Обсъждане на схеми и гоблени

• Началник на темата Началник на темата Val4e
  • Начална дата Начална дата
Здравейте, може и да е задаван вече подобен въпрос, но няма да имам време да изчета всичко по темата и затова питам.
Започнах да шия един гоблен на Ланарте. В ключа, в колонката, която се шие с кръстче има 3 други колонки. Едната пише 1/6- ясно ми е, че се шие кръстче с една от щестте нишки. Втората колонка е 3/6- кръстче с 3 нишки от шестте. Обаче в третата пише 3/1. Е това вече не го разбирам-логиката следва да е да се шие с три конеца от по 6 нишки, но ми се струва абсолютно безумно да е така.
Моля ви, някой с повече опит с такива гоблени да ми каже как да го шия това 3/1
Благодаря много на тези, които ще си направят труда да ми отговорят :) !

Я покажи модела, аз имам доста схеми на Ланарте, но са в РМ - като засечем модела, може и решение за се намери

Мирастив, аз съм шила само няколко зодии на Ланарте. Погледнах и в моите схеми има такова 3/1 - точно на ламето, не помня много точно как съм го шила, но предполагам, че на 3 ката

Имам оригинална комплектовка на този гоблен и още довечера ще погледна.:idea:

Момичета, аз го разгадах... :) Като си погледнах конците, ламето е в една нишка. Така че, аз си мисля, че в случая са искали да кажат да си го направя в три нишки и така да го шия.
Тъй че, проблема е решен :)
Все пак ви благодаря, защото вие ме подсетихте хубаво да си погледна ламето как е

Момичета, аз го разгадах... :) Като си погледнах конците, ламето е в една нишка. Така че, аз си мисля, че в случая са искали да кажат да си го направя в три нишки и така да го шия.
Тъй че, проблема е решен :)
Все пак ви благодаря, защото вие ме подсетихте хубаво да си погледна ламето как е

Абсолютно си права! Ламе - три нишки.

Здравейте!

Голяма почитателка съм на гоблените по картини на Владимир Димитров - Майстора. В момента шия "Момиче сред ябълки". Решила съм следващият ми гоблен да бъде пак по картина на Майстора - "Жътварки" или "Момиче от Калотинци"("Момиче от Кюстендилско").

Ако някой от вас е шил тези гоблени, нека ми препоръча разработката на коя фирма да предпочета. Колкото и да съм невежа, знам, че е от голямо значение не само качеството на конците, но и палитрата от цветове, които са подбрани. Бих искала да се насоча към най-доброто цветово съчетание.

И още един въпрос... Винаги съм предпочитала да си купя готово комплектовани за шиене гоблени. Вие как предпочитате - да си ги комплектовате сами или да ги купите готово комплектовани? И какво е предимството на всеки един от вариантите?

Надявам се, ако някой има опит в комплектоването на "Жътварки" и "Момиче от Калотинци" да сподели. Може пък да се пробвам да си ги комплектовам сама.

Здравейте!

Голяма почитателка съм на гоблените по картини на Владимир Димитров - Майстора. В момента шия "Момиче сред ябълки". Решила съм следващият ми гоблен да бъде пак по картина на Майстора - "Жътварки" или "Момиче от Калотинци"("Момиче от Кюстендилско").

Ако някой от вас е шил тези гоблени, нека ми препоръча разработката на коя фирма да предпочета. Колкото и да съм невежа, знам, че е от голямо значение не само качеството на конците, но и палитрата от цветове, които са подбрани. Бих искала да се насоча към най-доброто цветово съчетание.

И още един въпрос... Винаги съм предпочитала да си купя готово комплектовани за шиене гоблени. Вие как предпочитате - да си ги комплектовате сами или да ги купите готово комплектовани? И какво е предимството на всеки един от вариантите?

Надявам се, ако някой има опит в комплектоването на "Жътварки" и "Момиче от Калотинци" да сподели. Може пък да се пробвам да си ги комплектовам сама.

Аз уших "По жътва" и "Момиче сред ябълки" на Милена Стил и горчиво съжалявам.Добре,че ги направих 1:1,та да не ме яд за материалите поне.Разочарована съм от подбора на цветовете.Когато шиех тези гоблени още не бях наясно с пренаборите и гобленовата програма.
Предпочитам сама да си направя комплекта,като използвам пренабор на оригиналната схема.По принцип отдавна не използвам готови комплектовки.Правя си пренабор,променям според мен неудачните цветове и когато комплектовам,в магазина допълнително проверявам дали избора ми е удачен.
Но това е моя гледна точка.Изчакайй да прочетеш и други мнения и реши кое е най-удачно за теб.

Моето "Момиче сред ябълки" е на "Български гоблен" - Росица Бакалова. Цветовете са ярки, но ми харесва как са подбрани. По принцип Майсторът рисува ярко и по специфичен начин.

А иначе гобленът ми е подарък, не съм го избирала аз. Но като ви чета се заричам, че ако трябва аз да си купувам гоблен, задълъжително да проверявам да е някоя добра комплектовка.

Уших "Момиче със слънчогледи" - на Милена стил от Галерия бродерия. Стана много хубав. Ушиха го още три гобленарки.Освен,че е добре комплектован, не е и труден. Опитайте, нямада съжалявате с този гоблен!

Здравейте!Решила съм да си комплектовам тази мадама на Маиа http://media.snimka.bg/s1/1617/029478934.jpg?r=0 но съм в голямо чудене за панамата.От един сайт разбрах ,че е светло розова 16 каунт.Досега не мога да открия от къде да си купя такава и другия въпрос е дали правилно съм разбрала цвета? Благодаря предварително!

Здравей Албенче ето от тук виж за панамаhttp://www.8888bg.com/thank-you.php?id=65

Здравейте момичета, моля за съвет. Преди време бях започнала един гоблен, но се оказа, че съм сбъркала единия цвят, защото има много близки цветове и при това светли. Трябваше да го разшивам, нещо което много мразя, и го оставих. Сега си спомних и го разших, но съм забравила гергефа на него и когато го свалих има жълто очертание на панамата. Гергефът е дървен от немските, само такива използвам, друг път не са ми правили проблеми. Гобленът няма фон, ще си личи. Пробвах на едно малко местенце да го запера, но нищо не стана. Какво да правя?

Последно редактирано:
Имам нужда от помощ :)

Здравейте любители на гоблените. Шия гоблени от известно време, но все още се чувствам много зелена. Сега се опитвам да сглобя един гоблен с динозаври - любими са на синът ми. Имам снимка, схема и цветове. Проблемът е че имам имената на цветовете на конците само на руски. Някой ще може ли да ми помогне да подбера конци от гамата на DMC :confused:. Ще пусна направо сайта, в който намерих информацията, защото не успявам да кача само снимка.

http://www.liveinternet.ru/journals...d=147556117&journalid=3789279&go=prev&categ=0

Благодаря ви предварително :kissyou:

По реда на знаците ,дано да ти помогна- сиво; св.сивозелено (като мъх);сивозелено;св.зелено;св.кафявозелено;т.кафявозелено;св.масленозелено(олив) ;масленозелено;ярко зелено;зелено;т. зелено; златистожълто;пясъчно;златисто кафяво; св.червенокафяво; т. кафяво; червенокафяво;т.червенокафяво;червено ;черно.

:)

dushkova, благодаря ти много за помощта :kissyou:

А да попитам какво означават буквите в имената на цветовете, например vy lt moss green, какво е значението на буквите VY LT?

Назад