От кухнята на Джемма 3

  • Началник на темата Началник на темата Djemma
  • Начална дата Начална дата
Статус
Not open for further replies.
Джема,голями вкуснотии предлагаш.Много обичам да готвя.Не съм писала досега,но съм изпробвала твои рецепти,страхотни са.Само дето сега не ми е до готвене.В кухнята ми е над 40 градуса и въобще не ми се занимава,но като захладнее ще наваксам.Сега събирам идеи:)
 
ibg1963 , благодаря ти- и на мен не мий се готви много, затова правя по-леки неща сега.:D

Пирожки с ябълки

За тестото:
30 гр. мая се разбрърква с 1 с.л сол и 1/4 чаша вода. Като втаса се прибавят 70 гр. маргарин, 1 яйже и 1 жълтък,1/2 чаша пр. мляко, щипка сол, 1/2 чаша захар и 3 чаши брашно. Меси се меко, еластично тесто. Оставя се да втаса. След това се разделя на 10-12 топки. Всяка се разточва на кръг, слага се плънка, защипват се краищата хубаво и се обръща със защипаното на долу. КАто втасат пирожките се мажат с белтъка и се пекат на умерена фурна.

Плънка:
2 ябълки се настъргват на едро ренде , прибавя се 1/2 чаша захар. Разбърква се и веднага се използва без да престоява.
 
Джема ,може ли тези пирожки да се направят със солена плънка, сирене например.Аз си падам по солено и кисело.За детито ще има с ябълки а за мен евентеулно със сирене
 
ДА, може всякаква плънка, но тогава изключи захарта от рецептата, само 1 с.л за подпомагане на втасването на маята. И аз обичам със солени плънки- с картофи, с лук, с кайма, дори със зеле. Може с гъби, абе каквото ти харесва.
 
petgrbg, сача задължително се слага на студен котлон или фурна- иначе ще се спука. На фурна се губи малко ефекта, предимно на котлон се готви и стават меса, зеленчуци, катми, пърленки. Каквото ти хрумне.[/QUOTE]

И аз това имах впредвид , защото когато готвя в кален гювеч ,включвам фурната след като го поставя в нея.И с гърнето така правя когато варя боб.Запали ме по този сач и тъй като съм близо до Троян съм поръчала да ми купят .Даже събирам рецепти и няма да пропусна да се похваля.
 
Здравей Джема! Радвам се, че се появи отново, наистина ми липсваше твоето присъствие и в другите форуми. Много се чудих къде се загуби, но вече разбрах. Пожелавам ти успех!

Честито за новата ти придобивка - сач /личи си, че си била на почивка в Трявна/ Аз в моя сач съм готвила само във фурната, защото котлона ми е газов и се страхувам да го сложа направо върху пламъка. Ти имаш ли идея дали може да се сложи там или трябва да има някаква ламарина върху самия пламък?
 
Djemma , би ли казала , преди първоначално ползване трябва ли някаква обработка на плочата с цел да не се спука .Четох в бг.мама , различни начини - пълнене с олио , вода и др. Ти как постъпи с твоя:-|
 
Да, бяхх на почивка в Трявна.:D В БГ Мамма четох,ч е го ползват направо на газовия котлон- нез ламарина. Аз го ползван на керамичен, но ме е страх също, защото и той бързо загрява и първо нагрявам самия сача на 150 гр във фурната, тогава го слагам на котлона.

Относно първата обработка, първо го загрявах без нищо 1 час във фурната на 150 гр, после му налях много олио и го оставих да попие. Изпи го почти цялото.:D После вече го ползвах.Не го мия основно, само с гъбичка го изтривам и леко изплаквам- без много търкане и мокрене.
 
Така , сача е купен и довечера го чакам. Да разбирам ли , че след като направя първичната обработка , мога веднага да го ползвам. Иначе няма да спя цяла нощ.
 
Днес и аз си купих сач!:)

За моя най-голяма изненада от сергийките на Бачковския манастир.Взех си най-големия за 3, 50 лв.
Малкия беше 2,50 , а средния 3,00 лв.
Продавачката ми каза първо да го налея с олио и да го сложа ,за да обгори във фурната за 20-30 мин.Да не го мия с вода, а да го почиствам само със дом.кърпи.

Тези дни и аз ще се опитам да приготвя нещичко,най-вероятно катмички:)
 
Най - големия с какъв размер е ? Моя май е среден , но не съм го виждала още.Чакам доставката след малко
 
Значи май съм избрала малък - т. е среден размер е . Жената е казала да се налее с олио , да се постави във фурната и да се включи на умерена температура. След като постои 1ч. фурната да се изключи и сача да се остави вътре да изстине.
 
Така днес май няма се ползва , защото е във фурната. Та пилешките месца ги правя на тиган , с бекон , гъбки и микс от зеленчуци. Утре ще бъде изпробван с някоя рецепта.:-|
 
Значи днес същата рецепта я направих на сача , но понамирисваше или от олиото или ако с нещо е бил обработван след или по време на направата му. Изобщо не пуши , само парата от готвенето. По - късно ще пробвам с пърленки.
 
Продължавам с хвалбите. Направих пърленки , рецептата е от нета , но сача пуши много ,отдолу излиза пушек като облаци.Иначе са голяма вкусотия.
 
Днес се занимавах със зимнина. Правих мариновани люти печени чушлета и апетитка "Тъщин език"

Чушлетата не са нищо особено. Във всяко бурканче слагам по 1 ч.л сол и захар, горещите пукани на котлон чушлета , доливам с оцет, затварям и обръщам бурканчетата до като изстинат.

Апетитка "Тъщин език"

В голяма тенджера се слага 700 гр доматено пюре, 700 мл вода, 1 чаша олио, 1 чаша захар, 3 с.л сол, 3 с.л оцет, 3кг смлени на месомелачка тиквички, 5 смлени зелени пиперки, 3 смлени лютиви чушки, 100гр счукан чесън. Слага се да заври и се вари 40 мин. След това се разсипва в горещи буркани, затварят се и се обръщат до пълно изстиване.
Рецептата е от www.kuharka.ru
Моите коментартии: Изобщо не е лютиво, вкусът на чесън е умерен, леко сладни. Може да се добави малко повече сол, който не харесва сладникавия вкус.
 
Джема, смятам да направя апетитката "Тъщин език", изглежда вкусна.Имам въпрос.Тъй като си падам по по-киселото, кажи как е на киселина.Мога ли да увелича не само солта, но и оцета?
 
Да, можеш, щом обичаш по-кисело. Аз вече писах- вкусът е сладникав. Опитвай и добавяй на вкус.
 
Статус
Not open for further replies.
Назад
Top