Малки трикове за шиене

• Началник на темата Началник на темата Val4e
  • Начална дата Начална дата
И аз плета на една кука - един милион пъти по-бързо е да се мине с иглата според мен. Най-много ми харесаха обаче гоблените, които са минати на оверлог - де да имах такава машина ....:(

Момичета, това с поръбването е щура работа особено ако гоблена е голям. Аз всичко минавам на машината с една операция зиг-заг и гоблена може да си го премятам, колкото си искам без да се разридва. Номера е в схемата и затова идеята на Валче от първа страница ми се струва доста добър. Проблемът е, че сега шия нещо с 81 цвята, които се преплитат бод по бод. Просто няма как да оцветявам с маркер. Сега вдявам, бодвам, подмушвам така за по един-два бода. :evil:

:)

atina, пак можеш да оцветяваш :) Аз например шия по цветове и последвах нейния съвет - много съм доволна :greeneye: Шия гоблен, който е със 72 цвята. Взела съм си маркер - жълт и на мястото, където шия , проследявам дали има знаци от този цвят и ги оцветявам , след това ги ушивам и така следващия цвят и по - нагоре :) Много е лесно и удобно :smokin:

позволете на един мъж да каже нещо. преди десет години аз ходих при опитни гобленарки да видя коя как шие, те както и аз не използвахме гергеф. аз шиех цвят по цвят и много или малко се изнервях и после се научих да шия малки гоблени и такива каквито ми допадат. и вече сед десет години научих свой начин на бродерия. схемата зачертавах (знак по знак) с молив, не използвах никакви цветни маркери. а един друг мъж искаше да му покажа, за да може да шие и продава гоблени защото е нямал пари. след време аз научих за една програма която генерира схеми за гоблени и му я казах. Така аз не му показах цели десет години каква е моята технология на ушиване на гоблени и защо съм ги шиел бързо. истината е следната: той искаше да ме манипулира. но аз си шия цвят по цвят или за да не сбъркам последователността на шиенето, аз определям с очертаване докъде ще стигне знака на отделния цвят и тогава продължавам. извинете за подробностите. много съм благодарен на две жени от асеновград, те ми показаха как се ушива качествено един гоблен.
:idea::idea::idea::idea: :D

Това с тиксото е сладка идея особено за дребосъците. А за големите гоблени аз си имам трик - прегъвам панамата все едно ,че ще правя подгъв и тропосвам.Става бързо и после само издърпвам конеца преди да изпера:gipsy:Няма нищене, и не губя време да обикалям гоблена.

cherrylady,сигурно е бързо и лесно по твоя начин, но аз вече съм създала навик. Всъщност аз зачертавам с молив и имам показалец, който ми посочва до къде съм стигнала. Представлява месингово цилиндърче с "човка". А инак карам подред целия гоблен. Не подминавам и не шия цвят по цвят. Незнам колко е бързо, но например "Лунна зима" я уших за 10 месеца. :idea:

Момичета,аз също си оцветявам знаците,но с разл.цветове.Не мога да шия толкова бързо.Веднъж пробвах с гергеф,но се отказах-може би нещо не правя както трябва?Трябва ли гоблена да е опънат,или да е по-свободен?Отгоре и отдолу ли мушкаш с иглата,или както ако е в ръката ти?Случвало ли ви се е някои конци да са много замъхени и какво правите тогава?Благодаря на всички,които могат да ми дадат съвет:kissyou:

zara, съветите които мога да ти дам : Панамата, когато шиеш с гергеф, трябва да е опъната. Промушваш иглата отдолу и после отгоре. За замъхените конци - не разбрах дали се получава, след като ги ушиеш или преди това? Лично на мен не ми е удобно да шия с гергеф (пробвала съм само с обикновен - без стойка) - става по - бавно и идва момент, в който се изнервям :)

Моят опит - за гергефа - ползвам го, когато шия кръстчета. Става много по-лесно, бързо и равномерно. Но за гобленов бод не ми е удобен. За конците - можеш да пробваш с кърпичка с омекотител - прочети по темите, вече не помня в коя се дискутираше това.
И все пак, въпреки всички трикове, за които си говорим, основното, за да шиеш повече е да имаш повече свободно време за любимото хоби. :D:D

Безкрайно ви благодаря за съветите,знаех си,че мога да разчитам на вас.:clap:

за конците

Здравейте, :kissyou:

Усукването на конците е проблем при мен. Открих в един форум една идея и реших да я изпробвам и се оказа ефикасна и да я споделя с вас. Видях, че veneta_az я е споменала вече.

За да не се усукват конците по време на шиене ги прекарайте през кърпичка с омекотител. Не знам дали тези кърпички които се използват за забърсването на очила са с омекотител, но стават. Аз лично имах голям проблем с усукването и конеца постоянно се завързваше на възел. :(
Но след като се шие с такъв конец, имам чувството че по-леко преминава и през самата панама.
Но ми направи впечатление, че някои от конците (DMC) оставят следа по самата кърпичка, и си мисля дали няма да пуснат като се изпере гоблена. Въпреки че съм чувала, че те не пускат при пране.

lotoss_r, по принцип се препоръчва конците да се перат предварително в хладка вода, та ако пускат "излишната боя" да се отмие. Но аз лично никога не съм ги прала и досега не са ми боядисвали :)

lotoss_r, по принцип се препоръчва конците да се перат предварително в хладка вода, та ако пускат "излишната боя" да се отмие. Но аз лично никога не съм ги прала и досега не са ми боядисвали :)

Надявам се и моите да не пуснат. И си мисля да опера гоблена с хладка вода.

За прането на последния си гоблен , си купих сапун на фирмата, която препоръча cecunka. Оказа се, че не е точно като нейния - моят е глицеринов, но съм страшно доволна. Мн. хубаво изпира. Не остана следа от молива, което доста ме притесняваше. А самият гоблен стана мн. мек, все едно съм го прала с омекотител :lady:

Не знаех къде да сложа линка, който открих. Но той е в помощ за по-леко шиене, затова реших да е тук. Ако сметнете, че не е така, не знам да направим отделна тема за помощните средства, които ползваме, но пък стават много теми...
Това открих случайно
http://www.permin.dk/Default.aspx?ID=49&M=Shop&PID=170&ProductID=4082
Може би сте го виждали, но за мен е ново, изглежда удобно за ползване. Някой от вас ползва ли? Ако не точно това, нещо на същия принцип:confused: Дали помага тази лампа или пречи при самото шиене? Някой виждал ли е нещо подобно тук в България?

Мисля, че е доста удобно, защото ти осветява бродерията, подобни лампи има в магазините за 1 лев:idea:

Това с лампата е добра идея:clap:

Аз използвах подобна когато Влади беше бебе, бях я закачила на креватчето (доста силно свети), но за гоблена не се бях сетила.

Сега ще мога да шия докато мъжът ми гледа мач че на другата ми е тъмно.
:kissyou:

Назад