Обсъждане на схеми и гоблени

• Началник на темата Началник на темата Val4e
  • Начална дата Начална дата
здравейте искам да попитам нещо за Момичето с коня на Ланарте( ако някой го е шил, аз съм си го комплектовала, не е оригинален) - по схемата не ми е ясно, четох, търсих и пак не разбрах- има квадратчета с по 4 еднакви символа в него (знака е като мартеничка), това ме обърква и ме кара да си мисля че гоблена се шие с кръстат бод, само че бода обхваща 4 квадратчета на панамата, а панамата трябва да е ситна.Така ли е?Досега не съм шила и 3/4 кръстче, гледах линковете, които са изложени във форума, но пак не ми се връзва,ако може малко по подробно да ми се обясни, специално за моя гоблен

Не съм от най-компетентните, но някъде в схемата, обикновено там, където са номерата на конците и знаците, трябва да е даден и номерът на панамата. Ако е 28 каунт, където кръстчетата се шият през дупка, нормално е да има четвъртинки бодове!

Гоблените на Ланарте обикновено са на 27 каунт панама точно заради четвъртинки, половинки или с детайл. Ако си си приготвила 14 каунт също става, но ще цепиш панамата............

В "Момичето с коня "на Ланарте няма 3/4 кръстче,има полукръст ,кръст и контур ,и един особен вид мартеница /долната част на крестчето се ушива с един цвят,а горната с друг/.В интернет има и подобна схема на друга фирма,да не би да имаш нея?Оргиналната панама е 27 каунт и се шие през дупчица.

Здравейте момичета,честит празник.Имам нужда от съвет.Смятам да шия един от гоблените по картина на Хейгл- Гърция.Та питането ми е на какъв каунт панама е най-добре да се шие,защото ми се струва че на 14 каунт става доста голям чаршаф.
:confused:

Аз ги ших на 14 !Не стават толкова големи!Добре изглеждат според мен!

Дизайнерът правилно е преценил, че най-добре става на 14 каунт и моята Гърция е на такава панама. Зависи от гледната точка, но за мен размерът на такъв каунт изобщо не е голям. :greeneye:

Последно редактирано:
В "Момичето с коня "на Ланарте няма 3/4 кръстче,има полукръст ,кръст и контур ,и един особен вид мартеница /долната част на крестчето се ушива с един цвят,а горната с друг/.В интернет има и подобна схема на друга фирма,да не би да имаш нея?Оргиналната панама е 27 каунт и се шие през дупчица.
ами моята е 14 каунт май :), и затова не ми беше ясно, да значи трябва да е 27 каунт и да се шие през дупка, а мартеничката с два цвята, но как с два, в смисъм как да разпределя цветовете, може по два начина, не знам как да го направя, например както има 4 знака в едно квадратче- горните два или един горен и един долен с еднакъв цвят, тогава кръстчетата ще изглеждат различно, дали ме разбрахте?

Аз точно затова мисля ,че имаш другата схема ,а не на Ланарте.В оргиналния вариант ключа и схемата са много ясни .За мартеничката е обяснено с кой цвят се шие отдолу и с кой отгоре,а самият гоблен се шие само с една нишка.За един цвят в ключа има два знака единствено ,когато с него се шие един път кръстче и един път полукръст.Доколкото си спомням в другата схема има и 3/4 кръстчета,но не и в оргинала на Ланарте.

bubole4o ,извинявам се ,може и да съм те подвела.Сега погледнах и видях,че Ланарте имат и "Девойката с коня " ,и този който аз съм шила "Spring ride"/който също изобразва девойка с кон/.Аз през цялото време обяснявам за втория ,а ти явно имаш впредвид първия .

Аз точно затова мисля ,че имаш другата схема ,а не на Ланарте.В оргиналния вариант ключа и схемата са много ясни .За мартеничката е обяснено с кой цвят се шие отдолу и с кой отгоре,а самият гоблен се шие само с една нишка.За един цвят в ключа има два знака единствено ,когато с него се шие един път кръстче и един път полукръст.Доколкото си спомням в другата схема има и 3/4 кръстчета,но не и в оргинала на Ланарте.

значи, в схемата няма 3/4 кръстче, а само кръст и полукръст- и има знак който отгваря на два цвята( както каза ти)- това е в табличката на полукръстчетата, и тук не ми става ясно, кажи аджеба:confused: как да се ушие това- пак да кажа- при полукръсчетата има знак който се шие с 2 цвята, според мен трябва да сложа една нишка от единия и една от другия, и да шия полукръст през дупчица

6d89c90a1017t.jpg
[/URL][/IMG]

Снимах оргиналния ключ,в края с червено са отбелязани и двата знака за мартеницата.Уточнявам,че това е ключа на "Spring ride".Конците са разположени на органайзер и там където няма достатъчно място са поставени в две отделни дупки /както тук са 13 и 34/.Това е един и същ номер конец ,просто той е в голямо количество и е сложен под два номера.Да не би това да те обърква?

Последно редактирано:
bubole4o,тази схема ,която имаш е пренабор,а не оргинал.Знакът ,като запълнен пясъчен часовник ,за който са ти дадени два цвята и който в схемата е с четири символа в квадратче е въпросната мартеница.В оргинала тя се шие с една нишка 402 в едната посока и с една нишка 945 в горната посока.Абстрахирай се от това ,че имаш 4 знака в квадратче.За този знак ,който ти е с ДМС white,в оргинала се шие с един копринен конец на Анхор ,който придава и красотата на гоблена.Мисля ,че можеш да го замениш с ДМС сатин /бял/.По принцип този гоблен се шие с една нишка ,а не с две ,както е дадено в твоята схема. http://www.flickr.com/photos/walentiina/7780431688/sizes/l/in/set-72157628360402243/ Това е моята девойка с една нишка на бял лен,ти си прецени как искаш да го ушиеш.

Майка ми иска да шие този гоблен. Оригиналът е на Ланарте, но вече не се предлага в каталога и за това изтеглих схемата от нета. Оригиналът е с се с кръстат бод на лен 32 с една нишка. Не мога да си представя как ще се покрие панамата с една нишка. Ако някой го е шил, моля кажете с гобленов бод ли сте шили или както е в оригинала и какво се получава?

bubole4o,тази схема ,която имаш е пренабор,а не оргинал.Знакът ,като запълнен пясъчен часовник ,за който са ти дадени два цвята и който в схемата е с четири символа в квадратче е въпросната мартеница.В оргинала тя се шие с една нишка 402 в едната посока и с една нишка 945 в горната посока.Абстрахирай се от това ,че имаш 4 знака в квадратче.За този знак ,който ти е с ДМС white,в оргинала се шие с един копринен конец на Анхор ,който придава и красотата на гоблена.Мисля ,че можеш да го замениш с ДМС сатин /бял/.По принцип този гоблен се шие с една нишка ,а не с две ,както е дадено в твоята схема. http://www.flickr.com/photos/walentiina/7780431688/sizes/l/in/set-72157628360402243/ Това е моята девойка с една нишка на бял лен,ти си прецени как искаш да го ушиеш.
много ти благодаря, внесе светлина наистина, вече знам как да го ушия, ще използвам сатин, както ти ми предложи, ще се абстрахирам от онова квадратче :gipsy: и не знам....но ще го ушия , ако трябва с една нишка, за мен ще е красив всякакъв, защото съм се трудила. Знаеш ли, Велосипедистките съм ги шила с две нишки и станаха доста красиви, наситени, даже импровизирах с ламето , което обрамчва гоблена накрая - стана много красив и така, пак ти благодаря

слънчогледи на Р.Бакалова

Здравейте, сръчни гобленари!
Имам въпрос за Слънчогледи в кошница на Р.Бакалова - на каква панама се шие и ако е възможно броя на чилетата конци, които са необходими - ориентировъчно.
Благодаря!

Назад