Въпрос относно един гоблен?

• Началник на темата Началник на темата Verche_98
  • Начална дата Начална дата
V

Verche_98

Гост
Момичета имам един въпрос към вас.Понеже си взех да шия един гоблен,а името му е "Елени в гората" и се шие 1:1.Та въпроса ми е можели да шия този гоблен 1:4,а не 1:1 и как става? Питам защото гоблена е много голям и ще го шия много бавно с 1:1.Ще съм ви много благодарна ако някой ми каже.

Последно редактирано:
Ако шиеш 1:4 ще се получи 4 пъти по-голям от дадените сега размери.

Благодаря за обяснението,май ще си го шия едно към едно.

Щом е голям шии си го 1:1 става по красиво.Като му свикнеш дори става по бързо. Успех.

Добре ще го шия 1:1 благодаря ти Лили

Къде мога да го намеря на Аида 18? Не искам да го шия 1:1 защото съм свикнала да шия 1:4.

Аида 18 е по-едра от стандартната панама, която е 22-ри каунт. Ако шиеш 1:4 на нея ще стане още по-голям. На Аида 18, ако шиеш гобленов бод, е най-добре конецът да е три ката. За кръстче е прекалено ситна според мен.
1:1 е по-лесен бод от 1:4 и гобленът става по-нежен.

Никога не съм шиля 1:1, но мисля да го пробвам.Аз знам,че 1:1 е шие по бавно отколкото 1:4.

Точно обратното!
1:1 значи един знак от схемата - един бод на панамата...
1:4 значи един знак - четири бода...
т.е. четири пъти по-бавно се ушиват знаците от панамата...

Аз това много добре го знам и съм си свикнала да шия 1:4,но пък за бавно да се шие при мен не защото аз много бързо шия и не мисля,че 1:4 се шие бавно.

Не ти обяснявам как се шие, а само изказвам мнение. Шия и 1:1, и 1:4, и кръстче.... и на базата на дългогодишния си опит, споделих, че няма как нещо, което е четири пъти по-голямо да се ушие по-бързо. Може да е по-лесно, дори само заради това, че по-рядко се сменя конеца, но по-бързо не е.
ЛИЧНО МНЕНИЕ!!!

Здравейте на всички реших да не пускам нова тема а да попитам тук. В момента правя гоблен по снимка и не ми е ясно за да шия 1:1 или 1:4 каква панама да му задам,Аида 14 или Аида 16.Аз искам да шия 1:4 защото съм свикнала?
Моля,помогнете каква панама да задам.

Аида 14 - шие се кръстче. Размерът става горе-долу като 1:4.
Аида 16 - може и кръстче. Ще се покрие по-плътно панамата. Гобленов бод също може, но с три нишки конец. 1:4 ще стане доста голям.
Не знам броя на бодовете на гоблена, който правиш, но имай пред вид, че каунта на панамата показва колко бода има на 1 инч. Т.е. Аида 14 значи, че на 1 инч от панамата има 14 бода.

Верче, според мен питаш едно и също само сменяш повода / името на гоблена/ . От това какъв бод ще избереш се променя само големината - значи ако си наясно какъв размер искаш да ти е гоблена ще си избереш и бода. За мен 1:4 би трябвало да се работи само на гобленовата българска панама. Аида 14 си е за кръстчета и 1:1.
Всичко е въпрос на твоето усещане за гоблена който ще работиш. :idea:

Не знам с каква програма правиш гоблена от снимка, но доколкото съм запозната тези програми винаги предполагат бод 1:1. Така че, според мен, ако искаш да шиеш 1:4 на българска панама 22 каунт, на програмата трябва да зададеш 11 каунт панама. Дано си разбрала какво написах, но така мисля аз, нека и по-сведущи да кажат.

Аз работя в PM и сега зададох 22 кант,но незнам вече какъв бод да шия щом съм задала 22 кант

Броя на бодовете е 22

Ама наистина питаш едни и същи работи и аз, за да съм полезна, отговарям всеки път. Сега чак изчетох темата от начало.
ГОВОРЯ ЗА БРОЯ НА БОДОВЕТЕ НА ГОБЛЕНА!!!
Това, което си написала, е 22-ри каунт панама. Да, броят на бодовете е 22 на инч.
Гобленът може да е 220/350 бода, например! Или всякакъв друг размер! Но ако е 22 бода ми се струва, че става само за коледна топка.
Ти май не си наясно с елементарни неща в гобленарството, а си тръгнала сама гоблен да правиш!
И, за да съм максимално точна, каквато и панама да зададеш в програмата, все тая. После можеш да ушиеш гоблена по направената схема с какъвто си бод искаш - 1:1, 1:4 или кръстче. Това, разбира се, ако не е с детайл.

Верче, според мен питаш едно и също само сменяш повода / името на гоблена/ . От това какъв бод ще избереш се променя само големината - значи ако си наясно какъв размер искаш да ти е гоблена ще си избереш и бода. За мен 1:4 би трябвало да се работи само на гобленовата българска панама. Аида 14 си е за кръстчета и 1:1.
Всичко е въпрос на твоето усещане за гоблена който ще работиш. :idea:

Аз му зададох ширината да е 500 и дължината да е 150 mm.

Назад