Торта за детски рожден ден?

В четвъртък моето момченце става на 2 години и мисля да му направя тортата. Имам горе-долу идея какво да представлява, но като гледам из този форум какви майсторки има реших да се допитам и до тях :) А и ще нося в яслата тортата, та трябва и по-представителна да е все пак.

Скарлет каза:
Рецепта:
Иди до най-близката сладкарница,избери торта от каталога и поръчай..... [:]
Бързо,лесно,вкусно. :yes:

Така бих направила, но в Сливен има 2-3 сладкарници, и тортите им нито вкус като вкус имат, нито някакъв вид. Та за това ми се иска аз да направя нещо.

Блазе ти и аз искам да нося в градината наша торта, а не купена, но на нас не ни разрешават домашни. Откакто преди две години мина рождения ден без торта, не си правя труда, направо поръчвам. Направили са само снимки и не са я разрязали, върнаха ми я вечерта, защото сестрата не разрешила домашна торта. А беше с телетъбиси, горките деца само са се облизвали , без да си кусат. Аз им казах, че е съвсем прясна, но..не!Ако искаш мога да ти дам идеи за украса, но незнам колко сложни ше ти се сторят. Ето някои.
Динозавър

Колкото до рецептата на тортата-може да използваш всяка твоя любима , аз за децата предпочитам да не е с бита сметана, а използвам заквасена, рецептата е следната
Блат
4 яйца, 1 ч.ч захар
1.ч.ч брашно
1 ч.ч орехи
1 бакпулвер
3 с.л какао

Крем
1 голяма кофичка сметана заквасена се разбива с ванилия у 1 ч ч пудра захар. Първо се разбива сметаната добре и после се слага захарта, внимавай, че се втечнява крема, ако това стане , не се отчайвай, разтвори 1 пак желатин и го прибави към крема - ще имаш желирана торта :D Вкусът и е хубав и подходящ за деца.Успех.

Ееееееее,Джема,не е чесно........Запали и мен.Големия син е рожденник на 29.Януари и обикновенно поръчвам торти(такава "рецепта" [:] препоръчах и на Водолейчето),но като гледам твоето предложение,много се изкушавам дали да не спретна и аз една торта и да изненадам синчето........ :? :? :? :idea: :idea:

Djemma, много благодаря за идеите. Обаче аз вече си харесах една торта от сайта, който Скарлет е пуснала, обаче и твоите ще изпробвам за следващите рожденни дни. Сутринта вече захванах тортата. Дано да стане, че да й направя снимка и да я покажа :) Обаче проблема ми е, че ще стане около 55 см дълга и няма да може да се побере в хладилника, та се чудя сега къде ще я съхранявам до четвъртък. А аз вчера изрично попитах в нашата ясла дали ще приемат домашна торта, и ми казаха, че всичко вземали. Та не вярвам да имаме проблеми.
Аз точно за крема нямах идея какъв да е и си мислех като разрежа блатовете между тях да сложа от нишестените кремове на "Д-р Йоткер" , а отгоре с разбита сметана. Но сега се чудя дали с течна сметана да я правя или както ме съветваш със заквасена.

Я покажи каквав торта си харесала, не ни дръж в напрежение. Този сайт аз мнооого го уважавам.

Здравейте
момичета отадвна ви чета, но още не съм писала, обаче тази тема не дава мира на човек:)
Djemma а самата глазура с какво я правиш - да речем на балоните.
Аз си купих фондан, ама или аз незнам как се работи с него или.... :cry:
нещо стана много дебело, нищо не можах да направя,да не говорим да се направи фигурка от него.
Скоро ще правим прощъпулка на Ели и ми се иска да направя нещо вкусно и ефектно :cool:

Малее, какви торти има в този форум!!!
Чак ме е яд, че го отворих- сега така ми се яде тортичка. :(
Ще вземете и мен да ме заразите и да направя на 14.02 една торта и аз, само че не за св.Валентин, а тогава е рождения ден на синът ми и ще стане на 5г. :idea:
Само че от руския нищо не разбирам и дано Djemma да помага ако се реша.

Биби, фонданът не е за фигури, той е за покритие на пасти, на еклери предимно. За торта трудно става гладко, тъй като застива бързо. Не си виновна ти, не се притеснявай. За еклери е супер, пробвай. Аз имам карамелов и наскоро правих еклери.

ахааа, така си и знаех :cool:
а за торта какво мога да ползвам?
и фигурки как се правят?
....май много станаха въпросите, но вие тук сте моя пътеводител в сладкарското изкуство :flower:

Ето каква рецепта съм копирала пак от руски форум (тези рускини ми вземат акъла направо):

Торта "Мече"

Орехов блат:

50 г лешници, 3 яйца, 75 г захар, 1/2 пак. ванилия, 50 г брашно, 1/2 ч.л. набухвател

Шоколадов блат:

1 ч. брашно, 1 ч. захар, сол на върха на ножа, 1/2 пак. бакпулвер, 2 с.л. какао, 1 ч. сметана, 1 с.л. разтопен маргарин, 1 яйце.

Ганаш от бял шоколад и кафе:

150 г сметана, 200 г бял шоколад, 2 ч.л. разтворимо кафе

Орехов блат:
Лешниците се смилат. В купа се разбиват яйцата, добавят се 3 с.л. гореща вода и се разбива до гъста пяна. Добавя се захарта и ванилията и пак се разбива. Смесват се брашното, лешниците и набухвателят, пресяват се и се примесват внимателно на два приема в яйчената смес. Налива се във форма и се пече. Лешниците могат да се заменят с орехи или бадеми.

Шоколадов блат:

Брашното, захарта, солта, бакпулверът и какаото се размесват добре. Добавя се сметаната, маргаринът и яйцето. Фурната се загрява до 180С. Формата се застила с пекарска хартия, изсипва се тестото и се пече 30-40 мин. до готовност. Блатът се получава много мек, трябва внимателно да се изважда и обръща.

Кафеен ганаш

Шоколадът се разчупва на парченца, слага се в купа. Сметаната почти се кипва с кафето, излива се в/у шоколада, разбърква се до пълно разтваряне. Оставя се да изстине, разбърквайки от време на време. Като изстине се разбива с миксер, докато масата не придобие гъстота на сметана.

Това съм копирала и превела, нямаше обяснения за подреждането на тортата, нито за украсата. :?

P.S. Ох, не съм превела както трябва - не са фъстъци, а лешници, коригирам. Sorry.

Marinera, много хубаво предложение! Е, малко е за по-напреднали, но е важно да имаме желание за красиви и разнообразни неща в ежедневието си!

Назад