различните видове панами...

• Началник на темата Началник на темата sweety
  • Начална дата Начална дата
Момичета помагайте ,моля ви . :angel:
Искам да ушия гоблена "Почти идеален " http://www.goblenite.org/attachment.php?attachmentid=51227&d=1182522997 и е написано че трябва да използвам панама Аида 14 ,защото има смесени бодове. Но аз не съм в България и разполагам само с българска разграфена панама. Ще мога ли да го ушия на нея,ще стане ли хубаво и трябва ли пак да си спазвам бодовете и броя на нишките или мога да ги шия 1:1 ???:confused:
Благодаря предварително:kissyou:

Според мен в този случай не би следвало да се замества панамата с наличната. По-принцип ще стане гоблен, но едва ли ще има желания резултат. Дай адрес, миличка, и размер на панамата - бих молга да ти изпратя. :kissyou:

Момичета исках само да се похваля ,че днес успях да си намеря панама Айда 14 и съм много щастлива:party: Еее не беше много евтина ,но карай,не ми се чакаше.Купих си и чилета и утре захващам "Почти идеален". Дано само съм уцелила панамата:confused:Благодаря много за съветите :kissyou:

Момичета.харесах си един гоблен на Риолис.В упътването пише канва К6.Знаете ли това на какъв каунт отговаря?

Мисля,че това отговаря на 16 каунта,но не съм сигурна:confused:-нека и др.да кажат:idea:

Ще ми стигне ли панамата

Здравейте, след лятото се оказа че доста неща съм забравила...та трябва скоро да ушия гоблен на синя панама, модела е 18х13 см при 14ст Аида, но си взех готово пакетирано пакетче аида 18ст 20х25 см дали ще ми стигне
Разгледах разните калкулатори, но за да приравня трябва да имам брой бодове, а аз така информация нямам или нещо не мога да се сетя как да го получа :uhhhh:
Благодаря предварително на всички

Теодора
tdimova@mail.bg

Здравейте, след лятото се оказа че доста неща съм забравила...та трябва скоро да ушия гоблен на синя панама, модела е 18х13 см при 14ст Аида, но си взех готово пакетирано пакетче аида 18ст 20х25 см дали ще ми стигне
Разгледах разните калкулатори, но за да приравня трябва да имам брой бодове, а аз така информация нямам или нещо не мога да се сетя как да го получа :uhhhh:

Теодора
tdimova@mail.bg

18 каунт е по-ситна от 14 и ще ти стигне на 100 процента

Теодора
tdimova@mail.bg

Сто процента ще стигне. 14 каунт означава 14 бода на инч, което прави около 5.5 бода на сантиметър. Проблем ще е ако моделът има половинки или четвъртинки бодове и ще се цепи панамата. 18 каунт е по ситна от 14 и ще ти е по-трудно шиенето.
А, за да си най-спокойна, при този малък гоблен, просто броиш бодовете от схемата и дупчиците на панамата и разбираш, че ще ти стигне. :idea:

Сто процента ще стигне. 14 каунт означава 14 бода на инч, което прави около 5.5 бода на сантиметър. Проблем ще е ако моделът има половинки или четвъртинки бодове и ще се цепи панамата. 18 каунт е по ситна от 14 и ще ти е по-трудно шиенето.
А, за да си най-спокойна, при този малък гоблен, просто броиш бодовете от схемата и дупчиците на панамата и разбираш, че ще ти стигне. :idea:

Това, че е по-ситна ще ме забави, имам някакви си 2 седмици, като сложим и разните празници, рамкиране...по-добре да взема 14 ст, много благодаря и лека вечер

И да допълня - не ти трябва калкулатор за панама. Делиш каунта на 2.54 колкото е един инч и получаваш брой бодове на сантиметър. Например 18:2.54=около 7. Прибавяш колкото искаш сантиметри за резерва и готово. Повечето схеми са разчертани на квадратчета по 10 бода, така че по схемата лесно се брои.

По обратният път размер 18х13 см на 14 каунта отговаря на около 99х72 бода.На 18 каунта ще се получи размер около 14х10 см.Не виждам как ще стане по бавно на единия каунт в сравнение с другия при положение ,че броя на бодовете е един и същи:idea:Просто на по-едрата панама се шие по лесно и става по-голям

Пресмятане

По обратният път размер 18х13 см на 14 каунта отговаря на около 99х72 бода.На 18 каунта ще се получи размер около 14х10 см.Не виждам как ще стане по бавно на единия каунт в сравнение с другия при положение ,че броя на бодовете е един и същи:idea:Просто на по-едрата панама се шие по лесно и става по-голям

Благодаря на Нели и Русинова, вече съм наясно, а за човек който бърза по-едрото е по-добре :idea:
Лек ден

Здравейте, искам да попитам шил ли е някой на белгийска панама с тройна нишка, за да си сподели мнението.

Здравей, parvanovska, ако питаш за аида, да, шила съм, ако е за цели кръстчета, няма проблем. Ако обаче трябва да се шият четвъртинки, няма как да се нацели средата.

Иначе панамата е хубава, плътна и на много добра цена. Ако намеря, вероятно пак ще си купя.

Здравей, parvanovska, ако питаш за аида, да, шила съм, ако е за цели кръстчета, няма проблем. Ако обаче трябва да се шият четвъртинки, няма как да се нацели средата.

Иначе панамата е хубава, плътна и на много добра цена. Ако намеря, вероятно пак ще си купя.

Здравей biskvitka,
Ами харесах си един гоблен (готова комплектовка), който се шие на белгийска разграфена панама с тройна нишка. Шие се с гобленов бод половин кръст. Чудя се дали така да си го шия или пък да си взема обикновена българска разграфена панама и да си шия с двойна нишка. Не знам с тази тройна нишка дали няма да стане малко грубо, това ми е дилемата.

Здравей!Има разлика между гобленов бод и половин кръст-разликата е в обратната страна на гоблена и плътността на покриване на гоблена..Според мен няма да е проблем да си шиеш на БГ разграфена панама с гобленов бод,ако както каза бисквитка ,има само полукръстчета по инструкцията-гоблена евентуално ще стане по-малък като размер/Зависи колко каунта е белгийската/

Аз шия от март тази година гоблени и не съм много наясно с видовете бодове. Ушила съм 2 гоблена със обикновен гобленов бод. А въпросния гоблен, жената в магазина ми обясни, че си се шие с обикновен гобленов бод, но панамата е малко по-едра и за това трябва да е с тройна нишка. И май ще си купя БГ панама и ще си го ушия с двойна нишка.

въпрос

Момичета, може ли да ви попитам - коя е най-подходящата панама за шиене на смесен гоблен - с кръстчета и гобленов бод и има ли значение при шиенето на кръстчето дали наклона на горната нишка трябва да съвпадне или не с наклона на гобленовия бод - доколкото знам това ще се отрази на крайния резултат в наситеността на цветовете, но може и да бъркам - не зная кое е правилното :confused:.....затова се обръщам към вас като ескперти :idea:

Назад