Рецепти за хлебопечка

  • Началник на темата Началник на темата Djemma
  • Начална дата Начална дата
Статус
Not open for further replies.
При мен така хлътва хляба, когато го сложа на по-дълга програма, т.е от превтасване. Например дългата е 3.35 ч, а същата програма , но по-бърза за 2.25 м. Една и съща рецепта не става добре по дългата програма и става чудесна по кратката програма. Стигнах до извода ,ч е превтасва. Същото се получи и с първия опит за козунак- много са дълги тия програми. Т. е ако ти е отоплена кухнята е добре по-кратка програма, ако хлебопекарната е на студено- по-дългата. Веднъж като се върнахме от почивка беше страшен студ , още не се беше стоплило , а аз пуснах да меся хляб, че нямаше нищо за ядене, сложих го на нормалната 3.35 ч програма. Стана добре, даже не беше толкова много втасал както обикновено.А за мая или брашно- несъм имала проблеми, защото си дозирам всичко по изпитани рецепти.
 
Може да е от превтасване, но според мен то не е толкова от това дали в стаята е топло или студено, а от количеството мая. Количеството мая за дългата програма и за тази от 2 часа е различно. В моята рецепта например за най обикновен бял хляб, два паунда, за дългата програма(3:45ч) маята е 1 чаена лъжичка и половина, а за тази от два часа е 2 ч.л. и половина, аз обаче слагам 3 и така става най-добре. Дългата програма вече въобще не я ползвам, пека сама на тази, която е два часа. Лятото като си бях в БГ и купих на майка ми машина за хлаб, първия хляб ей така хлътна, после се усетих че всъщност аз пека на дългата програма, а сложих мая колкото си слагам на моя хляб, а той става за 2 ч. и трябваше да коригирам маята. Като я намалих вече нямаше такива провали. Всяка машина пече различно, различни по време са циклите за бъркане, втасване, печене, за това е най-добре първо да се пробват рецептите от книжката към машината, а другите на базата на опит да се пригаждат за нея.
 
Е, да естествено, че количеатвото на маята е различно и е от важно значение, но при мен дори и по-малко мая не се получава добре на по-дългата програма, затова не я ползвам.
 
Благодаря ви за отговорите !Моята дълга програма е 3 часа .Сложих 1 пак.суха мая от 7 грама ,240 мл вода,1ч.л.захар,1ч.л.сол и 3 ч.ч. брашно .Ще пробвам на късата програма .
 
Qni,
от досегашния ми опит с машината, ми се струва, че това количество мая е много за 3 ч. брашно.Тези 3 ч. са вероятно около 500 г. Аз правя хляба с 1 1/2 ч.л. суха мая или 1/4 от прясната, иначе вкусът му не ми харесва - просто си личи, че маята е в повече. Но пробвай така и виж дали се получава.

Пропорцията за основен хляб, която моите хора у нас одобриха най-много, е тази:
500 г. брашно
300 мл. вода
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 1/2 ч.л. суха мая или 1/4 кубче прясна
3 с.л. олио

Програма - основна, дълга. Грамаж - 750 г. Аз лично не съм очарована от късата, но предполагам че при различните модели е различен и резултата. Моята машина е немска, ФИФ.
 
sladka hapka,ще пробвам като намаля количеството на маята и ще видим какво ще се получи :D
 
Трябва да ви благодаря за оказаното съдействие и ви черпя с по едно виртуално :coffee: .В крайна сметка след ен :D на брой опити, успях да извадя качествен продукт :D Джема, разковничето е наистина в по-късата програма.С нея се изпече без да хлътва .За вкуса да не говорим :thumbup: ,вече никой не ме подиграва в къщи .Много съм доволна от придобивката ,въпреки затрудненията ,които имах. :yes:
 
Момичета, бихте ли си погледнали машинките и да ми кажете после колко е максималната им мощност. Интересува ме времето за една програма за месене+втасване и времето за една пълна програма (най-често използваната).
 
Браво ! Страхотен хляб е станал! Продължавай в същия дух и ще видиш, че не само няма да ти се смеят , ами и ще те молят пак да им направиш домашно хлебче. Моята в момента меси, пробвам една нова за мен рецепта с доматено тесто, като стане ще пусна снимка .Само,ч е ще го пека във фурната-искам да изпробвам новата си силиконова форма слънчоглед.

alys,моята е много икономична- само 450 вата,ама е и по-скъпа от всеобщо разпространените 189 лв.
 
Джемма, а колко за времето на програмите какво ще кажеш? Нека е скъпа, но после да е икономична.
 
Джемма,като е тръгнало на въпроси,да попитам може ли да се приготвя диетичен хляб,защото само заради тази причина още не съм си купила хлебопекарна.
 
Скарлет, веднъж попаднах на промоция в Била на няколко вида брашна, влкючително диетичин и бяха опекли два вида хляб и козунак. Това значи за мене, че можеш да си печеш хляб, според своите вкусови нужди.
 
Моята е 600w ,като хляба, който пуснах тук, беше готов за 2ч.и 40мин.Има една програма за 1ч. 30мин.,но все още не съм я пробвала .Има програма за пълнозърнест хляб ,като я изпробвам ще соделя тук впечатленията си .Дано да не са изказани през сълзи :D :D :D
 
Най- дългата ми програма е 3 часа и 55 мин за хляб от смесено брашно.
Може да се пече диетичен. Имам следните програми:
1 Основна- 500 гр хляб-3.13 ч
750 гр хляб- 3.18 ч
1000 гр хляб- 3.25 ч

1.Основна - бърза 500 гр - 2.12 ч
750 гр- 2.17
1000 гр- 2.24ч

2.Бял хляб- 500 гр-3.30 ч
760 гр-3.32 ч
1000 гр 3.35 ч

2. Бял хляб -бърза 500 гр-2.30 ч
750 гр-2.32 ч
1000 гр- 2.35 ч

3.Пълнозърнест хляб 500 гр -3.43 ч
750 гр- 3.45 ч
1000 гр - 3.48 ч

3.Пълнозърнест хляб-бърза 500 гр-2.28 ч
750 гр- 2.30 ч
1000 гр- 2.33 ч

4.Козунак -500 гр 3.17 ч
750 гр-3.22 ч
1000 гр-3.27 ч

5.Кратка програма 750 гр -0.58 ч

6.Кратка програма 1000 гр-0.58 ч

7.Кекс-1.43 ч

8. Хляб от смесено брашно 3.55 ч

9. Тесто с мая -1.30 ч

10.Тесто рохкаво- 2.00ч

11.Мармалад-1.05 ч

12.Изпичане- 1.00ч

Много съм доволна от машината. Не съм ползвала никога 3, 8 и 10 програма.
 
Имам питане :!:
Някой пробвал ли е да пече кейк в хлебопекарната на програмата "печене"?

В един сайт четох, че ако машината няма специална програма за кейк, по-добре да не с еопитваме да правим такова нещо. Само че ако си разбия продуктите с миксера (защоно с тия перки няма да стане,това е ясно), дали няма във формата да се изпече добре? Чудя се, че понякога една фурна не ми стига...(не че много готвя, ами за няколко часа бързам да направя сто манджи, и това ще ми дойде добре...)
 
Джемма, направо ме засрами с отговора си - много благодаря, направо няма да смея друг път да питам :idea: . Е, ще питам де, даже още сега. Остана да кажеш марката, стига да е от БГ, иначе няма смисъл. Още веднъж БЛАГОДАРЯ!
 
Severin е, купихме я от Технополис преди почти 2 год.От наблюденията, които имам в Техномаркет и Технополис няма голям избор, Моята като я вземахме имаше Мулинекс, Северин и Панасоник. Мулинекса беше малка 500 и 750 гр хляб. За 4 членно семейство ми се видя непрактична и неикономична. Панасоника беше просто върха- пълен автомат т.е не чакаш сигнала, за да добавиш допълнителните продукти, а ги слагаш в отделно отделение още като зареждаш машината, а тя умницата сама си ги взема като и трябват. Ама струваше 400 лв :( Затова си купихме Северин. Нямам никакви оплаквания за 2 год(почти де, няма още).Супер машинка с една бъркалка. Меси чудесни теста, просто идеални.Откакто я имам нищо на ръка не меся, даже тесто за сладки(калпазанка такава).Ама айде стига, че ония от Технополиса трябва да ми платят процент за рекламата. :D Но аз винаги така горещо я препоръчвам на всичките си познати, защото за мен това най добрата ми инвестиция в кухненски уреди, за разлика от някои други, които не ползвам или ползвам много рядко ( а хлебопекарната всеки ден, че и по 2 пъти понякога).В един руски сайт четох как една жена се оплакваше от покупката на хлебопечка стояла и прахолясвала в кухнята. :? как така, тя луда ли е? Дори да не пека хляб понякога, за тесто си я ползвам просто редовно. Н :D ка, или вечер като се прибереш от работа те чака топло хлябче.
 
Е, аз Северин мога да си купя и от друг магазин, важното е да си похвалила машината :D . Това е единствената марка, която съм запомнила, но не знаех дали е добра. Не знам кога ще си купя двете запланувани неща - хлебопечка и кухненски робот, но ще бъде и това... :)
 
Днес пробвах рецептата на Джема за козунак Панетоне.Да ви кажа ,че просто така хубаво ухаеше ,когата започна да се пече...всички в къщи по уханието бяхме привлечени край печката :D .Всичко се получи добре ,но не мога да разбера ,защо остана една трета от казанчето не запълнено ?Ето и как изглежда
 
Статус
Not open for further replies.
Назад
Top