Коледни и новогодишни рецепти

  • Началник на темата Началник на темата Djemma
  • Начална дата Начална дата
Статус
Not open for further replies.
Djemma каза:
Някой има ли изпитана рецепта за пълнена пуйка с кисело зеле. Пълнила съм пиле,ама не е същото,то е по-малко,колко се пече пуйката. Тази година ще имаме пуйка. :yes:

Миналата година правих пълнена пуйка за Коледа. Пълнежът беше от ориз, дреболийките на пуйката и лук.
Приготвя се така: Дреболийките се сваряват. Лукът се запържва в 4-5 суп.л.олио и се добавя 1 ч.ч.ориз. Когато оризът стане стъклен се налива 1 ч.ч.вода и нарязаните дреболии. Като се попие водата от оризът, се маха от котлона и с това се пълни пуйката. Напълнената пуйка се слага в тавата и се обвива в бекон, а отгоре в зелеви листа. Около 6-7 листа трябва да се сложат. Отгоре го завиваш с фолио. А в тавата добавяш накълцано зеле, разбъркано с червен пипер, а може и други подправки ако желаеш, добавяш и масло или олио, защото пуешкото е сухо месо. Пъхаш я във фурната и печеш на 200 градуса С. След 1.5 часа махаш фолиото и продължаваш да печеш. Като се зачерви горния зелев лист го изхвърляш. И така докато махнеш всички зелеви листа. Зелевите листа помагат на пуйката да стане по-сочна, тъй като те си пускат сока. Накрая изхвърляш и бекона и оставяш пуйката да се зачерви.
Пуйката, която правих беше около 3.5 - 4кг и я пекох около 3 - 3.5 часа.
 
Скарлет, от Варна си ги купих, от магазина на Солинген, не знам от къде си, но ако има магазин на Солинген , провери там, те са официален вносител на Кайзер и Лурч. А какво разнообразие има ако знаеш, искаше ми се да си купя всичко, ама е скъпичко. Имаше силиконова форма за торта "Елха", за различни мафини, мечета (аз имам голямо и малко) абе страхотия, направо не ми се излизаше от магазина. Металната разглобяема форма на Дядо Коледа струва 19 лв, малките елхички и Дядо Коледовци :D са скъпички- 23 лв двете(комплект са), но ги прежалих. А килимчето е 34 лв. Но аз отдавна търсих такова, защото е много удобно-разточваш направо върху него , изрязваш излишното тесто и направо с килимчето във фурната.Нищо не залепва ! Силикона издържа от -60 до + 260 гр Става и за сладолед и за печиво. Очарована съм от тези форми. Вчера научих едно много хубаво приложение на килинчето- за ефектна платка за руло, ако ти е интересно ще го споделя тук във форума.

водолейче, мерси за рецептата. От толкова много рецепти, които събрах твоята ми допадна най-много. :thumbup:
 
В голям град като Пловдив надявам се,че има магазин на Солинген,така,че дано скоро и аз се сдобия с такива формички! :lady: :yes:
Благодаря за инфото Djemma.

Споделяй всичко,което експериментираш .За себе си казвам,че с удоволствие чета и пробвам всичко научено от теб и Нелка.Невероятни сте!

P.S.Искрено се надявам да не засегна някой от форумците, общуването с всички е удоволствие за мен. :yes: :yes: :yes:
 
Ох,

знаеш ли как се ококорих като прочетох какво си написала(и за мен)!! :shock:
Сърдечно благодаря за добрите думи, Скарлет, аз се виждам принудена да направя едно признание:

Дълго време писах в готварския клуб на един друг сайт, но никога не ползвах рецепта оттам. А тук, след толкова кратко време набързо направих онези кифлички с кашкавалa
kaos017.gif


Никога повече няма да ги повторя: защото се изядоха за нула време, а дрешките и без друго са отеснели от по-рано.
fetes137.gif
.(Не приемай първата част на изречението за чиста монета).
*******************************
И аз чакам да видя съвета на Джемма.
:yes:
 
Благодаря за милите думи. :lady:

Ако случайно във вашия магазин няма такива форми, може да ги попиташ дали могат да ти доставят, вносителят е в София. Ако не,то мога да ти дам телефоните им,които са посочени на опаковките на формите,може пък да ти пратят по пощата,самопроблемът е къде да видиш асортимента им.
 
Ето един...една... каква е думата всъщност! :( Листа на продуктите, с които разполага съответната фирма и които могат да бъдат поръчани. Цени няма, но...по-добре. Това са практически професионални пособия, а средствата за производство винаги струват много.
Така или иначе, гледайте и охкайте.
http://www.schoning.no/files/schoning_2004_kap6-baker.pdf

По подобен начин във Варна питах за едно сладкарско присобление, което го нямаше в магазина, и ми показаха една дебела книга-каталог, с всички продукти, които могат да бъдат доставени. В случая това беше в едно малко магазинче надолу по стръмната улица към военното комендантство(?? дали не бъркам?). Предполагам че и в другия magazin- този, в близост до "Партийния колос", биха имали подобен каталог и начин на обслужване.

На главната им страница има и други раздели, но на мен този, сладкарският, ми е най-интересен.
 
Да и в магазина, за който говорех също има каталог , преди почти година си купих първите форми и питах за силиконовата подложка, тогава ми казаха, че могат да ми я доставят, но нали се сещате таксуват я като специална доставка, единияна. Не ми казаха цена, но пък и аз не питах и сега година след това те са заредили подложки и аз най-после се сдобих с нея. :D

Но аз имах предвид от това, което имат в София на склад да доставят до нейния град, защото ако ще го внасят специално за теб... по-добре иди си купи сама от вън, хем ще си направиш екскурзия, хем ще имаш форма, та може и по-евтино да ти излезе. :D

Аз много бих искала да си купя форма във вид на роза, като тази на снимката, валяк, който реже тестото като мрежа, метална шпатула за заглаждане страните на торта. Ей тогава щастието ми ще е пълно. :D
 
Дрезденски щолен

1500 г брашно, 300 г захар, 500 г масло, 750 г стафиди, 500 г бадеми, няколко капки бадемова есенция, 50-100 г портокалови корички, 50-100 г лимонови корички, сок от 1 лимон, ванилия и канела, 3/8 л мляко прясно, 1 ч.л. сол, 120 г мая.

Предварително си накиснете стафидите в ром. От маята, топлото мляко и захарта и малко брашно се замесва рядко тесто, оставя се да втаса 30 мин.След това се добавя захарта, маслото и брашното. Замесва се тесто и се оставя да втаса.Бадемите се нарязват не много ситно. Към тестото се прибавят коричките, ванилията, канелата, солта, стафидите и бадемите.Премесва се и се оставя отново да втаса.Оформят се продълговати щолени, върху, които с остър нож се пражи лек разрез по дължината на тестото, но не по средата , а така, че тестото да се раздели от браздата на 2/3 и 1/3.. Слага се върху постелена с пергаментова хартия или фолио тава.Оставя се да втаса. Фурната се загрява до 220 гр. Най-долу във фурната се слага празна тава, а тавата със щолена се слага по средата. Пече се 15 мин, след което температурата се намалява до 170 гр и се пече около 35-40 мин.
Изстиналия щолен се намазва с разтопено масло и обилно се поръсва с пудра захар, смесена с ванилия.Да не се консумира преди да е изминала седмица, а най-хубав става след 3-4 седмици. Съхранява се завит във фолио или пекарска хартия, най-добре в глинен съд и на хладно място.
От тази доза излизат 2 големи щолена.
Аз лично не съм го правила, но една позната го прави, съхранява го увит във фолио в най-долното чекмедже ( за зеленчуци) на хладилника. Каза, че след 3 седмици бил най-ароматен и не бил сух. Исках да го опитам тази година, но направих английския коледен кекс. Щолен ще си купя от Метро, а догодина задължително ще направя по тази рецепта.
 
Мафини с кока-кола

Тесто:
150 г брашно
3 ч.л.бакпулвер
30 г какао
150 г пудра захар
2 яйца
100 г разтопено и охладено масло
125 мл кока-кола
50 г смлени несолени фъстъци

Глазура:
100г пудра захар
15 г какао
4 с.л кока-кола
Смесват се брашното, бакпулвера и какаото, пресяват се, слага се захарта.Прибавя се маслото, айцата и колата, разбърква се, прибавят се фъстъците и пак се разбърква леко. Изсипва се във форми за мафини и се пекат в предварително загрята фурна до 180 гр, 25--30 минути.
За глазурата се смесва какото и захарта, полека се прибавя колата. Отгоре се поръсва с цветни захарни пръчици.

Изпичат се в хартиени формички, защото са много крехки и се чупят при вадене.
 
Джема ,направо съм възхитена от кулинарните ти предложения,за които те поздравявам :yes: .Много оригинални и провокиращи идеи ни предлагаш.Надявам се ,че имаш още много ,много такива.
:clap: :clap: :clap:
 
Радвам се, че ви харесват. Това не са мои рецепти, аз ги намирам в дълбимите на нета и ги изпробвам върху моите. Ако оцелеят- рецептата е добра :D
 
Здравейте!Нямаше ме няколко дни, хубаво е отново да "се съберем".

Ето едно коледно ...нещо:
шоколадови трюфели, набучени на един конусовиден "оазис", с помощта на НЕароматизирани клечки за зъби.

За жалост подобни предмети не са лесен обект за снимане за един непрофесионалист, затова и резултатът е никакъв. "Елхичката" дори не е поставена в платото, в което после беше сервирана.
Но може би една идея за някого.


....
000255779.jpg
....
gifnoel28.gif
 
Както обикновено Нелка, имаш невероятно оригинални идеи..... :!:
Защо ли това не ме учудва....... :?: :?: :?: [:] [:] [:]

Djemma,а товите мафини са толкова изкусителни,особено в момента,защото съм се хванала с една диета.......Ама,ще си ги направя и с удоволствие ще си ги изям..... :D
 
gifnoel23.gif
Скарлет,
Благодаря за отзива, но което е по-важно: да те успокоя че за диетата не си сама...И аз доскоро се самонаказвах, но от няколко дни съм запратила цялата идея на най-гония рафт, да не ми я виждат очите! Разумно обаче, се държа настрана от кантара. :lady:

A така и не успях да те питам защо твоето пиле в гювече е "окошарено"?- Ако решиш да отговориш, може би е редно да го направиш в темата?-Да не ни се карат! :shock:
 
О, момичета и аз съм на диета ,ама нещо май си падам мазохистка- все като съм на диета се впускам в кулинарни подвизи и все в такива сайто ве влизам. :D
Нелка, идеята ти с елхата от трюфели е страхотна, благодаря.
 
Панетоне (италиянски коледен козунак) за автомат за хляб
(Панетоне продават в Метро)
4 супени лъжици прясно мляко
2 яйца
80 г масло
130 г брашно
60 г захар
130 г брашно
1 пакетче суха мая
6 супени лъжици стафиди
4 супени лъжици захаросани портокалови корички

В моята машина се слагат в този ред съставките.
Пече се на програма за козунак.
Наистина е много вкусно и наистина мирише на козунак.

Друг вариант приготвен по стандартния начин:

350 гр.брашно
20 гр.мая
70 гр.захар
2 жълтъка
210 гр масло
2 яйца
3 с л топла вода
1/2 ч. л сол
60 гр сушени плодове, лимонови корички
85 гр стафиди
сок от 1 лимон
ванилия

1.Разтворете маята в топла вода,прибавете 280 гр пресято брашно, сол,захар и 2 яйца.Оставете да втаса.
2.Прибавете 2 жълтъка, ванилия,сока от лимон, останалото брашно, 170 гр масло и добре омесете тестото-10минути.Втасва около 2 часа.
3.Прибавят се стафидите и сушените плодове, предварително оваляни в брашно,измесва се. Тестото трябва да е много меко.
4.Слага се в кръгла форма, прави се кръстообразен разрез върху тестото и се оставя да втаса 1 час.
5.В центъра на разреза се поставя 15 гр масло, с останалото масло се маже цялата повърхност на тестото.
6. Загрейте фурната до 220 гр печете 10 минути, след това намалете до 180 гр и печете до готовност (около 30 мин,зависи от формата.
 
Благодаря за инфото Любка.Ще си купя от там форми за мъфини,защото тези,които Джема е пуснала изглеждат много вкусни и съблазнителни и ще са част от моето меню за Нова година. :)
 
Статус
Not open for further replies.
Назад
Top