Най-важното всъщност е как авторът на снимката е казал, че иска тя да се използва. Авторът може да каже - нямате право за нищо, освен да я гледате тая снимка, може да каже, ако искате нещо да правите с нея първо ме питайте, може да каже правете с нея каквото искате, но после задължително ми кажете, може за некомерсиални цели да е едно, за комерсиални - друго, може и всичко да е съвсем свободно и т.н.
В този ред на мисли, наскоро попаднах на
http://zindy-zone.dk/ Авторката на рисунките е сред дизайнерите на HAED, но има още няколко нейни рисунки, по които има гоблени, може би лични разработки, при това сравнително познати ни. Тя много ясно е посочила как могат да се използват нейните рисунки. Някъде имаше нещо като "Тези рисунки са много лични за мен и не бих желала да се репликират", което наистина кара човек да се замисли, преди да почне да си играе с тази картинка, защото в нея са вложени някакви лични преживявания и емоции.
Та, така де, според мен учтивото поведение, ако липсва ясно изразена воля на автора на картинката (била тя и картинка на гоблен), е да се попита, може ли да се използва за еди си какво. Отделно, може би е хубаво, ако гоблена е разработка на някоя фирма, да се погледне как фирмата се защитава (особено, ако самата рисунка е нейна собственост), за всеки случай.
Имайте пред вид, че когато направите една схема, вие сте нейн автор, имате някакви права върху работата си, но имате и някакви отговорности пред закона (без да коментираме къде колко се спазва той).
Ето
линк към закона, който умее да разбира такива текстове, може да каже по-добре.