Коледни и Новогодишни идеи-2007

• Началник на темата Началник на темата qni
  • Начална дата Начална дата
Честито Рождество Христово!Страхотни изкушения сте приготвили тази година,знаех си ,че тук има големи кулинари и няма начин да не ни предложат изненади-шедьоври!
Ето и нашата Коледна трапеза,с която Желая на всички съфорумци здраве,късмет и благополучие!

Пита

Всички продукти да са със стайна температура
3 яйца + белтъка от четвъртото (жълтъка се оставя за намазване отгоре)
250мл. прясно мляко
2с.л олио
1ч.л сол
1ч.л захар
1п.суха мая
750гр брашно
1п. масло
сусам

От продуктите(без маслото) се замесва тесто.Аз използвам програма "тесто" на хлебопекарната.Маслото се слага за 10-ина секунди в микровеле да се разтопи.Тестото се разделя на 2 или 3 топки.Разточва се първата топка на кора,намазва се с масло,отгоре се слага втората кора,пак се маже с масло и накрая третата кора.Разрязва се на триъгълници,всеки се навива на кифличка и се подреждат в намазнена тава.Може корите да се навият на руло,да се нареже на парчета и като се наредят в тава,се получават розички.Да втаса половин час,маже се със жълтъка разбит с олио,поръсва се със сусам и се пече при 160гр.

Ето и днешната пуйка,а десерта беше шоколадово тирамису.

cc781522dfa7.jpg

76f3fade8e16.jpg

Miro, IBG страхотно изглеждат всичките вкуснотийки дето сте показали, на човек лигите му да потекат:amam:
Миро, ако можеш да напишеш рецептата за ябълковия сладкиш - аз много обичам неща с ябълки!!! ИБГ, изглежда страшно вкусен кекса, ще може ли да споделиш и рецептата:confused:

Ябълсов сладкиш

500 гр брашно
1 пак бакпулвер
175 гр маргарин
[125 гр захар
щипка сол
лимон или ванилия - 2 пак
1 - 2 капки есенция горчив бадем
2 яйца
3 - 4 с.л. прясно мляко

За трохите
100 гр маргарин
200гр брашно
150 гр захар
щипка сол
1 ванилия

От всички продукти се замесва тесто . Престоява 30 мин в хладилник. При поставянето му в тавичката ( аз ползвам тортена форма с диаметър 26 см), с пръсни се оформя по стената на формата ръбче около 1 см. Обелват се и се нарязват върху сладкиша на филийки 1 кг ябълки
Замесват се трохите от посочените продукти и се разпределят върху целия сладкиш , да се покрият ябълките
Тавичката е предварително намазана само с мазнина . Пече се при 200 гр около 1 час
След като се извади от фурната , още топъл се полива с разтопено масло или маргарин и се поръсва с кристална захар

Това е любимия сладкиш на големия ми син , дано ви хареса - успех

Много апетитно изглежда! Ако поместиш и рецептата, ще съм ти много благодарна!:idea: :kissyou:

Много апетитно изглежда! Ако поместиш и рецептата, ще съм ти много благодарна!:idea: :kissyou:

пека три блата от по:
3 яйца
1 ч.чаша захар
1 ч.чаша брашно
като в едната слагам 2 с.лъж какао и малко смлени орехи

крем:1 нишесте
2 жълтъка
12 лъж.захар
1 литър пр.мляко
този крем го сварявам и го смесвам (когато изтине)със една малка разбита сметана
между блатовете мажа с крем и слагам нарязани плодове

във крема нишестето може да се замести със 8 лъж брашно и сметаната със
разбитите на сняг белтъци резултата и долу горе един и същ

Добър апетит и весели празници :kissyou:

.......

Възхищавах се, радвах се на кулинарните ви способности и ви предлагам моето меню за бъдни вечер. От майка ми знам, че житото трябва да присъства за благополучие/берекет/. Сега направих ашуре. Лозовите сарми правя по стара рецепта и първо те заминават. На масата трябва да има и чимшир. Минали години правех и постни зелеви със гъби, праз лук и босилек, но вече киселото зеле не присъства на трапезата по обясними причини.

С малко закъснение качвам и нашите творения за празниците , ако не друго то за следващите като идеи , ако нещо ви хареса - пишете , ще сложа и рецептите . Първо нещата които приготви жена ми . Новогодишната баница я снимах , защото е по - особенна. Със сирене , малко разбира се и полята със сладък сироп. Тази баница я правеше още баба ми , и се радвам , че и жена ми я научи от майка ми .

Назад