ТОРТИ

  • Началник на темата Началник на темата alys
  • Начална дата Начална дата
Статус
Not open for further replies.
cake1.jpg


s9_b.jpg


006.gif


5jubilej.jpg


6desertn.jpg


4jubilej.jpg


2svadebn.jpg
 
:D Нямам такава. Това е снимка от интернет.Но мисля, че се досещам как да стане. Поне украсата, а тортата втре може да е всякаква. Покритието и цветчетата идеално ще станат с мастика от маршмелоу. Това е нещо нато марципан от бонбони марщмелоу и пудра захар.
 
Джемма, сигурно трябва формичка за цветчетата? Наистина е нежна и не изглежда трудна.
Момичета, ще се радвам да споделите как се прави горният слой и розичките. Чела съм някъде, че може да се ползват едни бонбонки, но как точно, не знам. Разбира се, сега всеки се подготвя за празниците, но след тях може да коментираме :yes: :) :wink:
 
ТОРТИ - кулинарни предизвикателства

Снимка нямам, защото още не съм направила тортата, но ще напиша рецептата.
Като работеща жена с малко свободно време правя неща които са лесни, бързи, дай-боже вкусни и ако може ефектни.

ТОРТА ПАРФЕ
Изпичам 3 блата или най често купувам готови /на "Роял" квадратни, които оформям на кръгли с големината на формата за торта/.
Парфето правя така:
3 яйца се разбиват с 1ч.ч. пудра захар до побеляване /ако захарта е кристална 3/4 ч.ч. на водна баня/.
Използвам само пресни яйца
3 пакетчета желатин /30 г/ се залива с вода да набъбне /водата да го покрие и малко повече/. В 1/2 ч.ч. вряла махната от огъня вода или сок от компот се сипва желатина да се разтопи. Като поизстине малко се изсипва в яйчената смес.
Разбива се 1/2 литър сметана с 1/2 ч.ч. пудра захар. /Може да се използва и 2 пакетчета суха сметана, която се разбива по указанието на пликчето./Сметаната се изсипва към другата смес.
Тортата правя така:
Във формата за торта поставям първия блат, сиропирам го обикновено със сок от компот от кайсии, намазвам със сладко от ягоди,отгоре втория блат, пак се сиропира, може върху него натрошени целувки.Изсипва се парфето и отгоре се поставя третия блат които пак се сиропира. Оставям 1 нощ да се стегне в хладилника и на другия ден махам тортата и я украсявам със сметана /който както може/ и пак във хладилника.
Това парфе ми стига за 2 торти с готови блатове.
[/u]
 
Стефани, прекрасна е! :lady:

Добре дошла в клуба! :)

Когато ти остане малко време, напиши и рецептичката! Ама много вкусно изглежда, страшен майстор си! А твоята кашкавалена питка вече е с едното краче тук - всъщност не знам чия е снимката, която поместих.
 
Алис, благодаря за милото посрещане, радвам се, че тортата ви харесва. И на вкус си я бива, но най-хубавото за мен е, че се прави сравнително бързо :wink:
Ето рецептата:

Орехова торта с шоколад

Блат: 150 г масло, 150 г пудра захар, 5 яйца, 150 г смлени орехи, 0,5 ч.л. канела, щипка сол, 70 г смлени бишкоти, 1 ванилия
Крем: 500 мл течна сметана за разбиване, 50 г пудра захар, 125 г смлени орехи, 3 с.л. ром
Глазура: 150 г черен шоколад, 3 с.л. течна сметана

Най-напред приготвяме блата. Омекналото масло, половината от захарта, жълтъците, орехите, канелата и солта разбиваме с миксер. Белтъците с другата половина от захарта разбиване на гъст сняг, добавяме бишкотите, ванилията и смесваме с масленото тесто. Тортена форма с подвижно дъно намазваме с мазнина и поръсваме с брашно. Сипваме тестото, заглаждаме и печем 30 мин. в предварително загрята до 175 С фурна. Оставяме блата да изстине и го разрязваме хоризонтално на 2 или 3 платки.
От сметаната за крема отделяме 3 с.л. за глазурата. Останалото количество + захарта разбиваме на гъст крем, добавяме орехите и рома. С този крем слепваме платките.
Глазурата се приготвя, като начупваме шоколада, добавяме отделената сметана и разтопяваме на водна баня. Покриваме тортата и украсяваме по желание.

Това е оригиналната рецепта. Аз обаче не можах да се стърпя и поизмених малко нещата. Към разбитата сметана за крема добавих кофичка заквасена подсладена сметана и вместо орехи, ръснах 100 г стафиди, шепа сушени череши и шепа черен шоколад на парченца. Заквасената сметана и плодовете придадоха на крема едно усещане за свежест, което на мен много ми допадна.
Блатът не се наду много и го разрязах само на две платки. Допълнително си изпекох бял блат от 3 яйца+3 с.л. захар+3 с.л. брашно и го сложих по средата на тортата. По време на сглобяването леко напръсках блатовете с прясно мляко, като малко повечко напоих пандишпана - така тортата стана сочна. Чудех се дали да сложа канела в тестото и затова намалих количеството й наполовина - стана добре, вкусът й не се натрапва.
Това е рецептата, ако имате въпроси - аз съм тук :wink:
GrnsBulbs.gif
 
Някой случаино да има рецепта за вкусна и сочна плодова торта?Мен хич ме няма в сладкарското изкуство,но все пак искам да се пробвам да направя торта за Нова Година :cry: .Моля ви за помощ :rezando:
 
Мерси за рецептата, Стефани! Аз посред празници затънах в работа, опитах се да бъда на диета, абе изобщо... :cry: :cry: :cry:

Весели празници на всички - малко ще се покрия :?
 
Ако Нелка може да ти пусне тортата с рула, сметана и желатин.
Ако няма нищо против мога да ти пиша и аз как я правих, тя е с плодове, много лесна и страшно вкусна, но не мога да приложа снимка, а тя може би има :!:
 
ТОРТА "ЗАХЕР"
Опитах от тази прочута торта.Много е интересна нейната история.Публикувам я по-долу.
Само искам да подчертая,че независимо от спора между двете фамилии Захер и Демел за оригиналността на рецептата и за това,къде да бъде мармалада-по средата или под шоколадовата глазура,тортата,която ядох беше с мармалад и на двете места. :D :D

Създателят на тази торта, Франц Захер е роден през 1816 година. На 14 години постъпва като ученик в кухнята на княз Метерних, (Wenzel Clemens Prince Metternich) - министър на външните работи и канцлер на Австрийската империя. По това време славата на неговата кухня се е носила по целия свят и превръща кулинарното изкуство в политически инструмент. В австрийските кулинарни книги се срещат разнообразни блюда, носещи неговото име.
1832 година е най-високия връх в неговата кариера. Всяка вечер в княжеския двор са се събирали множество гости. Веднъж княза поръчва: «Бих искал тази вечер да предложа на гостите си нов десерт. Дано готвача ми да не ме подведе!”. Но съдбата се разпорежда главния готвач да е в леглото с тежка настинка. Никой друг от кухненския персонал не искал да поеме отговорността и тогава шестнадесетгодишния чирак Франц Захер запретва ръкави и приготвя тортата от достъпните му в момента продукти. Как е стигнал до идеята за рецептата или откъде я е заимствал остава неизвестно. Злите езици, говорят, че първоначално рецептата е изобретена от сестрата на Франц Захер.

Шоколадови торти започват да се споменават в австрийските кулинарни книги от 1719 година, през това столетие се споменават и шоколадови сладкиши, залети отгоре с шоколадова глазура. Именно такава глазура и слой мармалад под него са отличителните черти на истинската торта Захер. Напълно възможно е младия Захер да е вдъхновен от подобна торта, известна по това време, но кайсиевия мармалад под глазурата е негово лично откритие.
Самата рецепта на тортата не е била секретна. Както се пише в готварска книга от 1913 година, “рецептата беше любезно предоставена от фрау Ана Захер. Въпреки, че чрез публикацията тайната на рецептата е разкрита, никой не може да се съмнява, че избора на вида шоколад, подходящото брашно, най-добрия мармалад, съответната температура и време за изпичане и т.н. имат решаваща роля и определят качеството на тортата, поради това именно многогодишния опит на специално обучения персонал на хотел Захер е гаранция за най-високото качество на тяхната уникална продукция.
След като завършва обучението си Франц Захер работи в кухните на други аристократи, включително и в двора на руския цар. Кулинарното образование, получено в кухнята на Метерних, му откива всички врати. Бил е главен готвач на казиното в Пресбурк, след това в будапещенското и навсякъде тортата получава известност. Като преуспяващ сладкар 32 годишния Захер се завръща във Виена през 1848 година и открива собствен магазин за вина и деликатеси. През 1876 година, неговият син Едуард Захер, отваря легендарния виенски хотел "Захер".

Първия съдебен спор за тортата е през 1934 година. През суровите следвоенни години един от внуците на Франц Захер, лишен от дял от наследството, отмъщава на семейството като продава оригиналната рецепта и всички подробности по технологията на производството на най-известния виенски сладкар Демел. От тогава тортата на Демел има на шоколадовия медал надпис “Едуард Захер. Виена”, а тази на семейството на Захер “Хотел Захер. Виена”. От юридическа гледна точка ситуацията е сложна – първо Демел придобива правата за производство на торта Захер от член на семейството. Второ – самата рецепта в края на първата световна война, претърпява съществени изменения: в сладкарницата на Захер, започнали да разрязват тортата хоризонтално на две и да я намазват с мармалад, за да стане по-сочна, докато в първоначалната рецепта мармалада се е намазвал само по повърхността на тортата, преди тя да бъде покрита с глазурата. Това давало известни преимущества на Демел, но поредната война отложила съдебните спорове и процесът се възобновил години по-късно. По съдебното решение Демел трябвало да замени кръглия шоколадов медал с триъгълен, но не било произнесено окончателно решения кой има правото на надписа “Оригинална Захер торта”
През 1992 година, след дълго затишие, новия собственик на сладкарница “Демел” възобновил съдебните спорове. Той твърдял, че сладкарницата на Захер заменя една шеста част от маслото в състава на тортата с обикновен маргарин, което е отклонение от оригиналната торта. Другата страна отговаря, “като собственици ние определяме как да се произвежда тортата. Хранителните навици се изменят с времето и ние търсим възможности да направим нашата торта по-добре усвояема. Ще се съдим”

Но интересно е, че в издадената през 1975 година “Голяма готварска книга Захер” се публикува именно варианта на тортата, където блата не е разрязан. – т.с варианта на тортата на Демел.



ПРОДУКТИ:
Блат:
200полусладък шоколад
180 г краве масло
100 г захар
180 г брашно
2 ванилии
6 жълтъка
100 г пудра захар
6 белтъка
щипка сол

Пълнеж:
450 г конфитюр от кайсии
3 с.л. ром

Глазура:
200 г захар
125 мл вода
1-2 с.л. краве масло
200 г млечен шоколад


ПРИГОТВЯНЕ:
Загрейте фурната до 180 градуса. Покрийте дъното и стените на кръгла форма за торта с хартия за печене или намажете с олио и поръсете с брашно. Разтопете начупеният на парченца натурален шоколад на водна баня (съда не трябва да допира водата и водата не трябва да завира), като бъркате непрекъснато. С миксер на ниска скорост разбийте маслото и захарта до побеляване. Добавяйте жълтъците (по два наведнъж) и разбивайте до пълното им поемане от маслото. Добавете разтопения и леко охладен шоколад и добре разбъркайте.
Разбийте белтъците със щипка сол на твърд сняг, като добавяте пудрата захар на тънка струйка. Със шпатула внимателно размесете 1/3 от разбитите белтъци към шоколадовата смес. След това започнете да добавяте като редувате по малко от пресятото брашно и по малко от останалите разбити белтъци, като внимателно разбърквате със шпатулата.
Изсипете тестото в подготвената форма, изравнете отгоре и сложете във предварително загрята до 180 гр. фурна. Печете около 35- 40 мин. Извадете от фурната и оставете да изстине. Извадете блата от формата и разрежете хоризонтално на 2 части.
Сложете конфитюра с 3 с.л. ром да кипне. Претрийте през гевгир или пасирайте с миксера и оставете да изстине. Намажете основата с 1/ 2 от конфитюра. Покрийте с втория блат и намажете с останалия конфитюр отгоре и отсрани.
За глазурата – сложете водата, маслото и захарта на силен огън и варете около 5 минути докато захарта се разтопи и се сгъсти сиропа. Свалете от огъня и добавете на порции начупения на малки парченца шоколад и разбъркайте докато се разтопи напълно. Оставете глазурата да се поохлади и когато започне да се сгъстява намажете с нея равномерно тортата от всички страни.
Поднесете гарнирана с разбита сметана или ванилов сладолед.
 
Статус
Not open for further replies.
Назад
Top