Кражба ли е?

• Началник на темата Началник на темата tdm13
  • Начална дата Начална дата
Още от началото на темата останах с впечатление, че НЕ коментираме случая, когато някой си прави гоблен по картинка за свое лично ползване.

Що се отнася до иконите, не Православната църква държи авторските права върху тях, а художниците, които са ги нарисували... Църквата може да определи режима на достъп до една икона на нейна територия, но не и да й стане автор. А ако иконата не е на нейна територия, максималното, което църквата може да направи, е да я освети.

parcheka,
Dura lex,sed lex или строг закон,но закон.Например,руският цифров художник Циганов.Харесвам две или три негови картини и искам да направя схеми по тях за близки.Издирвам го чрез Гугъл,пиша му.Ако изобщо не ми отговори,забравям.Защото ако дам моите схеми и те се разпространят,подлежа на ударите на закона.Друг пример-Майстора.Чрез музея се свързвам с наследниците му.Ако се договорим-ОК,ако не,sorry.Но за лично ползване,в хола ми,това е друг въпрос.В този случай предпочитам да използвам нещо лично,отколкото чуждо.
A Solaria като автор и дизайнер най-добре знае тези неща.Аз изцяло се доверявам на нейното мнение.

tsvety,предполагам си наясно,че в САЩ правото е прецедентно. НЯМА държава,в която авторското право да е с такава продължителност.Бернската конвенция,в която членуват над 100 държави е основополагаща.Когато се чудите за някоя държава,просто вижте Конвенцията и дали държавата я е подписала.
С тези приказки за 100 и 100 и кусур години закрила ще ме накарата да изгоря книгата,която съм написала и да си скъсам договора с университета:)
solaria е обяснила доста точно нещата.Моля ви вземайте предвид информацията,която ви дават запознати лица.Всички "драскате" някакви неща с от тук-от там дочута информация и обърквате хората,които са поискали съвет.

tdm така съм съгласен, когато знаеш тези неща ( кой е автора или къде е изложена дадена картина )наистина може да се свържеш с него или с наследниците му
Но все пак при сегашните възможности на Интернет просто смятам,че може да ти попадне нещо на което няма как да откриеш автора( пример: имам над 40 000 модела на татуировки може би 85% от тях нито са подписани,нито им е оказан автора) Въпреки,че не подценявам Гугъл смятам за не възможно да откиря точния автор на дадения модел или поне аз не знам как
Извинявам се и за друго понеже разбрах че е за лично ползване. Ако се сменят само нюасите и размера според мен си остава същия модел и в крайна сметка не би трябвало да правиш. Аз още нз как МС не са ги осъдили , но това е друга тема на разговор

Въпреки,че не подценявам Гугъл смятам за не възможно да откиря точния автор на дадения модел или поне аз не знам как
Една евентуална възможност за откриване на повече информация за дадено изображение е новата търсачка на изображения:

http://www.tineye.com/

Да, а пък може просто като си търсиш картинки да е в по-специализирани за тази цел сайтове, например deviantart.

tdm13,
доколкото разбирам ти ще разработиш схеми по картините на Циганов и Владимир Димитров–Майстора с некомерциална цел.
Няма да ги продаваш, ще пишеш в информацията за гоблена ,че са разработки по определена картина и т.н.
По този начин , не вземайки пари и не присвоявайки чужд труд ти не увреждаш по никакъв начин законните права на авторите според Закона за авторски права.
Ето цитирам и един член от този закон:
Чл. 24. (Изм. - ДВ, бр. 77 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.) (1) Без съгласието на носителя на авторското право и без заплащане на възнаграждение е допустимо:

1. (доп. - ДВ, бр. 99 от 2005 г., в сила от 10.01.2006 г.) временното възпроизвеждане на произведения, ако то има преходен или инцидентен характер, няма самостоятелно икономическо значение, съставлява неделима и съществена част от техническия процес и се прави с единствената цел да позволи:

а) предаване в мрежа чрез посредник, или

б) друго разрешено използване на произведение;

Знам ,че ще има известни противоречия на това ми мнение, но независимо от тях имаш всякакви законови основания , за да не се притесняваш от съдебно преследване:))
Ти правиш дизайните за себе си , за подарък примерно.
Няма да ги изложиш в сайт или магазин с определена цена и съответно няма да се облагодетелстваш от оригиналите

значи ако си презапишеш музика от някой диск, но за собствено ползване не крадеш интелектуален труд, защото не е с комерсиална цел и няма да го продаваш, а ще подаряваш например :oops:

Да, презаписът на музика и филми не е забранен, все пак носителите са скъпи, а пък могат лесно да се изхабят (както ставаще едно време с грамофонните плочи, ама тях нямаше как да копираме), преследва се по закон разпространяването (сийдването), а иначе компаниите си позволяват на своя глава да преследват хора, които са си свалили неща (това пак за щатите)

написала съм, че ще го подаряваш, както и за гоблена си говорим. да си направиш схема и да я подариш на дружка, нали и това е некомерсиално. и декто като си направиш резервно копияе, можеш да го дадеш на приятл за временно ползване ли?

презаписа на музика или филми не е престъпление.
Свалянето на музика или филми от нет-пространството е такова, но тук не става въпрос за това, нали?
Имам си в къщи едно ДВД , презаписвам го и го давам на теб Дж да речем, да си го гледаш. Това не е престъпление. Престъпление е обаче , ако ти го продадеш и се обогатиш на гърба на автора:)
Тогава ти ще имаш нужда от адвокат, не аз

обаче в немския закон пише още, че ако двд-то е със защита, нямаш право да го копираш. колко такива има днес?

Astrelaan, а според теб как стои въпросът с тиражирането, което по принцип е авторско право (copyright значи точно това - право на копиране, т.е. тиражиране)?

Примерно купиш си DVD с музика, направиш 1000 негови копия и ги подариш на приятели, да не се харчат и те... Или пък го качиш в интернет "временно" (за десетина години) в някой сайт, за да могат приятелите ти да си го теглят - "для ознакомления", както му се вика... Или пък и двете...

Доколкото схващам идеята ти, би трябвало това да е ОК със закона, според теб...

да де, но тук става въпрос за България и не за ДВД, а за картина. Която няма да се презаписва всъщност.
Както и да е, закона е ясен.
Ще гледаме да не презаписваме германски двд-та:)))

Солария, не мисля, че е моя работа и че тук е мястото да разисквам проблема ви:)
Ще съм ви благодарна ,ако наистина искате отговори на назадения ви въпрос, чието естество коренно се различава от разисквания в тази тема, да си формулирате и отворите ваша тема.
Примерно със заглавие - Етично ли е или не, презаписа и ползването на чужд труд и продаването му като свой със съотвеното клеймо за оригиналност.
И ако зададете този въпрос , отговорете и вие , моля ви.
Как на времето сте се справихте със съвестта си?

Не аз набърках тук темата за презаписа и раздаването на DVD-тата с музика.

За останалите да кажа, че ние с Astrelaan имаме отдавнашни лоши отношения, които явно се коренят в убеждението й (личащо в съобщението й по-нагоре), че и аз съм крала чужди модели, както повечето други гобленарски фирми в България.

Аз лично все още смятам това за недоразумение, понеже за всеки, който има очи, е ясно, че се справям достатъчно добре с правенето на нови модели и го доказвам много пъти всяка година... и то от много години насам...

наистина сте доста добра вече.
Но не мисля, че тук е мястото да си говорим интимно с вас.:)

Астрелаан, моля те, бъди така добра да документираш враждебността си - покажи снимки или схеми на гоблени, които и Солария също продава, и които са отпреди моделите на Солария - само не и онзи с жената, която я има и синя и червена, в момента не се сещам, кой от двата цвята беше на Солария. Това така или иначе е класическа картина... трудно да станат много разьлични гоблени...

Искам да видя нещо наистина крадено.. .
Питам, защото МНОГО харесвам моделите на фирмата, макар да си признавам, съм ушила само два от безплатните, и ми се струва, че никъде не съм виждала същите разработени от друга фирма (освен гореепосочената жена в синьо и червено).

Назад