Малки трикове за шиене

• Началник на темата Началник на темата Val4e
  • Начална дата Начална дата
Да се похваля имам си придобивка игли с топче .Една колежка от новата работа се оказа че е работила в Катекс -Казанлък там изшиват дефектите на плата с игла с топче и като се заговорихме че шия гоблени и тя ме снабди с такива игли .Едните са тънки по дълги а другите са малко по късички много лесно се шие с тях особено места с по едно бодче .

А дали някъде в Казънлък може да се купи от тези игли? :confused:
Аз искам да си взема от по-дългите!:idea:

Иглите с топче на върха не се продават в търговската мрежа. Можеш да се снабдиш само от някой, който работи в текстилната индустрия, защото с тях изшиват грешките на платовете. От снабдител на едно от сливенските текстилни предприятия знам, че се внасят от Германия направо в техните складове. Между другото една съфорумка беше писала, че си е купила от Севлиево. Така че другият вариант е да помолиш някой от този град да ти прати.:idea:

Честито ! :clap:Завиждам ви ,че сте се сдобили с такава игла.:idea: Аз искам каквато и да е -само едничка.:kissyou:

Шие се както и с други игли. :idea:Топчето е миниатюрно, едва забележимо, но с него по-удобно се шие, защото някакси се приплъзва по панамата и по-лесно намира дупчицата. :greeneye:Ама и аз едно обяснение дръпнах... Дано сте ме разбрали!

galia69,

Как се шие с такава игла с топче? Изобщо не си го представям....
Роси,Мариянка ти е обяснила много точно как се шие с нея.Направо е мечта да имаш такава игличка:DАз имах преди повече от 20 години такава игла и бях много доволна,но на втората седмица я счупих:(-беше от тия,които са по-дълги.От тогава си търся,но без резултат:(

Здравейте гобленарки, да честитя ПЪРВА ПРОЛЕТ на всички и пожелая много творчески успехи. В търсене на фирми с по-ефтини комплекти попаднах на форума. Започнах да шия доста късно - на 48 год. До тогава само българска бродерия. Писах на лични на някои от Вас с въпрос за конците и благодаря за отговорите. Но тази тема е много интересна и полезна. За иглите с топче - има ги във почти всички магазини за гоблени на фирма "Вилер" в Германия.
Аз шия на ръка, от долу на горе и от ляво на дясно - с плътно покриване на панамата - без да прескачам. Така са ме учили стари гобленари и майсторките от "Българско творчество" дето шиеха някога костюмите на ансамбъл Филип Кутев. Та въпроса ми е: като шиете с избиране само на един цвят или на участъци от два-три цвата не се ли получават така наречените "дупки". Панамата не се ли издърпва в няколко посоки. При мен гоблена стои леко "дръпнат" на една страна, но не съм имала проблем при слагането в рамка. За подгаване на панамата ползвам лента за подгъви /много тясна хартиена и се отлепва след това много лесно/ при шиене на дрехи.
Дано съм Ви била полезна:flower:

Последно редактирано:
шия гоблени по поръчка и също като sem започвам от ляво на дясно и запълвам панамата плътно. но като шиете така с един цвят и го запълвате по цялата панама не ви ли се получават много прескачания???

И на мен ми се струва голяма играчка да се шие с един цвят по цялата панама. Аз също шия по цветове , но в определен "район". Трябва да е голямо взиране в схемата, за ад определиш всички места с цвета.... А ако е с мн. цветове и смени, очите съвсем ще се уморят.

Контурен бод

:hello: Привети,
едно въпросче ми възникна ....... при контурен бодползвате по-остра игла? Имам на места желание да бодна в средата на кръстчето, но с етаминената игла не получава добре и го заобикалям (желанието), бодвайки в края :D

Голям съм философ иначе (като давам съвети), но този модел, който правя, искам да го изпипам и ще се радвам да чуя и вас :idea:

Шия само с игла с топченце. Лекотата на шиенето идва от това, че иглата е тънка, а топчето не позволява иглата да закача в панамата или в ушитите конци. За кратко ших с затъпена гобленарска игла и разликата е осезателна особенно при модели с единични бодове.
Вижда ми се скучно да се шие само с един цвят в листта схема, мен колорита ме "запалва":rainbow:

В гоблена на Майа,който спечелих от томболата на Анхор, в аксесоарите е включена вдевачка и остра игла. Като гледам какви контури се завихрят с тези кучета- пазачи, не виждам как бих се справила с гобленовата игла.:D За всичко са помислили хората.Така че вдени си острата игла и си очертавай контура както го виждаш.Успех!:kissyou:

Последно редактирано:
В гоблена на Майа,който спечелих от томболата на Анхор, в аксесоарите е включена вдевачка и остра игла. Като гледам какви контури се завихрят с тези кучета- пазачи, не виждам как бих се справила с гобленовата игла.:D За всичко са помислили хората.Така че вдени си острата игла и си очертавай контуракакто го виждаш.Успех!:kissyou:

suuuuuuupeeeer, dushkova i mimiko! наистина без контура е едно посно, а ако спазя контура от лартинката и бодвам и по средата ,ще стане 3D :thumbup:

шия от години,с лявата ръка и без гергеф.Навивам чилетата на картончета и си издърпвам конец,колкото ми енужен на око.Конците си държа в кутия от бонбони,много е удобно.Старая се да шия наред по схемата,така е почти невъзможо да сгрешиш(а това е ужасен момент).Задрасквам ушитите квадратчета с химикал(предпочитам червен).

:clap:
Момичета, а като шиете с такава космическа скорост от обратната страна гобленът ви не прилича ли на изтривалка за пред входната врата? Какви са тези 5-6 квадратчета 1:1 за 4 часа? Какви са тия конци от по 1 метър? За първи път влизам в този сайт и съм изумена колко много жени не знаят как се шие гоблен, а имат претенции, че и акъл дават.

:confused:Ами обясни твоя начин на шиене тогава.Ще се радваме да споделиш.:kissyou:

Истинският гоблен се шие с две лица, мила. Затова и комплектовките на Вилер са с толкова много конци. Не за да ушиеш 2-3 гоблена, а да ушиеш един, но както трябва.

А как ти се струва ,че шием и как се печелят първо, второ и т.н. места от конкурси за ушиване на гоблен?:idea:Сподели ни своя опит ,мила ,за да се научим:-|Аз не шия много бързо ,но за час горе -долу едно квадратче става,пък ако нещо не си догледал,недай си боже, има шие, пори и мърмори.:D

:clap:
Момичета, а като шиете с такава космическа скорост от обратната страна гобленът ви не прилича ли на изтривалка за пред входната врата? Какви са тези 5-6 квадратчета 1:1 за 4 часа? Какви са тия конци от по 1 метър? За първи път влизам в този сайт и съм изумена колко много жени не знаят как се шие гоблен, а имат претенции, че и акъл дават.

Ако си запозната с всички техники и съвремени бодове и комбинациите им ще се замислиш преди да напишеш някоя глупост.

Назад