Ябълков пай

  • Началник на темата Началник на темата Djemma
  • Начална дата Начална дата
Ето ме отново в действие. Направих ябълков пай с готово бутер тесто. Върху тестото наредих почистени и нарязани ябълки, поръсих със захар и канела и покрих с второ парче тесто, нарязано със специално валяче. Който няма валяче се прави решетка от лентички. Изпякох и поръсих с пудра захар. Плънката може да се задуши с малко вода и масло по желание.Моите така го харесват повече затова не я задушавам.
 
Много ми хареса рецептата, Джемма, бърза, лесна и вероятно страшно вкусна :wink: .
Би ли могла да покажеш валячето, с което си нарязала тестото? Сигурно го има по магазините, но не съм го забелязвала досега...
Поздрави :!:
SflowerLine5.gif
 
Изглежда много красиво и интересно :!:
Ще го направя, макар че нямам валяче, ще си поиграя да режа лентички :)
 
Някой не живее ли в Чехия, да му пратим малко парички за валяче :? :D
Валя, няма да е същото - първо ще е връткаво, а второ няма да е същото, а трето - абе валяче си требе :D :D :D .
 
Здравете!
Докато спеше малката гадинка направих една малка тавичка от пая - както се казва за проба. Да ама тя като се събуди и като го нападна - така й хареса, че сега трябва да прявя втора тава - тоя път ГОЛЯМА!

Djemma, хиляди благодарности за рецептата :flower:
 
Valja каза:
Изглежда много красиво и интересно :!:
Ще го направя, макар че нямам валяче, ще си поиграя да режа лентички :)


Има решение и за този проблем :wink: , просто купи формички за пясък или пластелин с формички. Тези формички са чудесни за всякакъв майсторлък в кухнята :yes: .
 
Наистина е голямо предизвикателство това да намираш решение на проблемите- с подръчни средства.

Аз и до ден днешен си пазя като злато две празни метални тубички от ВАЛИДОЛ. Някой у дома го е ползвал, но на мен ми беше важна опаковката: ползвам ги за изрязване на миниатюрни кръгчета и отворчета в сладкиши и украси.
46smdr.gif
 
nelka каза:
Наистина е голямо предизвикателство това да намираш решение на проблемите- с подръчни средства.

Аз и до ден днешен си пазя като злато две празни метални тубички от ВАЛИДОЛ. Някой у дома го е ползвал, но на мен ми беше важна опаковката: ползвам ги за изрязване на миниатюрни кръгчета и отворчета в сладкиши и украси.
46smdr.gif

А пък аз си имам капачки от шампанско :D , стават за правене на гъбки, а малки чашки стават за мини желета. Малката много им се радва :)

Аз ще използвам случая за да попитам Джема за едни яйца, които видях в нейните снимки. Приличаха на желирани с моркови вътре, много интересни ми се видяха. Джема напиши ми рецептата, ако може :lady:
 
Ползвала съм пластмасови тапи (преди години с тях затваряха бутилки с оцет) за малки дупки - за сладки Очички, например. :) В минало време, защото скоро не съм правила. [:]
 
Аз ще използвам случая за да попитам Джема за едни яйца, които видях в нейните снимки. Приличаха на желирани с моркови вътре, много интересни ми се видяха. Джема напиши ми рецептата, ако може :lady:[/quote]

Ами много са лесни.
Яйца " Фаберже"
На яйцата правиш дупка колкото 5 стотинки от едната страна. Изпразваш съдържанието, измиваш ги. Приготвяш аспик или бульон избистрен с желатин , наливаш малко от него в яйцето, оставяш да желира в хладилника в поставката за яйца. Нареждаш продукти по желание- може варен белтък, морков, царевица, месо, колбас, каквото се сетиш. Заливаш отново да покрие продуктите. Оставяш да желира и накрая допълваш с аспик и оставяш да желира. Престояват така една нощ до пълното желиране. Много лесно се белят, после, няма проблем . Нареждат се върху лист от зелена салата, изглеждат ефектно.
 
Биби,

Не се подигравай с каката и валидола! :twisted:
Само той да беше! Какви ли не глупости пазя и събирам, защото все за нещо понякога ми вършат работа когато го нямам готово фабрично. Дааааа. :lady:

Алис,
ти защо вече не правиш очички?
17smdr.gif

-Не ти остава време от заяждане с nelka, нали?!
37smdr.gif
 
Джема, благодаря за хубавата рецепта!
Вчера направих пая - стана фантастичен! Аз добавих и цели орехови ядки.
Но имам проблем - когато го нарязах горната кора (която направих от преплетени лентички) ми се отдели от долния пласт и се панаруши красотата на пая! бъркам ли някъде :?:
 
Нелка, скоро ще направя очички и тогава няма да имам време за другото (изказах обратната теорема, че ако имам време за очички, няма да имам време за заяждане).
П.П. Ама за какво ли го пиша, след като няма да го прочетеш...
 
TDK каза:
Джема, благодаря за хубавата рецепта!
Вчера направих пая - стана фантастичен! Аз добавих и цели орехови ядки.
Но имам проблем - когато го нарязах горната кора (която направих от преплетени лентички) ми се отдели от долния пласт и се панаруши красотата на пая! бъркам ли някъде :?:[/

Възможно е, ако си сложила сурови ябълките, ако са задушени или сладко от ябълки тестото ще полепне по него и няма да се отделя. Я на чбълките направо не се задържа. То и при мен се отдели на средните парчета, но на моитре не им пречеше да го ометат.:) А на крайните, тестото се задържа лкъм долното и не се отлепя.Ако те притеснява това, можеш да правиш порционни парчета. Той да разрежеш бутертестото на парчета за сервиране направо и да направиш решетка върху всяко едно. Тогава ще се запази цяло парчето.
 
Благодаря! Наистина ябълките ми бяха сурови!
Това е идея - да се нареже предварително на парчета. Тъкмо човек може да прояви творчество при украсяване на различните парчета.
 
Момичета, разбрах къде има валячета . Но са скъпи-15 лв, защото магазините са за професионално оборудване. Днес от там си купих 2 силиконови форми, много симпатични слънчоглед и за малки кексчета ( на добра цена). Магазини има в София, Варна, София и Русе,ето го сайта:
http://www.piero.bg/
 
Назад
Top