДОВА ТОРТА С КАЙСИИ ОТ КОМПОТ

Продукти:
2 компота от кайсии
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша брашно
4 яйца
1 бакпулвер
1 течна ванилия
100 грама орехи с бадеми (смесено)

На дъното на тавата слагаме малко захар и я карамелизираме във фурната.Щом е готово дъното,подреждаме изцедените плодове на двата компота от кайсии.В отделен съд си разбъркваме яйцата,ванилията и захарта,после добавяме брашното с бакпулвера.След като всичко е добре разбито се излива равномерно върху подредените кайсии.Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса.Проверява се дали е готово с клечка .Ако няма останало тесто да лепне по клечката ,се изважда и леко го надупчваме,след което сиропираме със сока на единият компот.
Готовата торта се обръща внимателно върху подходяща повърхност и се наръсва с предварително натрошените на едро ядки.
Да Ви е сладко!
 
Само се облизвам и преглъщам когато ти гарзглеждам страничката:D:D:D.
Тази торта с кайсии ми изглежда много вкусна ,определено ще направя на децата да си хапнат...Благодаря ти ,че споделяш с нас рецептите на тези вкусотии:kissyou:
 
Назад
Top