Коледни и новогодишни рецепти

  • Началник на темата Началник на темата Djemma
  • Начална дата Начална дата
Статус
Not open for further replies.
Djemma, кекса е особено впечатляващ.Наистина резултата ще е интересен.Хайде, като го хапнете ще разкажеш.По велик ден една моя братовчетка, която работи в Италия се върна и ни донесе козунак от там.Понеже живеем различни градове ние си получихме въпросния козунак след около четири седмици.Не мога да ви опиша какво чудно нещо е.Разни ядчици, парченца шоколад.А най- интересното е, че все едно беше правен предния дан.Как го правят това незнам.Толкова мек и пресен да се запази толкова дълго.Та и затова дадения кекс ме впечатли така.6 седмици да стои без да изсъхне.
 
Дарри,
Тези английските кексове все пак се съхраняват завити, иначе и те биха изсъхнали, вярвам. Сега виждам че ползват алу-фолио, а какво е било по времето на прабабите ни?(Питам аз и отговор не искам!)

Джемма, хубавата ти елхичка ми се струва че е направена от сирене: особено като виждам наредените наоколо и' бисквитки. Нали така поднасят в края на по-обилни менюта.

Аз намерих шаблоните преди малко, като се наканя, ще видя как ще ги орaзмеря и снимам.

ga_flower.gif
 
Права си,елхичкта е от извара с червени печени пиперки , ако искате рецептата може да я напиша.Но мисля че и друга салата,с по-твърда консистенция може да се офотми така.
 
Джемма,

Проверих за "пуешкото" време: не съм те подвела(30' x kg + 30').
А температурата е 160*Ц.
Другаде обаче сигурно ще срещнеш различна информация, нормално е.
Пуйката не се ли продава с вградено термометърче, което изхвръква когато месото е готово изпечено?

kaos000036.gif
 
Ами нямам никаква представа, за пръв път ще купувам пуйка, но се надявам, защото това съм го виждала и много ми харесва. Ако някой е купувал в България да каже ими ли или няма термометър. :lady:
Благодаря за инфото.
 
Новогодишни снежни човечета

1 пак. краве масло
2 пак сирене Крема
100 гр. краве сирене - настъргано

Смесват се продуктите, като маслото трябва да е леко размекнато. Омесва се като тесто. Оформя се или като 1 голям снежен човек - от 2 или 3 топки, или пък се разпределя на 4 или 5 части и от всяка част се оформя малко снежно човече. Аз го правя по втория начин. Отгоре за шапчици им слагам връхчета от червени чушки - печени или от трушия, предварително подсушени, за да не подгизнат човечетата, парченце морков за нос, черни пиперчета за очички, парченце червена чушка за уста, черни пиперчета и за копчета, стрък магданоз или целина за метла.
Стават много ефектни, сервирани в малка чинийка, върху млечна салата - като върху сняг. Мисля, че в къщи имам снимка от някоя Нова година, ако намеря, че я сканирам и ще я пусна довечера.
 
Джемма,
Ето основния шаблон за къщичката:
000240873.jpg

(http://www.snimka.bg/album.php?album_id=12355&photo=11)
Цялостната височина на стълбата(без стъпала) е 6 см, височината на всяко "зъбче" е нещо като 1,7 см.
Площадката пред вратата е 5,5 х 5,5 , всяко стъпало: 5,5 х 2,5
Покрив: две части, всяка по 22 х 9
Две странични стени 16 х 7
Видимата част на комина: 4 см, височината на дългата страна: 11

Вярвам да е разбираемо. Всички мерки са в сантиметри.
gifnoel22.gif
 
По повод на новогодишните къщички, да покажа и аз една. Не съм я правила аз, правена е по поръчка във фирма за сладкарски изделия и е подарък на шефа. На вкус беше нещо подобно на медена питка, предполагам, че рецептата е подобна на тази на Джема и Нелка:
 
Щастлива съм като слон в зоопарка :D Ето какви форми си купих днес, нямам търпение да ги изпробвам, хайде да идва вече тая Коледа.
 
честито, честито!!! :lady:
Да си ги ползваш със здраве, а и нас да радваш с картинки!
То просто лъха възторг от постингите ти, чакаме резултатите!
gifsd5.gif
 
Predi izwestno wreme pusnah towa w drug forum, i nali si e moeto, si go kopiram za da go predloja i na vas:

Кокосови целувки/курабийки:
180г пудра захар
250 г кокосови стърготини
ванилия
4 белтъка
_______________
Разбий белтъците на сняг.
Прибави захарта постепенно.
Добави внимателно кокоса.
С помощта на две лъжички оформи малки купчинки върху намазана тава и печи до златисто на 180*Ц 10_15 мин.

Преди някоя година обаче започнах да правя един такъв вариант на горната рецепта и оттогава този е единственият, с който се занимавам. Ако го опитате, сигурно ще разберете защо. А и ще има на какво да се сърдите заради отеснелите панталони.

"Моите си" кокоски
2 белтъка
100 г захар
135 г кокосови стърготини
по 25 г стафиди, лешници и готварски(по_тъмен) шоколад
""""""""""""""""""""
Белтъците_ на сняг, после добавяш захарта постепенно и доразбиваш.
Лешниците и шоколадът се нарязват/накълцват с ножа на кухненския процесор на немного дребни парченца.
Смесват се с кокоса и стафидите и се добавят внимателно към белтъчната маса.
С лъжица се правят купчинки върху ... аз ползвам тефлонова постелка, но съм пробвала върху НЕнамазано ал. фолио, става също добре.
Печеш на 175*Ц около 7_8 мин.
Сладките добиват (малко) цвят за тези минути, но вътре остават меки : това е и целта.
Когато правя по_голяма доза, оставям една част за ядене, докато останалите замразявам: това не променя качеството им.

Последно признание: не се придържам към 25_те грама. Особено от стафидите все слагам по повече.
 
нелка, мерси за пожеланията.
Сладките звучат чудесно, но моите в къщи не обичат кокос :( Но някой ден ще ги пробвам. :yes: Когато ще идват гости :D
 
А пък моята дъщеря редовно ми изяжда кокосовите стърготини ,непременно ще и направя от тези курабийки. :D
 
Статус
Not open for further replies.
Назад
Top