Кражба ли е?

• Началник на темата Началник на темата tdm13
  • Начална дата Начална дата
Аз за всеки случай отправих запитване в музея на Майстора.Трябва наистина специално разрешение и заплащане.Така,че на този етап ще си замразя мечтата.Наистина,не мми се злоупотребява.Харесах една по-неизвестна картина на Сандро Ботичели и там ще направя уникат.Поне ще спя спокойно.
Благодаря Ви още веднъж на всички за вниманието и помощта.
Научих толкова нови за мен неща от вашите коментарии.Все пак светът не е само химия,точни науки и хранително -вкусова промишленост.(с това се занимавам).

това наистина е твое решение . Но аз лично ,ако искам да направя схема на гоблен , който ще ми е в къщи или у приятели няма да се притеснявам, ч е не съм платила за снимката.
А и винаги мога да не подпиша дизайна си:))

И сега си помислих нещо, виждайки в нета снимките на картините на Циганов. Те са направени с Фотошоп и е съвсем естествено да се намират в нета- на един или друг сайт. И интернет пространството е обществено място- така както е улицата , площада , парка навън. Тогава тук важи още една точка от член 42 от Закона за авторското право .
Става въпрос за пета глава.
За СВОБОДНО ИЗПОЛЗВАНЕ НА ПРОИЗВЕДЕНИЯ и кога това е допустимо за свободно използване без заплащане на възнаграждение.
Цитирам:
използването на произведения, постоянно изложени на улици, площади и други обществени места, без механично контактно копиране, както и излъчването им по безжичен път или предаването им чрез кабел или друго техническо средство, ако това се извършва с информационна или друга нетърговска цел;

Всъщност картините на Циганов са и много лесни , за да се направи по тях схема. Направени са както казах с Фотошоп и при преработката им ще има много по-малко странни цветове и единични бодове:))
И онези от музея на Майстора не казват истината. Казват това , което им е изгодно.
Това в случай ,че си им казала, че не правиш дизайните с комерциалана цел.
Не ги обвинявам , разбира се, тяхна работа е да се грижат за това , което се грижат, но не са адвокати .

Абе темата за двд-та и музика е съвсем различна и няма как да се лъжем, че си е наказуемо. Моята логика е ,че всъщност музиката се продава за да можеш да я ползваш (в случая да я слушаш ) и ако не си я купил, а я имаш на компщтъра си значи си я откраднал. Но tdm така или иначе не иска да продава картините на Циганов,а само да я гледа ( след като я ушие просто ще си я гледка) та мисълта ми е ако сега тя си я сложи на Десктопа на Компютъра значи ли ,че е под ударите на закона.Релано тя само си я гледа на монитора така както ще я гледа и на стената

Всичко, което не е забранено е позволено! Нека така да приключи този спор, който освен до влошаване на лични взаимоотношения няма да доведе до нищо друго. Това е моето мнение.И, нека да уважаваме и признаваме труда на нашите дизайнери и творци повече ,отколкото ги уважават и признават в чужбина. Можем,поне да се опитаме.

презаписа на музика или филми не е престъпление.
Свалянето на музика или филми от нет-пространството е такова, но тук не става въпрос за това, нали?
Имам си в къщи едно ДВД , презаписвам го и го давам на теб Дж да речем, да си го гледаш. Това не е престъпление. Престъпление е обаче , ако ти го продадеш и се обогатиш на гърба на автора:)
Тогава ти ще имаш нужда от адвокат, не аз
С риск да разводня темата ще отговоря на това-когато презапишеш DVDто и го дадеш на приятел,това е разпространение.А в състава на нарушаването на авторски права влиза именно разпространението на обекти на авторски права,без да е поискано разрешението на автора.Позволява се само изготвянето на копие за лична употреба и то само когато именно за лична употреба се трансформира обекта на авторски права от един вид в друг (песен от диск на MP3,сканиране на печатна книга и превръщането и е в електронна) или когато копието се прави с цел да се запази оригинала (дискът се е надраскал и има опасност скоро да не може да се използва,съответно с цел да си запазите музиката я трансформирате на MP3 и качвате песните на плейър).....

Astrelaan още нещо-относно "използването на произведения, постоянно изложени на улици, площади и други обществени места, без механично контактно копиране, както и излъчването им по безжичен път или предаването им чрез кабел или друго техническо средство, ако това се извършва с информационна или друга нетърговска цел" което цитираш от Закона-не е хватката да ни копнеш текст от закона,а да си наясно как се тълкува този текст.Интернет не може да се счита за обществено място по никакъв начин! Едно от основните правила на закрилата на авторските права е:"Това,че едно произведение е качено в интернет не означава,че върху него няма авторски права или че то е обществено достояние или че е пуснато за свободен достъп".
Няколко поста има от теб по темата,но едно вярно и смислено нещо няма в тях.

а може би и tdm13 е един бъдещ наш известен дизайнер?
Нека и се даде шанс и сама избере дали да започне така както са започнали / а някои от тях не са и свършили/ всички български дизайнери- правейки схеми на гоблени по картини върху , които няма права:))

Нека не изместваме съществото на темата, защото разискваното тук е полезно . И за нас , разискващите конкретно по темата. Много неща се изясняват, когато говорим за тях.
Поставянето на догми, правила , етикети и забрани никога не е спомагало за прогреса - дали в изкуството, техниката или пък човешките отношения.

Теен,
аз цитирам закона, не си го измислям.
Така ,че ,ако цитатите не са верни за това е виновен сайта от където съм ги копнала. :)
Този сайт се намира в интернет, достояние е за всички.
В интернет има много подобни сайтове- информацията в тях е достъна за всички, вижда се от всички. Което ще рече ,че е публична .
Този форум също е публично място в интернет.
Има форуми, които не са, изисква се специална регистрация, за да четеш какво е написано и съответно са затворени общества.
Така ,че и в интернет- пространството, както и в реалността има публични места , и частни, закрити:)

Казваш, че не казвам нищо смислено по темата.
Вероятно ти не искаш да разбереш или поне да вникнеш в думите на закона.
Аз тълкувам закона от гледна точка на евентуалния нарушител. Опитвам се да намеря вратички, които да го оправдаят.:) И ги намирам.
Това е работата на адвоката.

Ето извадка от цялата глава, отнасяща се конкретно за въпроса в темата. Не коментирам празапис на ДВД и подобни. Казах,че това е друга тема:

Глава пета.
СВОБОДНО ИЗПОЛЗВАНЕ НА ПРОИЗВЕДЕНИЯ
Допустимост на свободното използване (загл. изм. - дв, бр. 77 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.)

Чл. 23. (Изм. - ДВ, бр. 77 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.) Свободното използване на произведения е допустимо само в случаите, посочени в закона, при условие че не се пречи на нормалното използване на произведението и не се увреждат законните интереси на носителя на авторското право.

Свободно използване без заплащане на възнаграждение (загл. изм. - дв, бр. 77 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.)

Чл. 24. (Изм. - ДВ, бр. 77 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.) (1) Без съгласието на носителя на авторското право и без заплащане на възнаграждение е допустимо:

1. (доп. - ДВ, бр. 99 от 2005 г., в сила от 10.01.2006 г.) временното възпроизвеждане на произведения, ако то има преходен или инцидентен характер, няма самостоятелно икономическо значение, съставлява неделима и съществена част от техническия процес и се прави с единствената цел да позволи:

а) предаване в мрежа чрез посредник, или

б) друго разрешено използване на произведение;

2. използването на цитати от вече разгласени произведения на други лица при критика или обзор при посочване на източника и името на автора, освен ако това е невъзможно; цитирането трябва да съответства на обичайната практика и да е в обем, оправдан от целта;

3. използването на части от публикувани произведения или на неголям брой произведения в други произведения в обем, необходим за анализ, коментар или друг вид научно изследване; такова използване е допустимо само за научни и образователни цели при посочване на източника и името на автора, освен ако това е невъзможно;

4. използването като текуща информация в периодичния печат и другите средства за масово осведомяване на речи, отчети, проповеди и други или на части от тях, произнесени на публични събрания, както и на пледоарии, произнесени в съдебни процеси, при посочване на източника и името на автора, освен ако това е невъзможно;

5. (изм. - ДВ, бр. 99 от 2005 г., в сила от 10.01.2006 г.) възпроизвеждането от средствата за масово осведомяване на вече разгласени статии по актуални икономически, политически или религиозни теми, в случай че такова използване не е било изрично забранено, при посочване на източника и името на автора, освен ако това е невъзможно;

6. възпроизвеждането по фотографски, кинематографичен или аналогичен на тях начин, както и чрез звукозаписване или видеозаписване на произведения, свързани с актуално събитие, за да бъдат тези произведения използвани от средствата за масово осведомяване в ограничен обем, оправдан от целите на информацията, при посочване на източника и името на автора, освен ако това е невъзможно;

7. използването на произведения, постоянно изложени на улици, площади и други обществени места, без механично контактно копиране, както и излъчването им по безжичен път или предаването им чрез кабел или друго техническо средство, ако това се извършва с информационна или друга нетърговска цел;

8. публичното представяне и публичното изпълнение на публикувани произведения в учебни или в други образователни заведения, ако не се получават парични постъпления и не се заплащат възнаграждения на участниците в подготовката и реализирането на представянето или изпълнението;

9. (изм. - ДВ, бр. 99 от 2005 г., в сила от 10.01.2006 г.) възпроизвеждането на вече публикувани произведения от общодостъпни библиотеки, учебни или други образователни заведения, музеи и архивни учреждения, с учебна цел или с цел съхраняване на произведението, ако това не служи за търговски цели;

10. възпроизвеждането на вече разгласени произведения посредством Брайлов шрифт или друг аналогичен метод, ако това не се извършва с цел печалба;

11. предоставянето на достъп на физически лица до произведения, намиращи се в колекциите на организации по смисъла на т. 9, при условие че се извършва за научни цели и няма търговски характер;

12. временното записване на произведение от радио- и телевизионни организации, на които авторът е отстъпил правото да използват произведението, осъществено със собствени технически средства и за нуждите на собствените им предавания в рамките на полученото разрешение; записи, които имат важна документална стойност, могат да бъдат съхранени в официален архив;

13. използването на произведения за целите на националната сигурност, в съдебно или административно производство или в парламентарната практика;

14. използването на произведения по време на религиозни церемонии или на официални церемонии, организирани от публичната власт;

15. използването на сграда, която е произведение на архитектурата, или на план на такава сграда с цел реконструкцията й.

(2) Разпоредбите на ал. 1 не се отнасят до компютърните програми. За тях се прилагат разпоредбите на чл. 70 и 71.

Всеки тълкува закона както му е изгодно.
Съдията накрая се прозинася:))

Astrelaan аз много добре съм разбрала закона и сега се опитвам да го разясня и на моите студенти. Всичко,което е трябвало да знам за авторските права съм го научила от двамата най-големи специалисти в България.По отношение на интелектуалната собственост,разграничението между специалиста и адвоката е от огромна важност.Защото адвоката чете закона и се ръководи от написаното, а специалиста тълкува закона,много често и участва в изготвянето му.
Да не разводняваме повече темата :rainbow:

Надявам се вашите студенти да мислят и самостоятелно.:)
Приемаме наученото от другите, но само ,когато започнем да го ползваме и за нашите цели, да го преосмисляме , да се съмняваме и да се стремим да погледнем и по-далеч ще достигнем до нови истини .

Темата за мен отдавна преключи, просто отговарях на въпроси тук, защитавайки позицията и написаното от мен.
законите могат да се тълкуват по различен начин в зависимост от потребностите ни.
да не казвам, че в България все още няма интернет закони.
Тук говорехме за снимки взети от публичното интернет пространство, преработени за лични цели без целта на тази дейност да е търговска.
Според закона, това действие може да се приеме за законно:))

Аstrelaan,при Цыганов също се заплаща copyright.С него лично си контактуваме е един руски сайт.Лично ми е обещал,че следващата му нова картина ще бъде за мен.Човека живее от авторските си права над картините си-продава ги за календари,картички и гоблени.Нямам претенции да бъда известен дизайнер,понеже на 41 няма за кога.А дизайна,който искам да направя за моите приятели,ще се вижда от много хора.Те са доста известно семейство и ги посещават известни интелектуалци.
Благодаря ти за юридическите съвети.Явно си много добър адвокат.Ще те търся за съвети по другу въпроси,понеже прояваяваш завидна компетентност.Само ще те моля евентуално за мейл.

tdm13,
41 години е една прекрасна и съвсем подходяща възраст, за да се започне нещо ново:)
Пожелавам ти успех

Назад