Меню за Свети Валентин

  • Началник на темата Началник на темата kotentseto
  • Начална дата Начална дата
Ами аз реших да пусна темата по-отрано, за да има време да си обменим интересни идеи. ТУк ме вдъхновихте с тези вкусотии дето видях и вече за трети път си правя едни еклерчета, само дето не мога да им измисля някаква глазура отгоре. Едно време ги продаваха с някаква кафява глазура, но не я знам, ако някой се сети, нека я напише тук :lady: .

Та аз със сигурност съм решила , че едно от нещата ще са еклерчетата, а за другата част още умувам, исками се нещо новичко :idea: .
 
kotentseto каза:
.........ако янко се сети нека я напише тук :lady: .

:D Ами не знам ЯНКО дали ще се сети, но да знаеш как ми стана весело. Още повече че имам един познат с това име, на който най- , ама най-последният интерес са тортите.


Аз кафява глазура най-бързо правя от пудра захр+какао+вода.
Захарта е повече от какаото.
Опивала съм и други, но това е за ежедневна употерба.
 
Торта "Свети Валентин"
Блат:
280 гр масло
225 гр захар
1 ванилия
4 яйца
225 гр брашно
185 мл мляко

Крем:
50 гр меко масло
120 гр пудра захар, пресята
3 ч л "Куантро"
Червена боя

Фурната се загрява до 180 гр. Формата (20 см) се намазва и застила с хартия.Разбива се маслото със захарта, прибавя се ванилията и яйцата -едно по едно. Брашното и млякото се прибавят по една лъжица като се редуват последователно. Полученото тесто се изсипва във формата. Пече се около час, час и 15 мин. Оставя се във формата за 5 мин, после се вади на решетка да изстине. Изрязва се във формата на сърце.
Крем:
Разбива се маслото със захарта, прибавя се ликьора, червената боя . Тъй като куантрото е скъпо може да се замени с друг портокалов ликьор, например кюрасо(но не синьо).
Блатът се разрязва на две, единия се намазва с крема, покрива се с втория. Цялата торта се покрива с мастика, която се приготвя по следния начин:
5 ч.л желатин
125 гр течна глюкоза
1 кг пудра захар
Желатинът се слага в тенджерка с 3 с.л вода,прибавя се глюкозата и се нагрява до разтопяване на желатина. след леко охлаждане се прибавя постепенно към захарта и се измесва като тесто.от него се изрязват няколко бели сърчица. останалото тесто се боядисва в розово и се изрязват няколко розови сърчица. Останалото се разточва и се покрива гладко тортата. Остатъците по края или внимателно се изрязват ,или се подгъват навътре под тортата. От изрязаните парчета се измесва по-тъмна мастика с още малко червена боя и се изрязват по-тъмно розови сърчица. Сърчицата трябва да са с различни размери. Закрепват се към тортата със захарен сироп- 1 с.л пудра захар с малко вода.
 
Ето глазура от моя архив :) [:] :)

Шоколадова глазура - Нелка:

120 г кристална захар
100 г шоколад
4 с.л. вода
****************
Свари водата + захарта на гъст сироп.
С горещия сироп залей шоколада и разбъркай.
Ако получената глазура е много гъста, може да добавиш вода (евт. кафе, алкохол)
Резултатът от смесването може да е плачевен: не се плаши, само добави още течност, нещата се оправят.

Ползва се топла, евентуално я поддържай топла на водна баня или "в края на печката".
 
Еклери с маскарпоне крем
Еклери няма да пиша как се правят, всички знаят, но ако има въпроси ще ги допиша.
Крем:
- 200 г стафиди
- 2,5 дцл amaretto
- 2 пак желатин
- 500 мл сметана
- 120 г захар
- 500 г mascarpone
Стафидите се накисват в амарето,а желатинът в студена вода.
Разбива се сметаната със захарта, прибавя се маскарпонето и желатина, накрая стафидите.
Пареното тесто може да се шприцова във вид на сърце, за да се получат еклери сърца. Разрязват се на две, върху долната половина се шприцова крема и се покрива с горната половина.
 
Джемма, помагай! Какво е това "амаретто", "маскарпоне" и течна глюкоза? За глюкозата - това ли пише на етикета, защото аз не се сещам в какъв друг вид се продава, освен течна (е, малко на мед прилича...).
 
Маскарпоне е вид италианско сирене( в Метро има най-различни по цени и качество). Но да ти кажа сирене е силно казано, по-скоро е като руската гъста сметана (базарная, ако ме разбираш какво имам предвид-тази, която бабки продават на базаре, она же деревенская)Ама, че се изразих :D Амарето е ликьор от бадеми, а глюкозата ще я намериш в аптеката.

П.П Като бяхме малки със сестра ми говорихме на руско-български, всъщност си мислехме, че е един език, напълно разбираем за всички, а не два. :D
 
Джемма, благодаря за пояснението! :)
За езика напълно те разбирам, защото и аз с едната си баба цял живот (съзнателен, за който си спомням) си говорехме на абсолютно измислен руско-български и чудесно се разбирахме. Понякога я молех да ми говори само на руски, но тя след второто изречение вече превключваше на "нашия си" език. [:]
 
kotentseto каза:
Едно време ги продаваха с някаква кафява глазура, но не я знам, ако някой се сети, нека я напише тук :lady: .

Аз правя за еклери следната глазура с бонбони "Лакта": Бонбоните от един пакет ги разтапям на водна баня с 1/2 пакетче масло. Както е гореща глазурата я нанасям върху еклерите.
 
Розово шампанско

Шампанско 8 части
Боровинков сок 2 части
За украса,няколко свежи боровинки.

Pink_Champagne_2.jpg
 
водолейче каза:
Аз правя за еклери следната глазура с бонбони "Лакта": Бонбоните от един пакет ги разтапям на водна баня с 1/2 пакетче масло. Както е гореща глазурата я нанасям върху еклерите.

А тез бонбони продават ли се още, защото имам много мили спомени от детството си с тях, но не съм ги виждала по магазините... :?
 
lubopitko каза:
водолейче каза:
Аз правя за еклери следната глазура с бонбони "Лакта": Бонбоните от един пакет ги разтапям на водна баня с 1/2 пакетче масло. Както е гореща глазурата я нанасям върху еклерите.

А тез бонбони продават ли се още, защото имам много мили спомени от детството си с тях, но не съм ги виждала по магазините... :?

От Billa си ги купувам :)
 
Ами така се казва на руски-мастика и не знма превода на български, затова го написах така. :lady:
 
Водолейче благодаря за инфото!!! Като приключа с диетата ще отскоча до Била да ги потърся... :yes: Предполагам ще ги открия при другите бонбони? :?
 
nelka каза:
kotentseto каза:
.........ако янко се сети нека я напише тук :lady: .

:D Ами не знам ЯНКО дали ще се сети, но да знаеш как ми стана весело. Още повече че имам един познат с това име, на който най- , ама най-последният интерес са тортите.


Аз кафява глазура най-бързо правя от пудра захр+какао+вода.
Захарта е повече от какаото.
Опивала съм и други, но това е за ежедневна употерба.

:D Ох , така ме развесели с този Янко [:] , аз като бързам и все пиша п някоя такава думичка дето после става за майтап, да не ти казвам в чата колко пъти са се получавали таквиа шеги :D .

Та аз за Свети Валентин ще правя еклерчета пак и непременно ще пробвам твоя вариант за глазура.
 
Djemma каза:
Торта "Свети Валентин"
Блат:
280 гр масло
225 гр захар
1 ванилия
4 яйца
225 гр брашно
185 мл мляко

Крем:
50 гр меко масло
120 гр пудра захар, пресята
3 ч л "Куантро"
Червена боя

Фурната се загрява до 180 гр. Формата (20 см) се намазва и застила с хартия.Разбива се маслото със захарта, прибавя се ванилията и яйцата -едно по едно. Брашното и млякото се прибавят по една лъжица като се редуват последователно. Полученото тесто се изсипва във формата. Пече се около час, час и 15 мин. Оставя се във формата за 5 мин, после се вади на решетка да изстине. Изрязва се във формата на сърце.
Крем:
Разбива се маслото със захарта, прибавя се ликьора, червената боя . Тъй като куантрото е скъпо може да се замени с друг портокалов ликьор, например кюрасо(но не синьо).
Блатът се разрязва на две, единия се намазва с крема, покрива се с втория. Цялата торта се покрива с мастика, която се приготвя по следния начин:
5 ч.л желатин
125 гр течна глюкоза
1 кг пудра захар
Желатинът се слага в тенджерка с 3 с.л вода,прибавя се глюкозата и се нагрява до разтопяване на желатина. след леко охлаждане се прибавя постепенно към захарта и се измесва като тесто.от него се изрязват няколко бели сърчица. останалото тесто се боядисва в розово и се изрязват няколко розови сърчица. Останалото се разточва и се покрива гладко тортата. Остатъците по края или внимателно се изрязват ,или се подгъват навътре под тортата. От изрязаните парчета се измесва по-тъмна мастика с още малко червена боя и се изрязват по-тъмно розови сърчица. Сърчицата трябва да са с различни размери. Закрепват се към тортата със захарен сироп- 1 с.л пудра захар с малко вода.


Дано успея да я измайторя тази тортичка, много е сладурска :yes: .

Иначе една от салатките ще е идята от смежните човечета, но във форма на гърди със сутиен :idea: . СУтиена мисля да го направя от маслини или насъргани моркови, а май ще може и от цвекло, как мислите :? ?
 
Свети Валентин ли? :?: :!:
Снощи толкова ме обидиха, че не опитаха човечетата, а дъщерята дори и помага, та обещавам да им изпека една кокошка :D
Еклерчета правих преди малко, пълних ги с "подобрен" :?: пудинг на д-р Йоткер, отвън също ги понамазах и им метнах едни шарени пръчици :thumbup:
Ей това ще го няма до сутринта обаче.
Вие с какъв пълнеж ги правите? :rezando:
 
Назад
Top