Малки трикове за шиене

• Началник на темата Началник на темата Val4e
  • Начална дата Начална дата
здравейте, аз съм нова тук,но много се радвам , че ви открих !!! за сега съм ушила само един гоблен , т.е. в момента го завършвам -Св. Георги и той е 1:1 , но следващият , който съм си избрала е 1:4. Искам да попитам как точно се шие 1:4 , знам че 1 знак отговаря на 4 бода , но всичките 4 ли трябва да ушия и тогава да мина на следващия знак или как? предварително ви благодаря за вниманието

може отговора ми да е позакъснял ... сори
http://gobelinmarket.hit.bg/bgadvices.htm
http://gobelinmarket.hit.bg/bghowtostitch.htm

Последно редактирано:
Ето и моите трикове:
1. Шия само с гергеф
2. Шия по цветове като винаги започвам от този, който заема най-много част
3. Шия на отделни части, т.е. хващам един лист от схемата и шия само него
4. Първо с маркер отбелязвам знака, който ще шия и карам по него.
5. Като свърша с него го задрасквам и почвам следващият

Ето нагледно как изглеждат нещата, избрах една по-лесна част от схемата за да е по-ясно.
Преглед на прикачен файл 110185Преглед на прикачен файл 110186
Преглед на прикачен файл 110187

Начина, който описах по-горе много ми помага. Така не се лутам, много важно не си моря очите търсейки знаците в схемата, не си прекъсвам шиенето за да отбелязвам докъде съм стигнала. Освен това така най-лесно се шият гоблени с повече цветове или места, където има струпани цветове. Не ви съветвам да използвате няколко цветни маркера, след няколко опита установих, че с един е най-добре. Иначе става много шарено и объркано.

И накрая ще ви кажа, че аз шия не повече от 4 часа на ден, а един лист, например от тези, които ви показах го шия за 3, максимум 4 дена.
Здравейте,
Благодаря за ценните съвети, реших да пробвам първо с маркер да оцветя символа на конеца, с който шия, и наистина става по-бързо, не губя време да търся в схемата символите.

Здравейте момичета! Много полезни съвети. Шия "Теменужки" от около 15 години, бях ученичка, после студентка, започнах работа, 2 майчинства и през цялото време имах желание да го довълша, но все не успявах. Днес прочетох всичко в темата и много се мотивирах да го довърша и да си купя нов, за да изпробвам всички техники.

Здравейте и от мен!Много интересна темичка!Аз шия по редове - така ми е по-лесно.В началото когато почнах преди повече от 15 години си отбелязвах с маркери върху схемата какво съм ушила,но вече не го правя.Имам позната,която шие по цветове и после често и се налага да разшива,защото е навлязла в друг цвят.А аз като сгреша веднага разбирам и разшивам само по няколко бода.Много ми хареса идеята с омекотитела, ще пробвам непременно:D:clap: Благодаря на всички за идеите - човек се учи докато е жив!!!:kissyou:

Аз също искам да разбера как става това бързо шиене. Аз лично, комбинирам и двата метода- там, където имам повече от един цвят, шия само него, а където има редуване и прекъсване на цветове- ща не ща, сменям конците и ми се налага да шия ред по ред. И пак не смятам, че шия бързо. Случвало ми се е да шия по цял ден, когато съм имала възможност, и като сравня скоростта си с тази на други хора, разбирам, че не съм от най-бързите.
Аз също задрасвам ушитото върху схемата, за да не се бъркам.
Шия с гергеф. Промушването отдолу и отгоре наистина малко забавя, но пък става по-равномерно, бодовете са еднакви и конецът не се усуква така, както без гергеф.

....Случвало ми се е да шия по цял ден, когато съм имала възможност, и като сравня скоростта си с тази на други хора, разбирам, че не съм от най-бързите.....

Не се тревожи, все пак не сме на състезание, Някой път от бързане пък стават грешки, та после се връщаш ;) Следователно, колкото време му е нужно на бродирането, то само си го определя :D
Опитай да си подготвиш на стериопор (като плочка или лента) със забодени вдянати игли и да не губиш време. Така обаче може да се наложи да си залепиш етикетчета със знаци, за да не се объркат близки цветове
Иначе и разсейването от ТВ, телефон или друго влияе, сложността на модела също, поглеждането/задраскването в схемата ....

Публикуване на мнение в темата

Здравейте! Аз също ще кажа,че бързането при гоблените не е толкова важно.Важното е удоволствието и крайният резултат.:idea:Най-вече ти да си доволна от цялата работа по гоблена.Аз някой ги шия по бързо,защото имам свободно време(безработна съм), и най вече от желанието.За иглите с различните конци аз ги слагам в пликчето при конците, за да не ги бъркам.А повече шиене с един цвят го работя на стойка с гергеф и игла с двоен връх. :kissyou:

Публикуване на мнение в темата

За разграфяването на панамата,аз съм шила само два малки гоблена на Аида 14.не разграфена. Намерих и центъра и по вертикал и хоризонтал тропосах на едро с цветен конец,който по време на шиене го режа до едно положение хем да не ми пречи но и да го виждам. От всички страни си бележа с молив точки на 10 квадратчета (за ориентир),така се оправям:idea:Точките са в края на панамата тоест начало и край на гоблена.Номерацията на схемата. успех.

Последно редактирано:
аз шия доста бързичко, може би тайната е в използването на двете ми ръце- надясно шия с лявата, и обратното-наляво с дясната, не кривя панамата, тя стои изправена, така нямам наклон на бода. Използвам по-къс конец.

Зравейте искам да попитам може ли да обясните по подробно как се шие с гергеф само отгоре изглежда има някаква тънкост .

tedi_dineva@abv.bg

Последно редактирано:
Зравейте искам да попитам може ли да обясните по подробно как се шие с гергеф само отгоре изглежда има някаква тънкост .

tedi_dineva@abv.bg

Просто панамата заградена от гергефа не е опъната максимално и си помагаш с другата ръка отдолу ,ако се наложи- т.е.повдигаш панамата с пръсти или насочваш иглата отдолу.Стремя се участъка който шия да ми е
близо до обръча,така че с палеца да придържам обръча ,а с другите пръсти отдолу да повдигам и да насочвам иглата .Откакто шия с гергеф шия по свободно(не затягам конеца) и гоблена не се изкривява.

Просто панамата заградена от гергефа не е опъната максимално и си помагаш с другата ръка отдолу ,ако се наложи- т.е.повдигаш панамата с пръсти или насочваш иглата отдолу.Стремя се участъка който шия да ми е
близо до обръча,така че с палеца да придържам обръча ,а с другите пръсти отдолу да повдигам и да насочвам иглата .Откакто шия с гергеф шия по свободно(не затягам конеца) и гоблена не се изкривява.

Здравейте, благодаря за указанията но в едната посока от дясно на ляво е ок , но от ляво на дясно не се получава .

Аз лично не шия с гергеф. Нямам кой знае колко голям опит в гобленарството, но когато опитах, не ми беше удобно. Трудно ми е да провра конеца накрая, а освен това, когато премествам гергефа и притискам част от ушитото вече, не ми изглежда добре да роша и мачкам гоблена. Държа всичко да е колкото се може по-добре изработено, не гоня бройки и време. Да си призная, шия много бавно и понеже отскоро ви открих, благодаря за споделения опит и ценни съвети. Някои неща ще опитам да приложа на практика.

С гергефа ,можеш да завъртиш и отново ще ти е удобно да шиеш от дясно на ляво.

ИГЛИ

Здравейте на всички! В едни от старите постове тук /отпреди години :)/ видях, че някои от Вас поръчват от чужди сайтове игли. От няколко дни насам благодарение на всички вас тук, аз започвам да шия гоблен, при това - от новите модели на ДМЦ. Намерих си схема тук /krynia благодаря Ви!/, купих си панама и конци, но уви - иглите, които продават се оказаха прекалено тънки и дълги, в сравнение с тези, с които съм работила преди почти 15г. Въпросът ми е: има ли сред вас дама или кавалер на иглата, която/който да е шила/шил с такава игла като старите - къса и по-удебелена от сегашните номер 28? А дали някой знае да се продават някъде по света? За ориентир ще кажа само, че иглите ми са скъп /но опревелено не като сума.../ подарък от баба ми, която уши почти целия вилеров каталог от 1983-та...
Извинения към модераторите и участниците във форума, ако съм писала на неправилното място.
:baby:

Здравейте на всички! В едни от старите постове тук /отпреди години :)/ видях, че някои от Вас поръчват от чужди сайтове игли. От няколко дни насам благодарение на всички вас тук, аз започвам да шия гоблен, при това - от новите модели на ДМЦ. Намерих си схема тук /krynia благодаря Ви!/, купих си панама и конци, но уви - иглите, които продават се оказаха прекалено тънки и дълги, в сравнение с тези, с които съм работила преди почти 15г. Въпросът ми е: има ли сред вас дама или кавалер на иглата, която/който да е шила/шил с такава игла като старите - къса и по-удебелена от сегашните номер 28? А дали някой знае да се продават някъде по света? За ориентир ще кажа само, че иглите ми са скъп /но опревелено не като сума.../ подарък от баба ми, която уши почти целия вилеров каталог от 1983-та...
Извинения към модераторите и участниците във форума, ако съм писала на неправилното място.
:baby:

тук има вси4ко! http://www.8888bg.com/products.php?cid=465
и най -ве4е коректност и любезност!:kissyou:

Здравейте, момичета!
Съвсем нова съм във форума и в шиенето на гоблени, затова простете ако задам убийствено глупав въпрос - в момента шия първия си гоблен, който е купуван преди доста време от една кинкалерия в квартала - не е оригинална окомплектовка, а някаква от магазинчето - на принтирана схема е и с набавени конците. Съвсем малко гобленче е, 1:4. Умишлено си взех такъв за първия си опит, за да не ме е твърде яд ако много го окипазя като краен резултат. Предвид, че е "скалъпен" обаче, някои от конците ми се струват твърде малко и на места, за да пестя от конец (защото не им знам номерата и няма как да си намеря същите), започнах да го шия не по типичния гобленов бод, а нещо подобно на едната чертичка на кръстатия бод (т.е. не промушвам както при гобленовия - горе дясно, долу ляво, горе дясно, долу ляво и т.н., ами обратно - долу ляво, горе дясно, долу ляво горе дясно). Така отзад гобленът не ми изглежда като отпред, ами има къси вертикални чертички (опитах се да го нарисувам и ще кача картинката).
Въпросът ми е: адски голямо "кощунство" ли е от моя страна този ми опит и позволен ли е такъв "трик" в някои случаи? Много ще съм ви благодарна ако ми отговорите, защото наистина гоблените много ми харесват и ми се иска това да се превърне в постоянно мое хоби :)

Това е полукръстче, или наклонен бод.Може и така да се бродира, но панамата му трябва да е тип Аида.Виждала съм така ушито на гоблен панама и не изглежда добре-стои рехаво.:loveglasses:

Назад