Торта "Свети Валентин"
Блат:
280 гр масло
225 гр захар
1 ванилия
4 яйца
225 гр брашно
185 мл мляко
Крем:
50 гр меко масло
120 гр пудра захар, пресята
3 ч л "Куантро"
Червена боя
Фурната се загрява до 180 гр. Формата (20 см) се намазва и застила с хартия.Разбива се маслото със захарта, прибавя се ванилията и яйцата -едно по едно. Брашното и млякото се прибавят по една лъжица като се редуват последователно. Полученото тесто се изсипва във формата. Пече се около час, час и 15 мин. Оставя се във формата за 5 мин, после се вади на решетка да изстине. Изрязва се във формата на сърце.
Крем:
Разбива се маслото със захарта, прибавя се ликьора, червената боя . Тъй като куантрото е скъпо може да се замени с друг портокалов ликьор, например кюрасо(но не синьо).
Блатът се разрязва на две, единия се намазва с крема, покрива се с втория. Цялата торта се покрива с мастика, която се приготвя по следния начин:
5 ч.л желатин
125 гр течна глюкоза
1 кг пудра захар
Желатинът се слага в тенджерка с 3 с.л вода,прибавя се глюкозата и се нагрява до разтопяване на желатина. след леко охлаждане се прибавя постепенно към захарта и се измесва като тесто.от него се изрязват няколко бели сърчица. останалото тесто се боядисва в розово и се изрязват няколко розови сърчица. Останалото се разточва и се покрива гладко тортата. Остатъците по края или внимателно се изрязват ,или се подгъват навътре под тортата. От изрязаните парчета се измесва по-тъмна мастика с още малко червена боя и се изрязват по-тъмно розови сърчица. Сърчицата трябва да са с различни размери. Закрепват се към тортата със захарен сироп- 1 с.л пудра захар с малко вода.