Фантазиите на Фантазия

  • Началник на темата Началник на темата fantaziq
  • Начална дата Начална дата
Джиджи папа

ДЖИДЖИ ПАПА НА СЛАМКА

Или простичко казано пържени филийки.
Разбиват се няколко яйца,нарязва се хляб на филийки.Сгорещява се олио.Всяка филийка се топва от двете страни в разбитото яйце и се пържи.
Готовите филийки се нанизват на сламка,за по ефектно и се поднасят със сладко,мед, солени неща, салам,сирене,кашкавал или свежи домати,краставички и маруля.
 
:clap:А вместо сламка, не може ли да се забучат на солета, моля.Поне да се употреби по предназначение и тя.
 
Реване с кафява захар и чай от Басра лимончета

РЕВАНЕ С КАФЯВА ЗАХАР И ЧАЙ ОТ БАСРА ЛИМОНЧЕТА

ЗА РЕВАНЕТО ПРОДУКТИТЕ СА:

8 яйца
6 сухи ванилийки
захар на две места по 350 гр.(общо 700)
400гр. брашно
1/2кафена лъжичка сода
1 кофичка кисело мляко
Това количество е за най-голямата и дълбока тава на самата фурна
Обикновено готвя на око,но сега се наложи,за да ви дам точна рецепта, да използвам домакинското си кантарче.

ПРИГОТОВЛЕНИЕ:

Разбиваме отделно белтъците с 1 лъжичка хладка вода до образуването на сняг.
В друг съд разбиваме жълтъците с 350 гр.захар до получаването на по-голям обем и тяхното побеляване.Прибавяме разбърканото мляко,содата и пак бъркаме,после пресяваме брашното с половината ванилии и вече внимателно-на ръка,смесваме двете купи.
Тавата я набрашняваме (не се слага никаква мазнина!)или постиламе готова маслена хартия(не мазна,а маслена)върху която внимателно изливаме сместа.
Предварително сме подгряли фурната на 150 градуса.Поставяме нежно тавата ,ако е възможно да не е директно на дъното,но и по-ниско от средата на фурната.Не си позволяваме лукса да надничаме,за да не пуснем студен въздух,а може да проверим,дали реването е готово ,след 15 минути.Да не забравите,щом пъхнете сладкиша за печене-усилете фурната на 200 градуса.След като прецените,че реването е готово,го оставете да изстине.През това време си пригответе сиропа.

За сиропа:
1/2 литър вода се завира с останалите ванилийки и другата 350 грама захар(ако е кафява ,ще оцвети реването).Захарният сироп,още горещ го изливаме по малко върху студеното реване,което е надупчено с вилица и нарязано предварително на желаните фигури и положено при възможност в по-голяма тава,защото се надува(увеличава обема )след като поеме сиропа.

Сервира се с топъл плодов или лимонов чай.
 
Последно редактирано:
:( Искам и моята жена да можеше така.
Поздравявам те за снимките-така аранжирано ,на подходяща покривка и чиния дори и яйце на очи би изглеждало прекрасно :loveglasses:
Само рецептите с миди набързо скрулнах..хич не обичам :D
Браво!+
 
:greeneye:Чакам карамелените виенски кифлички, моляяяя! :(

Специално за теб,в събота ще приготвя една тава и със снимков материал ще сложа рецептата.А сега да взема да кача някои други неща,че отдавна не съм писала тук:confused:

Ивчо,благодаря за добрите думи!
 
Последно редактирано:
Барабар Петко с жените :D,но...
Надявам се да не ми се разсърдиш за нахлуването в темата ти fantaziq :kissyou:
Понеже съм завършил сладкарство и хлебарство мога да вметна нещо за реването,което и неа теб и на останалите ще е полезно.
Само по себе си пандишпановото тесто не се нуждае от набухватели ,а най-точно се изчислява количеството така:

Когато е за блатове ( и реване)
1 яйце
30гр. захар
30гр брашно

Когато е за платки (ако ще се ползва за руло)
1 яйце
35гр захар
35 гр брашно

Умножава се по броя яйца.
Начина по ,който си описала приготвянето му е страхотен
Най-важното е белтъците да се бият до гъст и плътен сняг и купата да се постави в хладилник докато се приготвят жълтъците ,а самото смесване става внимателно с ръка ,като към жълтъците се прибавят белтъците ( по-леки са)
Пак се извинявам за намесата :shy2:
 
Съвети винаги са нужни,защото човек не може да знае всичко:idea:
А аз обичам да импровизирам, дори собствените си рецепти не мога да спазвам, но все пак си ги пиша.
 
Последно редактирано:
ЯБЪЛКОВ ЩТРУДЕЛ

ЯБЪЛКОВ ЩРУДЕЛ

Необходими продукти: 1 пакет кори за баница, една кафяна чашка олио-50гр, 150гр. орехи, 1кг.ябълки, кристална захар и пудра захар.

Приготовление: Намазва се лекичко тавата с олио, настъргват се ябълките и орехите на едро ренде. Започва реденето. Взимаме два листа от корите и ги постиламе в тавата. После наръсваме с ябълка, орехи, една лъжица кристална захар и една лъжица олио. Това се повтаря докато свърши плънката и корите. Най-отгоре слагаме последните кори и ги намазваме с олио и наръсваме с кристална захар.
Слагаме тавата в студена фурна и печен на 200 градуса. Когато щрудела се зачерви достатъчно го изваждаме и след като е изстинал можем да го нарежем на желаните фигури и да наръсим с пудра захар. Ако искаме може да го нарежем и докато е суров.
 
Последно редактирано:
ТИКВЕНИК

ТИКВЕНИК

Необходими продукти:Тиква,кафена чашка олио-50гр,1 пакет кори за баница,захар на кристали и пудра.

Приготовление:Бланшираме нарязаната и почистена тиква,после я настъргваме.В леко намаслена тава слагаме един лист и го наръсваме с тиква,олио и една лъжичка захар на кристали,след което навиваме листа внимателно на руло.Ако ви се струва ,че е тънко,можете да сложите два листа и така докато навиете на всичките кори.Най-отгоре лекичко се намасляват и наръсват с кристална захар,след което се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса и се следи да не изгори продукта.Когато е готово се нарязва и сервира с пудра захар.
 
ПИРОГ С МЕСО

ПИРОГ С МЕСО

Необходими продукти:
1 гк. кайма,и пакет точени кори,от 300гр. до 500 гр.кашкавал,една голяма глава стар лук или две по-малки,една връзка магданоз,доматено пюре-една кафена чашка,олио само за пържене(не се ползват обичайните подправки,като черен,червен пипер и др.)

Приготовление:
Разделя ме си точените кори на четири части.Постиламе първата част в тавата и оставаме на страна.
Започваме с направата на плънката.
В удобен тиган загряваме малко количество олио и изсипваме каймата.Разбърква ме я докато се задуши и стане на гранули.Нарязваме на ситно лука и го добавяме,после нарязваме и магданоза и него го добавяме.Похлупваме за да се задуши.
През това време смесваме едната част доматено пюре с две части вода.Когато преценим,че лукът е омекнал добавяме половината доматен разтвор и сме готови да приготвим пирога.
Върху постланите кори сипваме първата плънка,като сме я разделили и нея,но на три части.После настъргваме обилно с кашкавал и покриваме с кори.Така реденето се повтаря,докато се изчерпи всичко и най-отгоре останат последните кори.Върху тях изсипваме другата половина на разтвореното доматено пюре и се настъргва и последният кашкавал.
Пече се в предварително загрята фурна до 250 градуса и когато е готов продукта се оставя малко да поизстине.След което се нарязва на порции и се сервира с Доматен сок или Мариновани краставички.
Пирогът е високо калориен и му е необходим баланс с кисел продукт,като допълнение.
 
КИФЛИ С КРЕМВИРШ

КИФЛИ С КРЕМВИРШ

Продукти за тестото:
Килограм и повина брашно,мая колкото половин кибритена кутийка,вода,щипка сол,щипка захар.

Продукти за пълнежа:800 гр кремвирши,150 гр.кашкавал, 50 гр.щарена сол.

За намазване :1 яйце

Приготовление:
В дълбока тава пресяваме 1 кг брашно. В средата му правим дупчица и там изсипваме маята, щипката захар, като мачкаме с пръсти, после прибавяме 4 супени лъжици топла вода и пак бъркаме). Покриваме за десетина минутки с кърпа, за да втаса маята. След което добавяме солта по периферията на брашното и една чаша нормална вода и започваме да месим. От време на време си доливаме мъничко вода и така докато тестото стане готово за точене и вече не лепне по ръцете. Оставяме го на топличко да втаса.
След като тестото е омесено и втасало, се разделя на топки, които се побират в шепите ни. Всяка топка се разточва с малко брашно и набрашнена точилка.
Когато сме разточили топчето с дебелина около 3 милиметра, започваме да редим плънката. Наръсваме с шарена сол, поставяме половин кренвирш и парченце кашкавал. След което го завиваме във формата на пакетче. Гледаме да е завито от всички страни, защото при печенето кашкавала се топи и може да се излее навън.
Нареждаме в намаслената тава и намазваме с яйце всяко пакетче, а после поръсваме с шарена сол.
Печем в предварително нагрята фурна до 250 градуса до готовност. Може да се сервират както за закуска с чай, така и за вечеря с чаша червено вино.

Да Ви е вкусно!
 
Последно редактирано:
Ама ти как я караш тая диета :( аз няма да издържа и секунда!!!!! Тестени вкусотии, оооо, само гледай как отлагам всичко за ..."друг път"! :kissyou:
 
Пиле със зеленчуци и сладко кисел сос по Китайски

ПИЛЕ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ И СЛАДКО КИСЕЛ СОС ПО КИТАЙСКИ


Необходими продукти:

Зелени пиперки,
червени пиперки,
дълга ряпа,
лук,
гъби,
пилешко бяло месо,
китайска подправка,
натурално нишесте или брашно,
натриев глутамат,
готов сладко кисел сос,
чили ''Ънкълбенс''


Приготовление:

В тази рецепта всеки един продукт се готви отделно и накрая се сервират заедно.
Всички зеленчуци се нарязват на еднакви ленти. Само гъбите на резени. Пилешкото месо също се реже на лентички.
Подгряваме си един тиган без мазнина или може да използваме скарата.След като повърхността е достатъчно гореща започваме да препичаме всеки един зеленчук отделно, дори отделяме червеният от зеленият пипер, за да не си смесват вкуса. Реда на изпълнение е следният:
Първо лукът, после ряпата, морковите, единият пипер и другият пипер, гъбите и накрая оваляното в малко китайска подправка и нишесте месце. Последното не трябва да е напоено с подправките, а само овкусено. Когато всичките продукти са готови се смесват и заливат със сладко киселият сос и чили "Ънкълбенс". Добавя се една щипка от натриевият глутамат. Не се налага никаква добавка на сол, защото се сервира със соев сос, а той е достатъчно солен.
Поднесете в подходящ съд и добавете малка паничка соев сос.
Да ви е вкусно!
 
Последно редактирано:
Ще си го направя в диетичен вариант - само месото и зеленчуците! И пак ще е вкусно!!!!!!!!!! :kissyou::kissyou::kissyou:
Благодаря!
 
Назад
Top